Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
mám veliký problém. Nějak nám zlobí pračka, zkoušeli jsme všechno ale prádlo vyprané v této pračce nám smrdí, je takové jako kdyby zplstěné, naomak jako kdyby slepené. Například trička (100% bavlněné) jsou po vyprání a uschnutí dost těžké, neprodyšné a dost zapáchají. Nejvíc zapáchají na švech, tudíž kolem krku na límečku, rukávy a podobně.
Je to dost nepříjemné ale nic nepomáhá. Zkoušeli jsme nalít do pračky kyselinu citronovou, ocet a vyprat naprázdno. Nedávno jsem dokonce vzala prádlo ke své matce na vyprání, zda to opravdu není pračkou ale po vyprání všechno prádlo vonělo, jen přítelova trička smrděla.
Nevíte někdo co s tím?
Děkuji!
Co máš za pračku, není to whirlpool? ta je tím pověstná, mně to dělá taky a vím o víc lidech. jak ti to jednou načichne, moc s tím nenaděláš, chce to tahat ven hned po vypnutí a věšet co nejvíc venku, časem to trošku zmírní. zkus prát na jiný program, změnit prášek a aviváž ![]()
Asi vám ta pračka špatně máchá, ne? Zavolala bych opraváře a nebo se zamyslela nad koupí nové pračky. ![]()
Teď nechápu, jestli po vyprání v jiné pračce prádlo stejně smrdělo nebo jestli smrdělo jen některé ( které už je asi tak zatuchlé, že to z něho nepůjde..)? Pokud po vyprání v jiné prádlo vonělo (až na pár kousků) asi bych se se svou pračkou rozloučila a pořídila novou. Pračka tak „zatuchá“ když se nevětrá. Pamatuji si, že máma pračku vždy po praní vytírala ručníkem do sucha
. To já sice nedělám ale nechávám jí větrat.. Někde jsem četla, že se má v takovém případě pustit pračka na prázdno s octem, ale jestli to má nějaký účinek nevím. Každopádně mi jednou zatuchli v pračce ručníky, a pak jsem je hodila vyprat na 95 stupnů a už zatuchlé, smradlavé nebyly..
Ahoj ja mela neco podobneho koupila jsem v Dm cistic na pracku + vycistila filtr a to pomohlo… pisu z mobilu omluvte chyby
Tak když smrdí to prádlo jako by z té pračky, tak bych pračku vyprala se sodou na praní na 95 stupňů to nám na smradlavou pračku pomohlo. A pak pračku co nejvíce větrat.
Samozřejmě, všechno jsme zkoušeli. Pračku jsme prohnali jak kyselinou, tak octem a nepomohlo to. Větráme pračku a prádlo necháváme schnout v prádelně s otevřeným oknem. Přesto je prádlo zapáchající, hrozně těžké, jak kdyby navlhlé a slepené. Nevím jak to popsat.
A omlouvám se, že jsem nebyla pochopena. U mé matky jsme přítelova trička hodily do pračky společně s prádlem mé matky. Matčino prádlo vonělo, ale trička mého přítele bohužel ne. Už sice tolik nesmrděly, ale stejně zapáchaly (opět na límečku, rukávy)
Podle mě je to špatně vymáchané, napouští ti pračka dost vody, nepřecpáváš ji? Neměnila jsi v poslední době prášek? Není ucpaný filtr nebo zalomená odtoková hadice? Pokud to nebude nic z toho, zkusila bych vyprat jednou se Sanytolem.
@Winds píše:
Samozřejmě, všechno jsme zkoušeli. Pračku jsme prohnali jak kyselinou, tak octem a nepomohlo to. Větráme pračku a prádlo necháváme schnout v prádelně s otevřeným oknem. Přesto je prádlo zapáchající, hrozně těžké, jak kdyby navlhlé a slepené. Nevím jak to popsat.
A omlouvám se, že jsem nebyla pochopena. U mé matky jsme přítelova trička hodily do pračky společně s prádlem mé matky. Matčino prádlo vonělo, ale trička mého přítele bohužel ne. Už sice tolik nesmrděly, ale stejně zapáchaly (opět na límečku, rukávy)
No já si myslím, že jak jednou prádlo zatuchne, tak už je to problém z toho dostat. Celkem jsem se divila, že ty ručníky na tu „vyvářku“ potom odsmrádly - zapomněla jsem je tenkrát večer vyndat z pračky a vzpomněla si až ráno a byl to hrozný smrad - pračka naštěstí nezasmrádla. Když si tam to prádlo prala opakovaně, už to z něj asi nedostaneš.. leda všechno vyvařovat - ale v jiné pračce. Pokud si všechno zkoušela a nic nefunguje tak opravdu leda vyměnit pračku.. ![]()
Někde jsem četla že se má vyprat prádlo, místo s aviváží a práškem, s octem. Mám ale strach abych trička nezničila, byly celkem drahý ![]()
@Winds píše:
To se mi párkrát stalo, když mi někdo zavřel okno v sušárně a prádlo tam zatuchlo, nešlo to pak normálně vyprat, pomohl až ten Sanytol.
@Winds píše:
Někde jsem četla že se má vyprat prádlo, místo s aviváží a práškem, s octem. Mám ale strach abych trička nezničila, byly celkem drahý
Ocet lidi normálně používají místo aviváže, toho se bát nemusíš..
Dobře, no pokusím se zjistit čím by to mohlo být a zkusím to proprat v tom octu. Každopádně minulý měsíc jsme doma měli opraváře na pračku (při ždímání dělala strašný rámus, hrozně skákala a nedalo se to vydržet), opravář se ale ani ň nezmínil, že by byl nějaký jiný problém, tak nevím, zda je to fakt tou pračkou (je stará asi 4 roky) nebo něčím jiným.
Zjara se nám stalo něco podobného -některé kusy z jedné prané várky byly ok, jiné zatuchlé. zejména u krku a spodky rukávů.
pračku jsme prohnali octem na prázdno a posléze ještě vyměnili praci gel - nějak jsme nabyli pocitu, že se prostě u některých mateiálů divně spoji praci a avivážová složka a je to.
tak zkuste ještě změnit praci chemii, třeba to pomůže ![]()
Tak mi taky měli stejně starou pračku. Po vyprání prádlo též smrdělo a byli na tom malé flíčky viditelné na bílém. Měli jsme bokem plněnou a pod tou gumou u dvířek a pod bubnem byl smradlaví hnus, který se dal vyčistit ručně. Nešlo to, za dva dny odešly ložiska a koupili jsme novou pračku.