Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj, takze: stahovaci pas koupis v lekarne ci ve specializovanych zdr. obchodech, ale i v nekterych obchodech pro mimka - po porodu ti ho zdr. sestra nebo primo ostetrica natahne (alespon u nas), je to siroky pruzny pas na suchy zip, ktery pomaha drzet svalstvo. Tady v porodnici vyzadovali na mimino: bavlnene triko, bavlnene kalhoty do pasu, popripade ponozky na rucicky- vse 5× pro pripad cisare. Ne ve vsech nemocnicich je to ale stejne, koupila jsem v prenatalu a v oviesse.
No prave, ta misa byla super a vse hyg. Nam byla sprcha dovolovana jen pod dohledem kvuli zmenam tlaku, vsechny jsme se tedy radeji myly po kouskach, ale ty sedaci misy byly ok. Zajdi do normal domacich potreb, platila jsem asi 1,50e. Ano, z te Saugelly jsem delala lazen, strikla jsem ji do misy a na to dopustila vlaznou vodu.
Takze, co se tyka nadstandartu, ja jsem se ve skutecnosti po nicem takovem nepidila. V nemocnici, kde jsem rodila ja ( kde jsem puvodne ani nechtela, ale rodila jsem necekane o mesic driv!
) zadny nadstandart a ani epidural (ten jsem taky nechtela) na pozadani neexistuje. V jinych nemocnicich ano, ale uprimne nevim za kolik. Ja jsem musela rodit klasicky v pololehu (mne naprosto vyhovovalo), dite po porodu odnesli do nida, kam jsme chodily hromadne kazde 3 hodiny kojit, na pokoji jsme byly 3 a nahodou jedna byla moje kamaradka, bylo to fajn. Vzhledem k tomu, ze jsem se citila dobre (musela jsem projit ale i lekarskou kontrolou), odesla jsem na reverz po 48 hodinach domu. Uz ten den jsem behala, meho manzela tedy popravde malem omyvali…
Druhe bych chtela rodit v jine porodnici, kde muzu mit dite u sebe.
Jen se te zeptam, co mysli tim nadstandartem? A je to klinika,poloklinika nebo nemocnice?
Aha, tak to, co popisujes, je hodne jine od zdejsich pomeru. Ja tedy nevim, jak to vseobecne funguje v Italii, ja se chystam rodit v nemocnici, ktera se specializuje na zeny a deti, je to pry spadova nemocnice pro zdejsi region, takze kvalifikovani lekari a tak by mela byt samozrejmost.
Nadstandard tam znamena, ze si predem zvolis svuj tym 2 lekaru + anesteziologa, kteri budou u tveho porodu pritomni. Nemocnice ti zaruci, ze at prijedes kdykoliv, oni prijedou za tebou a odrodi te. Pak budes mit pokoj max. pro dve maminky s vlastnim socialnim zarizenim, neomezene navstevy a v pripade, ze tam budes sama (na tom pokoji) tak muze prespat i tatinek.
Standard znamena, ze te bude rodit nahodna sestava lekaru (nevylucuje se vsak, ze vychytas „sveho“ doktora, nebot bude mit zrovna sluzbu
), pokoj bude pro 6 maminek, navstevy casove omezene (coz je jen dobre z duvodu nejakych infekci, co tam muzou vsichni ti rodinni prislusnici natahat, ze..), socialni zarizeni je spolecne pro patro.
Mimca maminkam odnaseji v obou pripadech jen na 1. noc po porodu, aby si odpocinuly (maminky). Pak uz spolecne.
Ja jsem si obe ta oddeleni prohlidla, je fakt, ze pokoj na nadstandardu s tim soc. zarizenim by byl lepsi, ale bohuzel se to neda domluvit zvlast - ze bych ozelela moznost volit si vlastni lekare (to mi je sumafuk) a jen si zaplatila pokoj. Zalezi asi na pojistovne, ta nase hradi pri porodu jen smesnou castku, takze doplacet x tisic euro nebudeme ani nahodou. Je to jen par dnu a pak uz budu stejne doma.
Jeste me cekaji 2 soboty predporodniho kurzu, tak nastrazim usi a budu cekat, kdy na nas vytasi s „povinnou vybavou“ - jsem fakt zvedava co nam reknou - po tom co pises ty.
