Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o zkušenosti, názor…
14 léta dcera, vynikající školní výsledky. Od září psychické problémy, psychiatrie+ deprese, úzkost, sociální úzkost. Čekají ji přijímačky, které rozhodnou o jejím směřování. Je nějaká možnost, že by mohla dělat přijímačky sama? Protože ona by je dala.Ale spousta dětí atd…to je to, co jí rozhodí, bude ji špatně, nebude to zvládať psychicky.
Na střední skole pak může mít individuální plán.
Chce se dostat na gymnázium.
Je nějak myšleno na tyto děti s psychiatrickou diagnózou, které jsou ale velice šikovné a mají vynikající studijní výsledky?
Děkuji
No, to asi ne. Kdyby šla na školu, kde berou bez přijímaček na základě výborného prospěchu, tak jo, ale, to si myslím, že jsou soukromé školy. Za mě to tak bylo, soukromá SŠ brala do průměru bez přijímaček, ale už je to pár let zpět.
Pak mě napadá ještě další věc - jak bude zvládat školu s lidma, když se dostane? Píšeš o individuálu - to už máš předem zjištěný, že to na tom gymplu jde? A bude zvládat přezkoušení čili lidi?
Do budoucna pak VŠ, tam taky budou lidi při denním studiu. Já bych volila střední školu než gympl, ale může do té doby být zaléčená ![]()
@Zeoli píše:
No, to asi ne. Kdyby šla na školu, kde berou bez přijímaček na základě výborného prospěchu, tak jo, ale, to si myslím, že jsou soukromé školy. Za mě to tak bylo, soukromá SŠ brala do průměru bez přijímaček, ale už je to pár let zpět.
Pak mě napadá ještě další věc - jak bude zvládat školu s lidma, když se dostane? Píšeš o individuálu - to už máš předem zjištěný, že to na tom gymplu jde? A bude zvládat přezkoušení čili lidi?
Do budoucna pak VŠ, tam taky budou lidi při denním studiu. Já bych volila střední školu než gympl, ale může do té doby být zaléčená
Děkuji.
Letos je novinka. Prospěch že základky se nebere povinné v potaz.
Jenom některé školy si to budou nastavovat individuálně.
To bude problém, prijimacky mají poměrně přísný a daný postup. Navíc jak psáno výše i individuální plán není zcela bezkontaktní. Pokud jsi ale domlouvala na budoucím gymplu individuální plán, zkus tam zavolat znovu a zeptat se na ty zkoušky. Pripadne soukroma gymnázia, ta budou o dost flexibilnější
Nepomohly by jí sluchátka? Často je mívají autistické děti, méně pak vnímají okolí. Určitě by šlo na ty přijímačky vymyslet nějaký plán, jakože přijde poslední do místnosti, bude sedět dál od dětí, třeba zády a tak nebo sama v jedné místnosti. Myslím, že bude třeba co nejdříve kontaktovat školské poradenské zařízení, oni mohou sepsat doporučení pro úpravu průběhu přijímacích zkoušek na základě diagnozy. Vybírat školu podle průběhu přijímaček je nesmysl, to postrádá logiku. Hodně štěstí a ať je brzy lépe!
Přijímačky nevím. To si musíš zjistit přímo v dané škole, jestli jsou na základě doložené diagnózy schopni, že zajistí samostatnou místnost a tam dohled. S tím zkušenost nemám. Ale nedávno jsem zjistila od jedné praktikanty u nás na praxi, že má ataky a psychické potíže. Vše doloženo. Kolikrát není schopna jít do školy třeba týden. Takže má individuální plán. To musíš zjišťovat v dané škole/školách.
@katuska84 píše:
14 léta dcera, vynikající školní výsledky. Od září psychické problémy, psychiatrie+ deprese, úzkost, sociální úzkost. Čekají ji přijímačky, které rozhodnou o jejím směřování. Je nějaká možnost, že by mohla dělat přijímačky sama? Protože ona by je dala.Ale spousta dětí atd…to je to, co jí rozhodí, bude ji špatně, nebude to zvládať psychicky.
Chce se dostat na gymnázium.Je nějak myšleno na tyto děti s psychiatrickou diagnózou, které jsou ale velice šikovné a mají vynikající studijní výsledky?
Děkuji
Objednejte se rychle jeste do PPP, muzou nastavit opatreni k prijimackam. A vsechny obory s maturitou musi mit prijimacky. I soukrome skoly.
@katuska84 píše:
Chce se dostat na gymnázium.Je nějak myšleno na tyto děti s psychiatrickou diagnózou, které jsou ale velice šikovné a mají vynikající studijní výsledky?
Děkuji
Mě se to jeví, jako že vás lékaři odbyli a s dcerou pořádně nepracovali. Píšete, že problémy začaly se začátkem školního roku, předtím nic?
Promiňte mi, ale můj osobní názor je, že dcera je neustále v prostředí, které ji stresuje a proto se uzavírá do sebe, protože nemá kudy utéct.
A z toho jak píšete o důležitosti zkoušky pro její budoucnost, případně řešíte individuální zkoušku a studijní režim, nechci se vás dotknout, jste s velkou pravděpodobností jeden ze stresorů vy sama.
S dcerou bych zkusil opatrně promluvit ale hlavně vy musíte NASLOUCHAT jí.
Proberte kamarády, spolužáky, vztahy v širší rodině.. Tam se může něco najít(nepřijetí okolím, necitlivý přístup pro ní důležité osoby, šikana, vyloučení z kolektivu, sexuální nátlak či zneužívání)
Dále zkuste vyposlechnout její názory a představy jak o současnosti tak budoucnosti. To vám dá minimálně slušný přehled o tom jak je/není holka mimo a hlavně zjistíte, zda na onu školu opravdu sama chce, nebo je to jen vaše představa jediné správné cesty životem. A vůbec nebude na škodu, když si v klidu vy sama proberete, jak máte s dcerou nastavený vztah. Jestli jí příliš netlačíte, nepodsouváte jí své názory a vidění světa jako jediné správné apod.
