Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já v takové situaci nabízím nájemníkům i náhradní bydlení např. v penzionu. Zatím to nikdo nikdy nevyužil, oni se radši vysprchují ve studené vodě, než by museli celou rodinu stěhovat na hotel a zpátky. Ale jsou rádi za to gesto a mají možnost to případně využít.
Slevu bych dal, ale bacha, pokud si chceš brát v budoucnosti hypo na další byty, tak je lepší jim tu slevu vyplatit v hotovosti, aby to nebylo vidět na výpisu z účtu. Když pak budeš v bance dokládat bonitu z nájemného, tak by tam ta sleva mohla vadit.
@miri_z píše:
Já v takové situaci nabízím nájemníkům i náhradní bydlení např. v penzionu. Zatím to nikdo nikdy nevyužil, oni se radši vysprchují ve studené vodě, než by museli celou rodinu stěhovat na hotel a zpátky. Ale jsou rádi za to gesto a mají možnost to případně využít.Slevu bych dal, ale bacha, pokud si chceš brát v budoucnosti hypo na další byty, tak je lepší jim tu slevu vyplatit v hotovosti, aby to nebylo vidět na výpisu z účtu. Když pak budeš v bance dokládat bonitu z nájemného, tak by tam ta sleva mohla vadit.
Jakože sleva poskytnutá na 1 měsíc ovlivní bonitu?
@Josefuna Přesně tak. Banka se dívá hlavně na dva parametry:
1) Průměrný vybraný nájem např. za poslední rok. Čili když dáš 6000 slevu, máš ten průměr hned o 500 Kč nižší
Velmi se divim, že se o slevu nepřihlásila sama. Já bych se hlásila hned. Nám při rekonsrukci rozkopali půl bytu (ca 2 týdny netekla voda vůbec) a ani tehdy se majitel ke slevě neměl, takže jsme si ji vypočítali sami a o to méně poslali na nájemném. To bez řečí akceptoval. Kdybychom se ho doprošovali, slevu bychom nedostali dodnes.
@Janli píše: Odejít bez zaplacení a udělat tam mejdan znamená, že máš na krku žalobu na tří měsíčný nájemný a úhradu úklidu bytu. Ony tady totiž platí nějaký zákony, který musíš dodržovat.
Janli, nesnaž se nikomu radit, když neznáš zákon. Nájemce může ukočit nájem ihned, jestliže měl být poskytován nájem s tekoucí teplou vodou v bytě.
§ 2227
Stane-li se věc nepoužitelnou k ujednanému účelu, nebo není-li ujednán, k účelu obvyklému, a to z důvodů, které nejsou na straně nájemce, má nájemce právo nájem vypovědět bez výpovědní doby.
@Tala20
Ale houby, ten byt ani nepřestal existovat, ani není neobyvatelný. V bytě pouze neteče teplá voda, což je dočasný stav. Voda tam teče, topí se tam, elektřina v bytě je a teplou vodu lze zajistit jiným způsobem. Kdyby tam ta teplá voda nebyla vůbec, tak ano.
@Janli píše:
@Tala20
Ale houby, ten byt ani nepřestal existovat, ani není neobyvatelný. V bytě pouze neteče teplá voda, což je dočasný stav. Voda tam teče, topí se tam, elektřina v bytě je a teplou vodu lze zajistit jiným způsobem. Kdyby tam ta teplá voda nebyla vůbec, tak ano.
A jak se osprchujes, bez tekouci teple vody? Za studenou sprchu kazdy den po dobu mesice, bych teda byla pekne nasrana, jako ten co platí. ![]()
@dreamis píše:
A jak se osprchujes, bez tekouci teple vody? Za studenou sprchu kazdy den po dobu mesice, bych teda byla pekne nasrana, jako ten co platí.
Však na to máš plný právo, ale stát se ti může naprosto kdekoliv, i v době, bytě, co je tvůj a prostě ne vždy se to dá vyřešit ze dne na den a zakladatelka se to řešit snažila, nájemnices tim byla celkem v pohodě, tak nějak nechápu,
to vaše naštvání tady ![]()
@a12 píše:
Však na to máš plný právo, ale stát se ti může naprosto kdekoliv, i v době, bytě, co je tvůj a prostě ne vždy se to dá vyřešit ze dne na den a zakladatelka se to řešit snažila, nájemnices tim byla celkem v pohodě, tak nějak nechápu,
to vaše naštvání tady
Přesně, nedávno tu byla diskuze. Na každé prohlídce slušného bytu 50 lidi a ještě lidi dávají úplatky. A při dnešních najmech max na rok jakypak dobrý vztahy. Jako jo asi bych dala ty 3 tisíce max kompenzaci, ale jinak ![]()
@a12 píše:
to vaše naštvání tady
No pro me by to teda JEN netekouci tepla voda nebyla. ![]()
@dreamis píše:
No pro me by to teda JEN netekouci tepla voda nebyla.