Jo a jeste k tomu pasu - ja jsem tady videla mockrat ve vsech babyshopech takove pasy, ale ty jsou vyfocene na obalu na tehotnem brichu - asi aby ho pridrzovaly (?). Ale ty nejsou uplne siroke, rekla bych tak maximalne 10 centimetru, to asi neni to, co mas na mysli ty? Kdyz tedy prijdu do lekarny/ specializovaneho obchodu, a budu chtit pas po porodu, tak budou vedet, o cem mluvim? ![]()
Nekdy si tu pripadam jak blbec (mam urcite velmi silny prizvuk, kdyz se pokousim mluvit italsky) - posledne jsem se v lekarne ptala na teplomery pro deti a lekarnik mi odpovedel: „Ale ty jsou drahe!“ (a nedonesl mi ukazat nic, dedek jeden). Podotykam, ze jsem byla slusne oblecena, sla jsem z prace, nic na me nebylo, ze bych pusobila jako chuda pribuzna. No, tak nevim… ![]()
Ha! Otevrela jsem katalog z Prenatalu a jsem opet moudrejsi ![]()
Ten pas, co mas na mysli, se jmenuje Fascia post parto in tessuto elasticizzato, con chiusura regolabile in velcro! Wow, drive jsem tuhle sekci preskakovala a koukala rovnou na oblecky, perinky a podobne zalezitosti, samozrejme ![]()
Ten tenky pas co „znam“ ja se jmenuje Fascia gravidanza con chiusura in velcro regolabile - a pry je to per dare sostegno alla muscolatura addominale e aiutare la schiena.
No, jestli rikas, ze ti ten tvuj byl k necemu uzitecny, pisu si na seznam ![]()
Diky ![]()
Jak jsi se ocitla v Rime? A kdy planujes to treti, jak jsi psala?
Vis, jaka „zbytecnost“ se mi tady hrozne libi? Piccoletto - maji ho napr. v tom Prenatalu. Ale zatim odolavam ![]()
Tak ja jsem tady 8 let, ale nikdy se ke mne nikdo nezachoval ani slovne nejak hloupe. To tedy ziram, ze ti v lekarne takto odpovedel a dokonce ani neobslouzil!
Ba naopak, mam tady spoustu pratel a to i mezi obchodniky. Manzel se smeje, ze snam pomalu vic lidi nez on… Ty jsi v Italii kratce? Jinak do Italie uz jezdim spoustu let, s manzelem jsme se poznali v CR.
K teplomeru: ja mam Braun do ouska, moje svagrova ten na spanek (myslim Chicco?), jsme spokojene obe dve.
K porodnici: nevim, kamaradce taky slibili, ze tam bude jeji gynekolog a nakonec houby. Poslys, ty vis, ze budes rodit cisarem? Ja jsem mela prirozeny porod a to te odrodi pouze ostetrica, doktor prijde az na siti, sem tam na prekontrolovani. A ve vasi nemocnici nema kazdy standartni pokoj (2 az nanejvys 4 mamiky!) vlastni koupelnu s WC? Tady napr. ano. Pak k te pojistovne, ty platis nejake pojisteni navic? Tomu nerozumim (nebo nejsi vdana a platis si ceske?), vzdyt tady se normalne nic platit nemusi, pokud nejsi tedy pod zamestnancem.
K pasu: vidis, jak jsi to hezky nasla, tak to opravdu je. Pokud mas tezke brisko, ktere tahne, je pry i ten tehotensky pas fajn, ja ho nemela. Ten poporodni je dle me super. Neboj, budou ti rozumet, nebo to nech koupit pritele. ![]()
Piccoletto je krasne, to ale musis vedet ty, s tim ti nepomuzu.
Ale asi uplne od veci nebude. Nas maly spal prvni 2 tydny v kocarku u postele a pak jsem ho dala do postylky. V Prenatalu jsme koupili tu s 2 nastavitelnymi vyskami, dala na tu vyssi a hlavne oblozila kolem dokola mantinely (tzn. mame 2), ktery je nam k uzitku predevsim ted, kdy se prcek vrti a cestuje a nozka se nam nikdy nezasprajcuje.
Jo a se smichem dodavam, ted se chystame na druhe mimco, k tomu tretimu se jen mozna dopracujeme casem. Ale vazne jen mozna.
Aha, tak to jsem si te spletla jeste s jinym „anonymem“ - nekdo totiz psal, ze se chystaji na 3.
