Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jééé, teď mi došlo, že já jsem byla taky těhotná studentka! ![]()
Přihlásila jsem se ve druhém měsíci těhotenství na jedno pololetí do takové té půldenní jazykovky, že jako využiju na poslední chvíli možnost si trochu rozšířit vzdělání, vydržela jsem dva dny a zase se odhlásila… nevydržela jsem sedět ani v křesílku, jak mě bralo břicho a únava, byl to běs.
![]()
MaeScaterova píše:jj, ja vim ze nepsala o praxi. Ale jeji reakce mi prisla takova typicky schematicka. Takhle je to spravne a musis byt magor, pokud to chces jinak.
Musím se anonymu trošku zastat - nepsala nic o pár letech praxe - jenom že není nejšťastnější, aby konec školy připadl na termín porodu.
S vetou, ze neni nejstastnejsi, aby konec skoly pripadl na termin porodu, souhlasim. Ale miminko nejde naplanovat. A kdyby to na konec takhle „nestastne“ nahodou skoncilo (jaka je pravdepodobnost otehotneni v jednom mesici???), tak to neni tragedie (aspon z meho pohledu).
Dve zkousky bych v lednu mohla zvladnout i s 3mesicnim miminkem, kdyz mi pomuze pritel a rodina.
To ano, pokud budeš mít miminko, které spí celou noc jako to moje, nebude problém. Ale nedovedu si představit učit se přes den, když jseš hotová z probdělé noci. ![]()
A skolu dodelam za rok, az budu moct prcka sverit na hlidani.
Noo, toto je taky diskutabilní. Péče o ročního prcka není o nic lehčí než o mimino, spíš bych řekla že je to naopak - spí mnohem míň, naopak leze či běhá, takže musíš být jako ostříž. Na druhou stranu lze svěřit na hlídání, tady zase záleží na dítěti, některé se nechá pohlídat v pohodě, jiné ne.
To nevidim jako nejakou tragedii, vetsina mych spoluzaku prodluzovala studium kvuli „kravinam“, tak ja si dam proste rok pauzu kvuli miminku.
Tragedie to jistě není, ale budeš to pak mít o 100 % těžší vrátit se zpátky. Přes ten rok, co se budeš věnovat miminu, spoustu věcí zapomeneš, navíc pokud studuješ obor, který podléhá aktualizaci, jako já třeba ekonomii - tam stačí, když se změní pár zákonů a vše jinak.
Taja: s tím otěhotněním v jednom měsíci… nedávno tu byla o tom debata a úplně jsem zírala, kolika se to povedlo (ostatně i mě - jednou na první pokus, dvakrát na druhý)
Ale to už je OT, omlouvám se.
Můj názor, že je to nerozumné, se skládá ze špatných zkušeností s těhu a s náročným novorozenětem, a z velice špatných zkušeností s lidmi, kterým se z toho či onoho důvodu nepovedlo dostudovat; šťastný z toho nebyl nikdo, koho znám.
nečetla jsem celou diskusi. začala jsem studovat při práci dálkově. moc doporučuju raději dostudovat. s dětmi je to moooc náročné.
a se snažením počkejte ať porodíš po státnicích. s pochopením jsem se nesetkala ani jako dálková studentka. ![]()
a pokud školu přerušíš, už to nedoděláš, to je moje zkušenost. já dodělávám státnice teď a neumíte si představit, jak je to náročné
madi píše:Ano, ja pisu mohla. Myslim tim, ze to chci zkusit, kdyz k tomu budou jen trochu podminky (a na ty zkousky se pripravuju uz ted btwDve zkousky bych v lednu mohla zvladnout i s 3mesicnim miminkem, kdyz mi pomuze pritel a rodina.To ano, pokud budeš mít miminko, které spí celou noc jako to moje, nebude problém. Ale nedovedu si představit učit se přes den, když jseš hotová z probdělé noci.
madi píše:A skolu dodelam za rok, az budu moct prcka sverit na hlidani.Noo, toto je taky diskutabilní. Péče o ročního prcka není o nic lehčí než o mimino, spíš bych řekla že je to naopak - spí mnohem míň, naopak leze či běhá, takže musíš být jako ostříž. Na druhou stranu lze svěřit na hlídání, tady zase záleží na dítěti, některé se nechá pohlídat v pohodě, jiné ne.
No, toto jsem myslela z hlediska dochazeni na cvika. V tom je problem tenhle rok, tezko muzu byt na cviku, kdyz budu rodit
A tezko nekdo bude hlidat 2tydenni miminko. Ale rocniho prcka mi snad nekdo na par hodin dvakrat v tydnu pohlidat uz muze.
madi píše:
Tragedie to jistě není, ale budeš to pak mít o 100 % těžší vrátit se zpátky. Přes ten rok, co se budeš věnovat miminu, spoustu věcí zapomeneš, navíc pokud studuješ obor, který podléhá aktualizaci, jako já třeba ekonomii - tam stačí, když se změní pár zákonů a vše jinak.
Ano, ma to sve nevyhody, ja je nepopiram. Ale napr. mit deti v pozdejsim veku ma take sve nevyhody, ze ![]()
Majdulenka píše:
Pro anonyma č.1: prakticky mi zbývá už jen jeden semestr o 4 předmětech. Státnice a diplomku si podle referentky už pak každý může udělat teoreticky kdykoliv.. A ty s tím zkušenosti máš nebo si jenom „myslíš“?