Ja nic o jen nepíšu
píšu, ze stát se ti to může i doma, dulezity je, že se to snaží řešit a pak je na najemkyni jak se k tomu postaví, tahle To vyřešila po svém a asi ji to extra nevadí, tak nějak nechápu, co se tu pořád řeší. Hodně se tu rylo za zakladelky jakože jaaa kdybych bydlela v takovém bytě.. Ale najemnice to prijala celkem v pohodě, sama ani neresila nejakou slevu a zakladatelka ji nabidla, myslim, ze uz to tu může v klidu spát ![]()
Dobrý den, zkusite mi poradit ohledně slevy z najmu? V bytě bydlím od začátku roku. Od té doby tady byly měnit nějaké merice, opravovat něco na stoupackach - rozbité obklady na záchodě (mám si opravit sama), děla se zateplení domu - velká prašnost, nějaká oprava střechy - prašnost a hluk, ještě balkon a nové okno - už týden mám nepouzitelnou jednu místnost (byt 2+kk). Vždy musím zpřístupnit byt, domluvit si kdy dělníci na opravy přijdou a ještě tady byt přítomna - dostala jsem jen jedny klíče od bytu. Nechci byt drzá nebo nepříjemná, ale už je toho více a velmi mě to omezuje. Chtěla jsem už požádat o slevu z najmu za všechny tyto komplikace souhrnně. Jaké jsou Vaše zkušenosti? O jakou částku by jste zadali? Když jsem se tady stěhovala, tak jsem věděla jen o tom, ze se bude dělat balkon, nakonec je z toho tohle vše. Děkuji za rady ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, zkusite mi poradit ohledně slevy z najmu? V bytě bydlím od začátku roku. Od té doby tady byly měnit nějaké merice, opravovat něco na stoupackach - rozbité obklady na záchodě (mám si opravit sama), děla se zateplení domu - velká prašnost, nějaká oprava střechy - prašnost a hluk, ještě balkon a nové okno - už týden mám nepouzitelnou jednu místnost (byt 2+kk). Vždy musím zpřístupnit byt, domluvit si kdy dělníci na opravy přijdou a ještě tady byt přítomna - dostala jsem jen jedny klíče od bytu. Nechci byt drzá nebo nepříjemná, ale už je toho více a velmi mě to omezuje. Chtěla jsem už požádat o slevu z najmu za všechny tyto komplikace souhrnně. Jaké jsou Vaše zkušenosti? O jakou částku by jste zadali? Když jsem se tady stěhovala, tak jsem věděla jen o tom, ze se bude dělat balkon, nakonec je z toho tohle vše. Děkuji za rady
Je to o dohodě a nikde není daná konkrétní částka. Ale snažil bych se odrazit od nějakých objektivních skutečností. Například jak velká část bytu je neobyvatelná, kolik dnů to trvá atd. Čili pokud je neobyvatelná cca 1/2 bytu a cca 15 dnů ze 30, chtěl bych slevu cca 25% Nájemného. Pak je otázka, jak vyčíslit ztrátu času, soukromí atd., ale tyto položky je bohužel obecně dost těžké uplatnit.
@Anonymní píše:
Dobrý den, zkusite mi poradit ohledně slevy z najmu? V bytě bydlím od začátku roku. Od té doby tady byly měnit nějaké merice, opravovat něco na stoupackach - rozbité obklady na záchodě (mám si opravit sama), děla se zateplení domu - velká prašnost, nějaká oprava střechy - prašnost a hluk, ještě balkon a nové okno - už týden mám nepouzitelnou jednu místnost (byt 2+kk). Vždy musím zpřístupnit byt, domluvit si kdy dělníci na opravy přijdou a ještě tady byt přítomna - dostala jsem jen jedny klíče od bytu. Nechci byt drzá nebo nepříjemná, ale už je toho více a velmi mě to omezuje. Chtěla jsem už požádat o slevu z najmu za všechny tyto komplikace souhrnně. Jaké jsou Vaše zkušenosti? O jakou částku by jste zadali? Když jsem se tady stěhovala, tak jsem věděla jen o tom, ze se bude dělat balkon, nakonec je z toho tohle vše. Děkuji za rady
Jako za zeptání nic nedáš, ale já o tom silně pochybuju. Přece i kdybys bydlela ve vlastním a děly se tyhle opravy, tak taky žádnou slevu nedostaneš.
To víš, každej není cíťa jako ty a zvládne se osprchovat i ve studené vodě nebo si to zařídí někde jinde. Odejít bez zaplacení a udělat tam mejdan znamená, že máš na krku žalobu na tří měsíčný nájemný a úhradu úklidu bytu. Ony tady totiž platí nějaký zákony, který musíš dodržovat.