8 let, jooo, tak to jsi uz profi Italka! Ja jsem tu jen od lonskeho roku, s manzelem jsme se prestehovali za praci (jeho).
Cisarem rodit nechci, zatim vse vypada oukej, tedy az na to, ze se mimi neotocilo - ale na to je jeste spousta casu. Takze plan = rodit normalne.
4 maminky na pokoj na standardu, to zni daleko lip nez tech zdejsich 6
. Ale bylo mi receno, ze ten muj termin neni zadna high-season co se porodu tyce, tak by ty pokoje nemely byt plne. Snad ![]()
Mimochodem, mame s manzelem takovy maly „prekladatelsky“ problem - ty mi s tim mozna pomuzes: jak bys prelozila ostetrico? Manzel je toho nazoru, ze je to zensky lekar(ka) specializovany na tehotenstvi a porod a ja si myslim, ze to je to same, jako lekar=gynekolog. Co ty na to? ![]()
Jo a ohledne pojisteni, mam nejake normalni, bezne, ktere mi porod hradi bez problemu, tam se nic nedoplaci - at jde o porod spontanni, nebo cisar. Potiz je s tim nadstandardem, tam se jiz plati - prave ty sumy, co jsem ti psala. Doktorka nam to rekla, jako ze je tu ta moznost, at se rozhodneme ![]()
Jo a jeste dodam, ze bych se vubec nedivila, kdyby i ta pravidla kdo je kdy pritomen u porodu tady v ramci Italie byly odlisne misto od mista. Italove jsou, jak rikas, hrozne mili a vsechno (ten lekarnik byla vyjimka, pak mozna jeste ridici
) ale system tady moc ve vecech nemaji ![]()
Tak a jsem doma: tvuj manzel neni Ital, coz spoustu veci vysvetluje! Ostetrica (pokud se nepletu, alespon ty dnesni) maji vysokou skolu, ale neni to lekar, ja jim rikam porodni baby, ta te v pripade prirozeneho porodu rodi a pred porodem hlida. Zdravotni sestra se objevila az na siti, aby podavala pomucky uz prave doktorce/gynekolozce. Po porodu zdr. sestry podavaji uz jen „stahovaci“ kapky apod.
Vis, ono je to s tim systemem tezko, ja to pred 13 lety taky tvrdila a dokonce jeste v dobe kdy jsem se sem nastehovala, ale ono to tak silene ve skutecnosti neni. Jde o to pochopit system a vyuzivat ho, pak to bude vse ok i pro tebe. Nevim na jak dlouho tady budete, ale uvidis, ze to pujde - jde o zvyk. Rok je kratka doba! ![]()
tedaaaa holky z Italie, můžu říct, že podle vašeho popisu porodnic, jsem fakt ráda, že jsem rodila tady… ![]()
6 lidí na pokoji a jedna společná sociálka na patro???? sila ![]()
popřípadě dítě vezmou a chodí se kojit co 3 hodiny???
to tu bylo za komunistu
Cancerko, neni to taaak strasne
Ta spolecna socialka neni jedna (jako jedna misa WC) - ale holt to neni na pokoji, musis 10 metru po chodbe. Kojeni co 3 hodiny nevim, tak daleko zatim nejsem
ale bylo nam receno, ze je tady normalne rooming-in.
Zase se mi libi, podle toho co jsem slysela, ze se tady s maminkama vice bavi - doktorka, ke ktere chodim na pripravu stale opakuje, ze si musime uvedomit, ze rodime my a lekari jsou tam jen na to, aby nam to usnadnili, pomohli - takze zadne „Porod vedu ja a vy budte zticha!“ jak nekdy slycham od CR kamaradek. Ale to by bylo asi na diskuzi (do ktere se mi nechce) - jsem si vedoma toho, ze to je VEEEELICE individualni ![]()
Verdino - jojo, manzel je ne-Ital, aby to bylo jednodussi, je to Mexican. Mela by ses prihlasit na Scotland Yard, tva dedukce je spravna, mimi by mel byt kluk.
Jestli uhodnes i jmeno, tak jsi fakt dobra!
hihi
Ta doktorka, o ktere tady porad mluvim, si totiz rika ginecologo / ostetrica - tak nevim. Dela cisare a vsechno, tak bych myslela, ze je to lekarka.
