Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Dobrý den, zkusite mi poradit ohledně slevy z najmu? V bytě bydlím od začátku roku. Od té doby tady byly měnit nějaké merice, opravovat něco na stoupackach - rozbité obklady na záchodě (mám si opravit sama), děla se zateplení domu - velká prašnost, nějaká oprava střechy - prašnost a hluk, ještě balkon a nové okno - už týden mám nepouzitelnou jednu místnost (byt 2+kk). Vždy musím zpřístupnit byt, domluvit si kdy dělníci na opravy přijdou a ještě tady byt přítomna - dostala jsem jen jedny klíče od bytu. Nechci byt drzá nebo nepříjemná, ale už je toho více a velmi mě to omezuje. Chtěla jsem už požádat o slevu z najmu za všechny tyto komplikace souhrnně. Jaké jsou Vaše zkušenosti? O jakou částku by jste zadali? Když jsem se tady stěhovala, tak jsem věděla jen o tom, ze se bude dělat balkon, nakonec je z toho tohle vše. Děkuji za rady
Aby sis nerekla o slevu a pak ti nájem nezvedli, protože máš byt po rekonstrukci ![]()
Rekonstrukce je velmi obtěžující, to tě chapu. Ale když jsi v nájmu, spis bych se bála, aby mi ho následně nechtěli zvednout
a kdybys v najmu nebyla, nejen ze by ti nikdo slevu nedal, ale ještě bys těm chlapům musela zaplatit za to, že tě tam chodej otravovat
![]()
@a12 píše:
Aby sis nerekla o slevu a pak ti nájem nezvedli, protože máš byt po rekonstrukci
Ale to bylo zcela podle práva. Pravděpodobně jí ho potom zvednou tak jako tak.
Teda záleží, jak mají zvyšování řešené ve smlouvě, že jo…
To snížení záleží na tom, jak moc ti to komplikuje život. Musíš kvůli tomu bydlet jinde? Pokud jo, měli by uhradit náklady na ubytování. Když je to vyloženě „jen“ opruz (prach, hluk) - tak se to blbě vyčísluje… Dala by se vyčíslit možná ta součinnost - že tam na někoho čekáš, dohlížíš (případně jestli kvůli tomu máš ušlý zisk). Pokud nic vyčíslovat nechceš, ušlý zisk jako takový nemáš, tak bych zkusila 50 %. ![]()
Mně třeba pár dní netekla teplá voda a pronajímatel mi ten měsíc zatáhl veškeré služby (asi 20 % nájmu), a to byly asi 3-4 dny zhoršených podmínek (celkem mě teda překvapuje loňská diskuze výše, že někdo je v pohodě s tím, že měsíc neteče teplá voda a šel by dolů jen o 10-20%). ![]()
A k rozbitym obkladackam - jo, to si musis spravit sama. U nas kazda parta něco zničila (nějaké drobnosti), ale jelikož to bylo vždy něco mimo jejich “dílo”, tak to přece nebudou opravovat, že. Chlapi co prijeli měnit okna - řekli jsme, ze chceme zachovat parapety. Tak ty obkladacky z nich nerozbili, ale odloupali a naskladali do kominků na podlahu, že si to máme prilepit zpátky
a ještě se placali do hrudi, jak ty parapety hezky zachovali
a tak dále a tak dále, u všech to bylo něco ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, zkusite mi poradit ohledně slevy z najmu? V bytě bydlím od začátku roku. Od té doby tady byly měnit nějaké merice, opravovat něco na stoupackach - rozbité obklady na záchodě (mám si opravit sama), děla se zateplení domu - velká prašnost, nějaká oprava střechy - prašnost a hluk, ještě balkon a nové okno - už týden mám nepouzitelnou jednu místnost (byt 2+kk). Vždy musím zpřístupnit byt, domluvit si kdy dělníci na opravy přijdou a ještě tady byt přítomna - dostala jsem jen jedny klíče od bytu. Nechci byt drzá nebo nepříjemná, ale už je toho více a velmi mě to omezuje. Chtěla jsem už požádat o slevu z najmu za všechny tyto komplikace souhrnně. Jaké jsou Vaše zkušenosti? O jakou částku by jste zadali? Když jsem se tady stěhovala, tak jsem věděla jen o tom, ze se bude dělat balkon, nakonec je z toho tohle vše. Děkuji za rady
Popisuješ běžnou údržbu. Pokud je to pro tebe problem, tak se domluvit s pronajímatelem at je přítomen on. Merice a stoupacky se dělají bezne, fasáda a balkon taky. Proč je místnost nepoužitelná? Jako ze nemůžeš vetrat?
