Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Akivasha Cornflakes s mlíkem, jogurt. Večer připravený rohlík s něčím nebo buchta.
Hlavní podle mě je prostě dítě naučit, že nemůže sežrat kde co najde a spíž/lednice nejsou volně přístupný samoobslužný bufet.
A davam k dispozici i trochu nezdrave veci, aby nemely potrebu hledat jinde, takze na dohled v lednici treba monte, na lince nejaky ten brumik, presnidavka v kapsickach atd. Ale jsou to jen vikendy a jeste ne vsechny, kdyby tohle mely bastit kazdy den, tak bych to mesela prehodnotit.
Moji snídají bílý jogurt s grankem, ale starší taky vstává brzo a má dva přístupy, buď nesní nic a jen udělá neskutečný bordel, nebo sežere, na co přijde, plus udělá neskutečný bordel
a můžu si chystat co chci ![]()
@Akivasha píše:
@Ou Právě proto, že ho znám a vím, že se s ním domluvit nedáNe vždy je fyzicky čtyřleté dítě i psychicky čtyřleté.
A nebylo by teda jednodušší vstávat s ním?
@Tereza1986 píše:
já to třeba zkoušela, když jsem si nařídila budíka na sedmou, vstával v šest, když na šestou, vstával v pět.. nebo taky v sedm, a být o víkendu vzhůru od šesti jen tak, abych tiše seděla v kuchyni, to se mi fakt nechce ![]()
@Tereza1986 píše:
já si taky neumím představit nechat dítě, se kterým se nedá domluvit, 2 hodiny si tak bloumat bez dohledu ![]()
@Akivasha aha - takže na to zaberou rady cizích lidí, zejména když řeknete že podle vašeho názoru je neschopný až v diskuzi?
@tamata píše:
já si taky neumím představit nechat dítě, se kterým se nedá domluvit, 2 hodiny si tak bloumat bez dohledu
No ona evidentně ta neschopnost domluvy nejspíše bude v tom, že jaksi zakladatelka považuju za domluvu „bude to přesně tak jak jsem to řekla a raději si to udělám sama.“
Já mam 4letou dceru a vstávam s ní každé ráno. Nějak si nedokážu představit, že by se obsloužila sama, nic si zatim sama z ledničky nebere. Dělám jí vždy teplý čaj a namažu chleba s lučinou, máslem, šunkou, sýrem, medem. Nedávam sladké ani takový ty křupinky, nepřijde mi to jako dorá snídaně. O víkendu jí k snídani pustim pohádky a zalezu si ještě na půl hodinky do postele, ale mam otevřené dveře do obýváku.
V tvém případě bych připravila snídani do ledničky a večer mu ukázala, co si má ráno vzít.
A co se týče vstávání s dětmi, u nás když se vzbudí 5ti leťák a mladší (2,5) ještě spí, má dovolené pohádky na telefonu. Když se vzbudí oba, vstanu s nimi i já, i když o víkendu občas koukají chvíli spolu a já ještě doháním noc
Ale kdyby měli hlad nebo šli štrachat kamkoli jinam mimo postel, tak půjdu hned. Třeba i na záchod. Myslím, že předškolní děti potřebují víc dohledu a pozornosti, než spící mámu v zavřené ložnici a volný přístup ke všemu ![]()
Tak to jste moooc potesily. Myslela jsem, ze jsem jedina co nechce denne vstavat v sest. Tak u nas to funguje tak, ze se ptaji co muzou. Mlicko si zvladnou nalit samy, musli, krupinky si nasypou take. Mlecny řez, termix jogurt si vezmou z lednice. Pokud maji chut na chlebik s necim, tak teda vstanu. Aby me tady nekdo nechtel kamenovat, tak zijeme v malem byte, kde je slyset vsechno.
@Ou Ne, není to tak vytvořila jste si hodně domněnek. O neschopnosti jsem nic neříkala, jen že se s ním nedá domluvit tak jako se čtyřletýma, které vídám ve svém okolí. On má tak trochu svůj svět. Ta věta o tom, co považuji za domluvu a kterou jste vytvořila na základě ničeho, netřeba komentovat, není to pravda.
Ohledně vstávání - spím tak 4 hodiny denně, už rok a půl v kuse a spát jen 3 hodiny denně už by bylo nad mé síly. A to, že je dole sám, je prostě dáno tím, že když po probdělé noci usnete v 5 ráno, tak vás v 6 nevzbudí ani motorová pila u ucha.
Já bych klidně vstala, udělala mu snídani a zachumlala se pod peřinu v obýváku, ale prostě ho neslyším
Až když přijde za mnou a vzbudí mě, nebo se kolem té 7 vzbudí mladší.
Prosím už tu nerozebírejte co by kdyby, takové ty běžné postupy i domluvy zatím nefungují, časem mu to vysvětlím, určitě je to i nějaké takové období. Prostě jsme došli k tomu, že nejúčinnější bude mu tu snídani chystat večer a já se jen ptám na tipy, co je jednoduché na samoobsluhu (většinou vařím kaše, to ještě sám nezvládne). Děkuji těm, kteří poradili, určitě se nechám inspirovat. @Helileli Dobrý nápad nechat na očích něco, co vypadá jako mlsek a není to nic moc hrozného. ![]()
@Akivasha Tak moje skoro letá by si sama nechystala, resp. bych ji ani nenechala. Ale co mu třeba dát misku müsli? Nebo nachystat nějaké ty rýžové chlebíčky. Prostě něco, co může zůstat přes noc venku ![]()
@Akivasha Jinak teda bych se s ním domluvila na tom, že si sám nemůže brát nic, jen to, co mu nachystáš. I kdyby suché piškoty, buchtu a tak. Ale fakt si nedokážu představit, že by si moje skoročtyřleťačka sama brala jídlo. Ani jí nenapadne, že by vlezla do lednice/ spíže ![]()
@prcekniky Před 14 dny bych tvrdila to samé co vy
Na všechno se ptal, když chtěl sladkost, tak v přiměřeném množství jsme mu dovolili, pohoda. Pak dostal nějakou myšlenku a od té doby to zkouší, vysvětlit, domluvit nepomáhá. Asi první puberta
Jinak jo, už tu někdo i radil nechat něco na stole, třeba rohlík s něčím v krabičce ať neoschne. Napadlo mě teď, že bysme šli koupit nějakou pěknou krabičku, která by se mu líbila a každé ráno v ní bude mít překvapení ![]()