Takze rikas po 13 letech uz ten system chapes? Uff, my tady planujeme jeste nejaky ten rok zustat, ale zase tak dlouho to snad nebude. Neco ti povim - co se zdejsiho systemu a me omezene zkusenosti s nim tyce:
Ahojky, v Mexiku jsme byli vloni a moc jsme si to tam uzili! ![]()
Jen holcine, co se tak osivala nad nemocnicemi tady: jak jsem rikala, u nas standart znamena 2 az 4 (nanejvys!) a koupelna s WC na kazdem pokoji. Pokud Premaman mluvi o spadove nemocnici, je pochopitelne, ze to bude trochu jine, ale jsem Ceska a vim jak to chodi i v ceskych nemocnicich…
Ze sve vlastni (a nejen!) zkusenosti rikam, ze je to nakonec vsude prast jak uhod. Vis, ono je to tezko, ja jsem taky chtela mit dite u sebe, ale zjistila jsem, ze vsechny me mistni kamaradky jsou proti, vyhovuje jim to, ze po 3 dny nemusi poslouchat plac i ostatnich deti. Vyberes si nemocnici takovou, jez ti organizacne vyhovuje a je to.
Neexistuje aby kdokoliv a kdekoliv se mnou nakladal jak s blbem, proste se nedam a nemel by se dat nikdo, tudiz to beru jako prirozenou vec, ze u porodu jsem ja ten hlavni akter, ALE urcite je nutne byt porodnikem a tymem veden, tzn. ze musi byt z obou stran preci respekt. Vzdyt oni jsou tam od toho, aby nam pomohli.
Jooo, ja tim detektivem chtela byt, ale jsem ekonom…
Do jmena se ale radeji poustet nebudu, to bude urcite slozite. Pokazila bych si reputaci.
Je mozne gynekolog/ostetrica, moje je taky tak, ale rodila me „jen“ ostetrica. To je chaos, co?!
Na systemu skutecne neni nic sloziteho, to jen tak vypada. S cizinci je to vzdycky trochu tezsi. Proc jsi sla na INPS (kvuli manzelove ci tve praci?), jinak staci jit jen na ASL, kde te pres dokumenty (ti reknou jake) a pojisteni zapisou na dobu tveho pobytu, behem chvile to mas. Nejsme vedeni jako CR, ale jako Ceskoslovenska republika (to je des), takze to musis rikat vsude, kde po tobe vyzaduji narodnost - tedy pouze tehdy, kdy musi hledat v pc. Oni vi, ze jsme rozdeleni a ze tedy existuji Cesi a Slovaci, ale nemaji to zavedeno v pocitacich. ![]()
Tvuj gynekolog ma pravdu, tady se skutecne bezne nenahlasuje v nemocnicich nejaky standart ci nadstandart. Muzes si ale vybrat a pokud stojis o jeste neco lepsiho, muzes jit na soukr. kliniku, kde zaplatis nekolik tisic euro, ale vazne ty 3 dny (kdy te zajima akorat prcek) stoji za neco takoveho?
Na predporodni kurz jsem se ptala gyndarky a ta me tam poslala.
Jinak ja jsem chodila na gyndu od 3.mesice kazdy mesic, kazdy mesic jsem chodila na odbery, ve 12. tydnu prvni sono, ve 20. tydnu druhe a pak nejak kolem 32.(? uz nevim presne), od 38. posilaji na monitor. „kdyz to na me prislo“, tak jsem to vlastne ani nevedela, jela jsem do nemocnice pro jistotu (mela jsem menstruacni bolesti) na vysetreni a uz si me tam nechali - do 7 hodin jsem porodila, jen jsem to cinkla moji gynekolozce, ta mi poprala a bylo. A uz rika, ze chce ode me dalsi telefonat…
Mesic po porodu jsem sla k ni na kontrolu (u nas 1. zdarma). Pokud ti nevyhovuje doktor, zmen ho, hlavne zadne nervy!
Verdino, nejak se nam to tady zvrtlo ze Smetiste na Bordel (takovy pokus o vtip
) ale musim malinko oponovat.
„Ceskoslovensko“, to prehlizim, ja jsem se koneckoncu v Ceskoslovensku narodila tak na te Ceske republice zase az tak netrvam. ![]()
Ten INPS se v mem pripade udal tak, ze jsem si pomoci formulare E303 nechavala prevest davky z CZ uradu prace na mistni INPS, kteri mi ty davky meli povinnost vyplatit. Bohuzel se to pri stehovani v ramci EU neda inkasovat z CR, kvuli tomu ten formular E303 (a mi bylo lito prijit o 3 mesice podpory v nezamestnanosti z CR, na kterou jsem mela narok, kdyz leta platim poctive dane a pak se kvuli stehovani ocitnu par mesicu bez prace).