Za me dost prehanis a budeš fnukna. Až prijde levnější vyúčtování za zateplení tak budeš platit původní částku nebo nižší? Budeš z toho profitovat
@Semtex píše:
Rekonstrukce je velmi obtěžující, to tě chapu. Ale když jsi v nájmu, spis bych se bála, aby mi ho následně nechtěli zvednouta kdybys v najmu nebyla, nejen ze by ti nikdo slevu nedal, ale ještě bys těm chlapům musela zaplatit za to, že tě tam chodej otravovat
![]()
![]()
To je teda argument… To můžeš stejně tak říct zaměstnanci, ať je rád, že má minimálku, že kdyby byl na místě zaměstnavatele, ještě by musel platit druhým…
Nebo ženské, co rodí, ať nedramatizuje, že co má říkat doktor, že těch porodů udělá 10 denně a je v poho. To jsou přeci úplně jiné podmínky. ![]()
Kdyby v nájmu nebyla, tak si rekonstrukci naplánuje tak, aby jí vyhovovala, zcela podle sebe, klidně v čase, kdy si vezme dovolenou a pošle tam třeba neteř, aby to za symbolických 20 tis ten měsíc ohlídala.
Stejně tak, pokud by to probíhalo jinak, než mělo (tady paní teda o rekonstrukci věděla, souhlasila, jen jí to teď leze na nervy, protože to je v jiném rozsahu, než čekala) - vyjedná si změnu.
A veškeré poškození, k němuž dojde při rekonstrukci (jak na vybavení, tak na majetku nájemce) jde samozřejmě na vrub pronajímatele, tam mluví soudy jasně - majitel si to pak, pokud je tak trhlý, že neměl pojistku na činnost pronajímatele, může pořešit s tím, kdo tam rekonstrukci dělal.
@ritterqa píše:
Jako za zeptání nic nedáš, ale já o tom silně pochybuju. Přece i kdybys bydlela ve vlastním a děly se tyhle opravy, tak taky žádnou slevu nedostaneš.
Taky si říkám, 5 let žiju s dětma prakticky v permanentní rekonstrukci v baráku a nemám si komu stěžovat
ale chápu, jak jde o byt a nájem, vždy se z toho dá něco vytřískat. Vím že je to úmorný a na prd (kor když máš malé děti, my byli i pár dní bez záchodu či koupelny), ale vydrž, těšila bych se na to, jak to bude vše pěkný a nový a že už budeš mít napořád klid, až to bude hotové ![]()
@Tomie pošle neteř? Jakoze nějaké neteří svěří pravomoc na místě rozhodovat, co a jak se bude dělat?
Haha to je vážně vtipné
a stejně by ti realizatori chtěli mluvit s majitelem.
A jak to souvisí s minimalkou nebo s porodem?
Navíc já ji nerikala, ať nic nedramatizuje, jen jsem ji řekla, ze to je proste realita. Ze vsichni dělníci vzdyxky něco zničí a uspini, zapráší, to je bohužel normální. Ano i když si po sobě takzvaně uklizeji - tak ale oni si uklidi místo výkonu práce, aby odevzdali to své dílo, ale přístupové cesty a prach z nábytku a bytových textilií otirat nebo prát fakt nebudou, a vytírat podlahu v celem byte, čili na místech, kde přímo nepracovali, samozrejme také ne.
Na slevu z nájmu určitě nárok máš. Ať už kvůli snížené kvalitě bydlení, tak hlavně kvůli času, který musíš investovat. Právě pro tyto případy to je v o. zákoníku. Sama se ovšem musíš rozhodnout, zda toho využiješ, mluvím o vztazích s majitelem bytu a atraktivitě místa bydlení. Některé opravy jdou v bytě za tebou, ale určitě ne popraskané obklady, tady se spíš myslí opravy vypínačů, těsnění u vody apod. Obklady jsou už stavební práce a do toho bych se jako nájemník rozhodně nenechala dotlačit.