Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pěkný den,
prosím o radu, jak řešit naši situaci - náš starší vstává ráno kolem 5-6 hod. jde dolů a kolem 7 nás jde vzbudit. Jenže jak má po ránu hlad (asi), tak vleze úplně všude a sní hlavně to, co nemá. Napadá vás nějaká jednoduchá snídaně, kterou si zvládne připravit sám? Nebo do krabičky nachystat do lednice? Od jakého věku se vaše děti ráno obsloužily samy? ![]()
@Akivasha a co nějaké musli, může mít i pytlíčky s věcmi, které si do něj přimíchá podle chuti - sušené ovoce, oříšky, čokoládové vločky atd.?
Zkusila bych nějaké lupení, zalít mlíkem by už mohl sám. Známá dávala piškoty. Zkoušela bych co bude vyhovovat
@Akivasha nachystejte snidani vecer do krabicky. Synovi jsou 4 roky a dokazu si predstavit, co by snidal, kdyby mel,, volnou ruku” ![]()
Co nějakou kaši? Vločky (ovesné, pohankové, jáhlové…) se sušeným ovocem, medem a oříšky večer zaliješ vodou a ráno to bude mít měkké na snězení, může si to třeba ještě trochu zalít mlékem.
Dcera si bezne od cca 3 let zvladne sama pripravit mliko s krupinkami. Ma namichane vse mozne ode mne v krabici a uz si jen sype do misky. A nebo jogurt. Vyndat z lednice taky zvladne. Obcas si do nej da taky krupinky a nebo piskoty. Jako stane se nehoda, ze vylije mliko a nebo vyprskne jogurt pri otevirani, ale vse se da utrit. Umi po sobe uz i utrit. Ja jen docistim. Zalezi hodne co snida
A nebylo by nejefektivnější zeptat se vašeho syna? Domluvit se s ním a vyzkoušet co zvládne?
Copak cizí lidi na internetu rozumí vaší rodině lépe než vy?
Ja dam večer na talíř pod poklop koláč a syn si ho ráno vezme. Pití ma z noci v lahvicce a teple dostává az když nakojim skvrne a přijdeme za nim do obýváku. Synovi jsou tři roky a uz to praktikujeme docela dlouho.
@Ou Právě proto, že ho znám a vím, že se s ním domluvit nedá
Ne vždy je fyzicky čtyřleté dítě i psychicky čtyřleté.
Davam nakrajeny kolac, buchty na stul, pripravim k tomu i piti. Do lednice davam do spodni prihradky to, co muzou snist, tj. jogurty, mlecne rezy atd.
@Akivasha píše:
@Ou Právě proto, že ho znám a vím, že se s ním domluvit nedáNe vždy je fyzicky čtyřleté dítě i psychicky čtyřleté.
A to nechas trilete dite, se kterym se nejde domluvit, dve hodiny zcela bez dozoru samotne? To mi prijde docela silene, promin.
@Helileli V pořádku, neznáte nás, takže to tak může připadat. Nicméně se tu ptám na snídani, ne na hodnocení poměrů v naší rodině. Děkuji za radu ohledně snídaně. ![]()
Ještě upřesním, že vždy počkal, až vstaneme a nebo přišel sám, že má hlad a já šla za ním a posnídali jsme spolu. Tohle dělá posledních 14 dní, nevhodné věci už jsem dala na nedostupné místo, takže teď jen řeším, co mu nachystat dostupného, aby to zvládl sám.
@Helileli
My takhle nechávali dvouleťačku s tříleťákem
Ráno nás nevzbudili, rabovali ledničku, hračky… ![]()
Snídani v týdnu dělám já, pečivo, máslo, sýr, zelenina, čaj či caro…
O víkendu vstáváme pozdě, děti se obsluhují sami. Sýr a křup, aidam, jogurt, musli, pečivo… I namažou si
Ale stále to nemají vychytaný, zapomínají že rodiče taky budou mít hlad ![]()
A co tak běžně snídá? U nás by to bylo vyřešené, stačilo by dát na linku nějaké sladké pečivo (loupák, pudinkovou rolku, skořicového šneka, koblihu) a bylo by. Klidně bych mu i večer namazala chlebík s něčím a dala na linku pod poklop. Stačí se domluvit, že nepoleze všude, ale bude mít připravenou snídani tam a tam.