Je pravda, že státnice a diplomku můžeš udělat kdykoliv, ale třeba u nás do roku od ukončení posledního předmětu (takovou podmínku jsem měli mi, ale nemusí být na všech školách stejná). A pokud přesáhneš o rok plánovanou dobu studia tak je to za 10000 za semestr což bych coby ženská na mateřské platit nechtěla (natož s plánovanou úpravou, kde bys dostávala 4800). A o tom jak jsou náročné státnice něco vím a jsem ráda, že až budu já řešit těhotenství a miminko tak tyto starosti mít nebudu.
Nechci tě přesvědčovat o tom, že je blbost mít teď mimčo, ale ukazuju ti zde i tu horší stránku co se může stát. Nebyla bys první ani poslední co sice má v náručí své vytoužené miminkou, ale školu nakonec nedodělá a po mateřské se diví co to.
madi píše:
Ano, ma to sve nevyhody, ja je nepopiram. Ale napr. mit deti v pozdejsim veku ma take sve nevyhody, ze
Tajo jasný. Já se nechci nějak přít, každý má toto nastavené jinak. Já třeba chtěla dodělat VŠ, chviličku pracovat, vydělat si nějaké vlastní penízky a naučit se s nimi hospodařit a pak si teprve pořídit dítě. A to si nemyslím, že ho mám v pozdějším věku, malý se narodil, když mi bylo 27 a to jsem byla ještě u dr většinou jedna z nejmladších.
Chtěla jsem tím jen říct, že se může povést tak, jak píšeš (můžeš mít hodné bezproblémové dítě, při kterém to půjde jako po másle), ale taky nemusíš, to nikdo z nás teď nemůže vědět. To se holt musí risknout ![]()
JInak souhlasím s anonymní nade mnou, na některých školách to opravdu není tak jednoduché a jsou tam určitá pravidla.
Příspěvek upraven 25.08.10 v 06:53
taja píše:MaeScaterova píše:jj, ja vim ze nepsala o praxi. Ale jeji reakce mi prisla takova typicky schematicka. Takhle je to spravne a musis byt magor, pokud to chces jinak.S vetou, ze neni nejstastnejsi, aby konec skoly pripadl na termin porodu, souhlasim. Ale miminko nejde naplanovat. A kdyby to na konec takhle „nestastne“ nahodou skoncilo (jaka je pravdepodobnost otehotneni v jednom mesici???), tak to neni tragedie (aspon z meho pohledu).
Musím se anonymu trošku zastat - nepsala nic o pár letech praxe - jenom že není nejšťastnější, aby konec školy připadl na termín porodu.
Pravděpodobnost otěhotnění je sice malá, ale zákon schválnosti funguje taky. Spolužačka si taky říkala, vždyť ono se hned nepovede a ono se povedlo.
S přítelem jsme taky přemýšleli, že bychom si mimčo dali hned po škole/začali se snažit při studiu. Ale tak, abych rodila až po státnicích
. Nakonec jsme od toho upustili právě z těch důvodů, co se tu zmiňují. Nevíš, jak bude probáhat těhotenství a můžeš roky školy de facto zahodit. Vím, VŠ není to nejdůležitější, ale říkám si, že s ní mám větší šanci pak dítěti dopřát víc.
Toliko úvaha páru v podobné situaci
.
MaeScaterova píše:Nojo, ale statisticky je to proste mala sance, at ty osobne znas kolik lidi chces
Taja: s tím otěhotněním v jednom měsíci… nedávno tu byla o tom debata a úplně jsem zírala, kolika se to povedlo (ostatně i mě - jednou na první pokus, dvakrát na druhý)Ale to už je OT, omlouvám se.
Jinak ja jeste upresnim svuj postoj ke skole ted; vypada to zhruba takhle:
A jeste jedno upresneni - ja uz mam bakalare. Kdybych nedostudovala, tak v podstate „zahodim“ jen ten rok a pul navazujiciho magisterskeho studia. A je fakt, ze kdybych mela takhle „riskovat“ 4 a pul let, nebrala bych to az tak bezstarostne.
Rozhodnutá jsi, tak co už
Jen
Ale napr. mit deti v pozdejsim veku ma take sve nevyhody, ze
nezní věrohodně, když jde o to posunout snažení jen o pár měsíců ![]()
Hele, nevystrašili tě těma řečma o nezaměstnanosti tolik, že se raději vrháš na mateřskou? (VTIP!
)
madi píše:Jo, mela jsi rozumny scenar Madi
Tajo jasný. Já se nechci nějak přít, každý má toto nastavené jinak. Já třeba chtěla dodělat VŠ, chviličku pracovat, vydělat si nějaké vlastní penízky a naučit se s nimi hospodařit a pak si teprve pořídit dítě. A to si nemyslím, že ho mám v pozdějším věku, malý se narodil, když mi bylo 27 a to jsem byla ještě u dr většinou jedna z nejmladších.
Nojo, ale statisticky je to proste mala sance, at ty osobne znas kolik lidi chcesLidi, co se snazi roky, nez se to povede, taky neni malo…
Máme známých s dítětem celkem 9, o 5 vím, jak probéhalo jejich snažení a z toho 2 páry si řekly, ýe radši začnou dřív, aby se to za těch cca půlroku povedlo-no a otěhotněli napoprvé ![]()
Ja studuju druhou VS dalkove, planovane jsem otehotnela a pocitla s tim, ze dodelam letni semestr a pak aspon na rok prerusim.
Byla jsem docela naivni, tenhle letni semestr byl katastrofa, celou dobu mi bylo zle, zapocty jsem sice udelala, ale na zkousky uz jsem nemela, protoze to proste nebylo v mych silach, nakonec jsem skoncila na neschopence.
Nastesti mi MU dala vyjimku a prerusila mi studium. A za sebe jen ufff.