Ještě jednou se omlouvám, ale já prostě NEVĚŘÍM, že dítě, které doteď fungovalo normálně se najednou takhle psychicky sesype, obzvláště na začátku školy.
Byl jsem svědkem mnoha podobných situací u dceřiných spolužaček či kamarádek a VŽDY byla příčina v patologických vztazích v rodině či kolektivu.
Psychiatry a užívání léků bych viděl jako poslední možnost, ostatně nezažil jsem nikoho, komu by pomohly. Jen tlumily projevy a vzdalovaly pacienta běžné denní realitě, čímž mu spíše škodily a činily člověka nepoužitelným ve stále širším spektru činností… Na to bacha!
Přeji vám hezký den, klid a rozvahu. Jedině tak své dceři opravdu pomůžete ![]()
Ahoj, koukej se na to obráceně, musíš s dcerou, terapeutem a psychiatrii zapracovat na tom problému, což je sociální fobie
Dá se léčit, je to běh na dlouhou trať, vím to, mám stejný problém s dcerou, je taky na gymnáziu
Dcera chodí na terapie, bere léky a zvládá to, terapie ji platím, najít dobrého terapeuta je základ
Na SŠ se dá po doporučení pedopsychologické poradny domluvit na různých úlevách, třeba, že kdyby se jí udělalo špatně ve škole a musela občas domů, tak se jí natáhnou limity pro docházku
V jejím ročníku je dětí s psychickými problémy víc a učitelé jsou velmi vstřícní
Ale fakt zapracujte na těch terapií, jinak se toho nezbaví, ideálně KBT terapie
Určitě to zvládnete ![]()
@pan Blahoš souhlasím s tím, že je potřeba najít ten stresový spouštěč, proto jsou důležité terapie, aby dcera mohla svůj problém zpracovat
U nás tím spouštěčem bylo, že se o ni přestal zajímat otec a to úplně srazilo její sebevědomí, pak se uzavřela do sebe a spustila se stresová reakce formou sociální fobie a úzkostí
@dalusa píše:..tohle byl spouštěč u jedné z dceřiných spolužaček. Ale osobně jsem udělal zkušenost, že většinou jsou na vině rodiče. Osobní ambice promítnuté do výchovy dětí, kolikrát bez zlého úmyslu, kdy je dítěti bráno jeho vlastní individum a je vnucován jediný správný světonázor, byly příčinou ve více jak polovině případů. Pak také nepřijetí partou či sexuální nátlak v širší rodině, kdy holce nikdo nechtěl věřit či byly zlehčovány dopady nevhodného chování dospělých vůči dětem…
@pan Blahoš souhlasím s tím, že je potřeba najít ten stresový spouštěč, proto jsou důležité terapie, aby dcera mohla svůj problém zpracovat
U nás tím spouštěčem bylo, že se o ni přestal zajímat otec a to úplně srazilo její sebevědomí, pak se uzavřela do sebe a spustila se stresová reakce formou sociální fobie a úzkostí
@pan Blahoš S dcerou máme velice blízky vztah, zdůvěřuje se mi. Loni se pohádala s nejlepší kamarádkou a zároven spolužačkou a dostala se na okraj třídy, což přetrvává. O šikanu se nejedná, ostrakismus podle mě ano. Dg. má od psychiatra
@Zeoli píše:
Do budoucna pak VŠ, tam taky budou lidi při denním studiu. Já bych volila střední školu než gympl, ale může do té doby být zaléčená
uááá. proč máš sakra nutkavou potřebu odpovídat na cokoli, o čem houno víš.
Zakladatelko, samozřejmě, že to LZE. Nepatří to mezi tzv. obligatorní ( povinná uzpůsobení), kterým musí vyhovět každá škola. Ale mezi opatření možná
@katuska1984 píše:
@pan Blahoš S dcerou máme velice blízky vztah, zdůvěřuje se mi. Loni se pohádala s nejlepší kamarádkou a zároven spolužačkou a dostala se na okraj třídy, což přetrvává. O šikanu se nejedná, ostrakismus podle mě ano. Dg. má od psychiatra
Ale mám dotaz. Kolik čas jí psychiatr věnoval, než vyslovil a napsal dg.? Moje zkušenosti jsou bohužel takové, že psychiatři s dítětem pohovoří pár minut a dg. je na světě. Lze pak takové diagnostice věřit? A blízký vřelý vztah s dětmi bývá též jeden z nejčastějších sebeklamů rodičů.
Netvrdím, že to je případ vás a vaší dcery, nicméně pokud vám opravdu záleží na její budoucnosti, zkuste se na to mrknout i z této pro rodiče velmi nepříjemné stránky. ![]()
@pan Blahoš píše:
Ale mám dotaz. Kolik čas jí psychiatr věnoval, než vyslovil a napsal dg.? Moje zkušenosti jsou bohužel takové, že psychiatři s dítětem pohovoří pár minut a dg. je na světě. Lze pak takové diagnostice věřit? A blízký vřelý vztah s dětmi bývá též jeden z nejčastějších sebeklamů rodičů.
Netvrdím, že to je případ vás a vaší dcery, nicméně pokud vám opravdu záleží na její budoucnosti, zkuste se na to mrknout i z této pro rodiče velmi nepříjemné stránky.
Jestli děláš v oboru, tak asi tušíš, že ikdyby jsi měl pravdu, tak pravděpodobnost, že takto od tebe podané, rodič přijme, se limitně blíží nule…