Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@bejbyn - taky mi to nepřijde jako šťastný nápad. I když jsem s biol. rodiči domluvena, že ditku o NM v budoucnu řeknou, tak to je na nich, oni budou znát své dítě nejlépe a sami podle mého uznají kdy je ten nejvhodnejsi čas na takovou zprávu. U někoho to bude ve 4 letech, u jiného ve 20 letech. Geneticky je jejich tak bych to až tolik neresila. A neumim si predstavit jak by to kontrolovali - to přijde úředník a zeptá se dítěte Víš že jsi adoptovany???
Nebo víš že tvoji rodiče museli použít darovane vajíčko proto aby jsi se mohl narodit? A přitom to si myslím že je dulezitejsi informace kvůli genetice než NM. A přitom dětí narozenych po darování vajíček, spermií nebo embryjek je také spousta. Ale jak jsem psala, taková informace by neměla být limitovana věkem ale má být na uznání rodičů.
@Evka73 Přesně tak, nechala bych to na rodičích, zda vůbec a v jakém věku. U náhr. mateřství k tomu ten genetický důvod ani není, prostě jen nevyrůstalo u maminky v bříšku. Docela jsem se divila, že můj pár to chce do budoucna své holčičce říct. Ale my jsme spolu pořád v kontaktu, i když už máme po obou soudech, posílají mi fotky a já zase dárečky k narozkám a Vánocům.