Oni tam meli v pocitaci Slovenskou republiku, dokonce Slovinsko a vsechny „nove“ cleny EU, jen ta CR jim proste vypadla. Psali kvuli tomu na nejake centraly a slo to az do Rima (!) a verdikt byl, ze je chyba v softwaru a nikdo to nemuze opravit - pouze software provider, to ale spada pod Rim a s tim se tam nikdo nechtel babrat. Takze jsem chodila a chodila a ptala se, az jim se mnou dosla trpelivost (mozna pomohlo i me rostouci bricho a poznamky typu „Ja ty penize fakt potrebuji“ zatimco jsem se divala smer tehu-pupek, hihi) no a pana z INPS napadla spasna myslenka „Tak my vam to posleme, aniz bychom vas zadavali do pocitace.“ Sehnal souhlas reditele a bylo vymalovano. Ja jsem z te slavy sla rovnou koupit kocar ![]()
Cele to bylo jeste slozitejsi, od zacatku jim tam furt neco neslo - nejdrive, kdyz jeste nebyla identifikovana chyba v softwaru a penize mely normalne chodit na ucet, mi pani v cervenci na INPS s vaznou tvari oznamila, ze to nikdo nevi KDY mi ty penize poslou, protoze bude ferragosto - tak asi az v zari, pak kdyz v zari nic neprislo, tak zjistili, ze spatne zadali muj Codice Fiscale, pak zase nic neprislo, tak zjistili, ze nemuzou najit smenny kurz CZKxEUR - to prave kvuli tomu ze CR nebyla v pocitaci a dal to znas.
Urednici byli v porovnani s CR mili a ochotni, bohuzel ale zcela neschopni. Stvalo me asi nejvice to, ze mi od zacatku porad rikali jako ze uz uz to prijde a ja pak periodicky absolvovala cyklus:
Telefon na pana z INPS jsem sice mela, nikdy mi ho ale nikdo nebral. Ze by oni zavolali za celou dobu mi, to nehrozilo. Jak jsem se s kazdou navstevou otrkavala, tak ke konci jsem uz drze bez cekani nejdrive zjistovala, zda je ten muj urednik vubec v praci - a to bys mela videt ty baby, jak byly protivne: „Mate listecek s cislem? Vemte si listecek a pockejte, jako ostatni.“ GRRRR
V CR jsou urednici casto protivni jak noc, ochota na bodu mrazu, ale jedno se jim musi nechat - ve vecech je jakys takys system, oni ho znaji a dodrzuji - navic mame uzasnou vec = LHUTY. To jsem tady taky neobjevila.
A co se doktora tyce, tak prave tady v nemocnici (kde pracuje i on, ma sto let, takze musi znat mistni pomery) se ten standard / nadstandard nahlasuje - musis se (v pripade zajmu o nadstandard) prihlasit 2-3 mesice predem. To vis, kdyby mi ho hradila pojistovna, tak jdu do nej, jinak ale ne.
Ted, kdyz nad tim tak uvazuju, tak mi to mozna schvalne zaprel, aby mu nehrozilo, ze si ho zvolim do teamu porodniku a on pak bude muset vstavat v noci, az zavolam ze teda rodim ![]()
Ale abych nebyla zaujata - fakt je, ze jsem se registrovala na spousta uradech a rekla bych tak 80% probehlo v pohode, tolerovali mou omezenou italstinu a za to jsem jim vdecna. Hlavne to tu klape, kdyz neni povinnost ze strany uradu neco udleat - poslat ti penize, dopis ze si mas neco vyzvednout nebo tak. Manzel si tu vyrizoval Permesso di Soggiorno od lonskeho ledna, taky musel cekat na dopis ze je to pripraveno a dostal ho v prosinci. To Permesso melo datum vydani srpen 2008.
No tak pri vsi dobre vuli - nerikej, ze tohle neni bordel! ![]()
A kde jste byli v Mexiku? Ja uz se tesim na nasi dalsi navstevu rodinky, chteli jsme ted v srpnu, ale nestihneme vyridit mimcu pas, takze asi az na Vanoce (jestli do te doby neskonci kvuli krizi cely svet).
