Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Četla jsi tenhle článek? https://bartak-alexandr.webnode.cz/…i-potraceji/ S největší pravděpodobností jsi nemohla udělat nic, aby to dopadlo jinak.
@Michelle_M jojo, na ten článek jsem narazila. Bohužel u mě to bylo přesně tak, jak je psáno vice níže a co je méně pravděpodobné. Jeee den jsem začala krvácet po sexu, jeli jsme na pohotovost, srdeční akce byla. Druhý den to neprestalo, zesililo a srdeční akce už nebyla. Proto mám i strach, že tam bylo něco víc.
@Anonymní píše: Více
V prvních těhotenství jsem měla krvácení v 10tt. Na pohotovosti mimčo dobrý. Začaly problémy později a bum… rizikové těhotenství. Nikdo neví, z čeho to bylo. ![]()
Druhé těhotenství skončilo revizí pro anembryomolu.
Třetí těhotenství jsem docela dost krvácela po sexu v 9. týdnů. Druhý den kontrola a v pořádku.
Hele, nemá cenu přemýšlet co by kdyby… Potratem si projde spousta žen, jen si myslím, že se tím prostě „nechlubí“. Pokud by se nedařilo delší dobu (cca ten rok), tak doporučuji reprodukční kliniku. Minimálně pro podrobné vyšetření vás obou jako páru. Na IVF nebo nějaké procedury vůbec nemusíte.
S největší pravděpodobností jsi nemohla udělat nic jinak
Taky to mám za sebou, ZT v 9 tt + revize. Držím palce ![]()
Myslím, žes nemohla nic udělat jinak. Mám za sebou to stejné. Poprvé biochemické těhotenství, po měsíci jsem otěhotněla a následovalo zamlklé těhotenství v 8/9tt + prodělaný covid. Teď jsme se 4 měsíce po revizi začali snažit a mám pozitivní test. Strach je obrovský, ale potratem si bohužel prošlo hodně holek, jenom se o tom moc nemluví. Mně hodně pomohly kapky gynex na srovnání cyklu. Uvidíme, zda bude tentokrát vše ok. Moc si to přeji 🙏. A tobě držím pěsti. ❤️
No hele - budu to psát ve zkratce a občas zjednodušovat, ale kdyžtak se mě doptej/te.
Takže - podle nejaktuálnějších vědeckých poznatků se zdá, že tyhle rané potraty nejčastěji zapříčiní nekvalita spermií. Takže ty sama jsi nemohla udělat nejspíš nic, ale budoucí tatínek by mohl nasadit na 3 měsíce před početím zdravý životní styl - prokázané je, že riziko potratu zvyšuje, když muž pije alkohol a přijímá více kofeinu (myslím, že hranice byla 200 mg denně). Pak samozřejmě klasika - ne teplo v oblasti rozkroku, ideálně omezit používání mobilu (zní to jako ezo, ale vliv mobilu na kvalitu spermií je prokázaný: https://www.medicalnewstoday.com/…-infertility).
Ty sama můžeš brát vitamíny s inositolem, který má vliv na kvalitu vajíček. Kvalitní vajíčko občas dokáže opravit i „rozbitou“ spermii. I ty můžeš aplikovat výše zmíněná pravidla, ale s výrazně menším účinkem - kvalita vajíček je daná dlouhodobě a jsou lépe chráněná, nejde je tak snadno krátkodobě ovlivnit.
No a od ovulace dál můžeš i ty dělat to samé - nepít, omezit kofein (ne úplně vyloučit), omezit mobil.
Ale chci zdůraznit, že hraješ o pár procent šance, pokud by riziko potratu bylo NAPŘÍKLAD 15 %, dodržením všech těch vypsaných pravidel se dostaneš třeba na 12 %. Pak už jen zvážit jestli to stojí za to. Držím palce!
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Nedávno jsem potratila v prvním trimestru. Zasáhlo mě to docela dost a i když už je to mnohem lepší stále si říkám, zda jsem mohla například udělat něco proto, aby se to nestalo.
Po měsíci od potratu si půjdu nechat vyšetřit krev - vybrala jsem si jeden program, kde vás otestují v rámci prevence z krve - štítná zlata, cukrovka, minerály, vitamíny atd. Dále již před prvním těhotenstvím jsem sportovala, myslím, že i pestře jedla, brala vitamíny a jednoduše si nejsem vědoma, co se tedy mohlo stát. Dále mám od dětství silnější ekzém, tak je možné, že mám i nějaký imunitní problém…
Napadá vás náhodou ještě něco, co bych mohla zkusit, abych co nejvíce snížila riziko, že by se něco tak strašného opakovalo? Chápu, že se všude říká a píše, jak to potká spoustu žen a že v zásadě jeden potrat, žádný potrat, ale pro ženu je i ten jeden dost záhul. Budu ráda za jakékoliv tipy a rady z vaší strany popřípadě za zkušenost, jak jste se tím srovnaly vy. Bojím se, že by se to opakovalo.
Zároveň mě prosím pokud možno nesuďte, pokud se vám zdá, že to moc hrotím. Pro vás to je třeba blbost, pro mě až tak ne. Děkuji všem.