A ekonomii jsi studovala kde, nahodou na VSE v Praze? To bychom byly vzdalene spoluzacky. ![]()
No oki, několik lidí na pokoji a společné sociálky jsou únosné,i když pro mě bylo příjemnější mít dítě na doslech, když jsem byla na wc nebo ve sprše.
Ale kojení po 3 hodinách a nemít dítě u sebe, to bych prostě nechtěla ani náhodou. Verunka rozhodně nejedla po třech hodinách, prostě dostala, když bylo potřeba a nejpozději po třech hodinách.
To když mimča chtěla papat dřív, tak je tam nechali řvát? nebo šli pro vás i dřív? nebo je něčím dokrmovali? ![]()
Tak s timto vyplacenim penez opravdu nemam zkusenost, ale pokud to tam u vas takto funguje, tak to bordel je - ja osobne s urady problem skutecne nikdy nemela, ani s vyplacenim materske ci bonusu, ani se zdravotnim ci s codice fiscale, a dokonce ani s pristupem lidi. Jenomze to jsme prave u toho, vse je jen a jen o lidech… Lhuty opravdu neexistuji, a ferragosto je svaty - cely srpen zadny urad nefunguje, mam to naucene. A jinak dupat, to zabira, kdyz je potreba. ![]()
Permesso di Soggiorno jsou pro mne nyni uz jen usmevave vzpominky, drive jsme to s kamaradkou ofnukavaly, ale pak jsme postupem casu zjistily, ze tak jak oni z toho tragedii nedelaji, tak ji holt nemuzeme delat ani my a bylo. Povoleni nam davali po scadenza ci mesic pred scadenza apod. a nikdy se nic nestalo, ani v zamestnani. Jedno je fakt, tady spousta veci funguje (a to neni spravne) pres zname, ale pokud mas tu moznost, tak co…V Praze jsem jeste pred lety sla na imigracni s jednou holcinou americankou (bydlela u me 4 mesice a musela byt hlasena) - odchazela s placem, protoze na ni urednice rvala a rekla ji, ze se ma nejdriv naucit cesky, musela jsem ji zprasit a pohrozit udanim, pak teprve vsechno slo. A zase jsme u toho, ze je vse jen o lidech, ne o narodnostech.
Mexiko-klasika: Playa del Carmen a okoli. Pujcili jsme si na tech 14 dni auto a jezdili i s prckem jak sileni.
S tou krizi nestras, trochu vic optimismu, nebo se umorime. Jo, ani jsi nedala vedet to jmeno. ![]()
Studovala jsem fakt v Praze.
To cancerka: nechavali mimka zrejme rvat. Ted kdyz nad tim zpetne premyslim, vis ze si nepamatuju, ze by kdy prinesli rvouci dite… V tomto jsem uprimne videla hacek, tady se jeste hodne prosazuje krmeni po 3 hodinach, vetsina mych kamaradek (ohanim se neustale kamaradkami, ale to jen pro srovnani se mnou samotnou) opravdu kojila ci koji kazde 3-4 hodiny, spousta musela od pocatku davat umele (a to se pry jakysi casovy harmonogram dodrzovat ma), jen ja samozrejme kojila jak zbesila kazde 2 hodiny i v noci!
Mysleli jsme, ze mleko nestaci, ale mela jsem ho spoustu a dobre (sla jsem na rozbor). Proste malej pil jako hamiznik, ale pak chtel brzo pevnou stravu a tou se taky cpal velmi poctive. Asi si delal zasoby. Dokrmovani v nemocnici bylo jen na pozadavek, ale brani se tomu.
Verdino, 100% souhlasim, vse je o konkretnich lidech. Zrovna ale na cizinecke policii v Praze bude rozhodne vetsi pravdepodobnost natrefit na podobnou #$@^*& pani, nez tady v Italii. Clovek s tim musi pocitat - aneb jak rika muj muz (volne prelozeno
) - jiny kraj, jiny mrav - tak to akceptuj, nebojuj s tim.
Playa del Carmen - no dejme tomu, jestli jste i vyjeli za hranice hotelu, tak jste urcite neco zajimaveho videli ![]()
Ja za sebe musim rict, ze nejkrasnejsi misto v Mexiku bylo pro me Tulum - to me totalne dostalo, ani moc turistu a ta kombinace pyramidy-plaz, Karibik. Ach - dodnes se mi o tom nekdy zda ![]()