Sofie či Josefína?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
44170
16.6.19 21:57
@Anonymní píše:
@Jana206 no, však my právě bychom rádi Josefinu v daném tvaru, ne Pepu :roll:

Tak jedině se pokusit naučit okolí, aby ji tak neoslovovalo, ale půjde to ztuha a ve školce, škole, tomu nezabrání.
Jedna z dcer má poměrně neobvyklé jméno, které není moc tvarne. Když byla malinká, okolí se rozpačitě snažilo vymyslet nějaké zdrobnele patvary. Všem jsme řekli, že normální zdrobneliny jsou tak dvě, ale je možné použít ten základní tvar, pro který jsme to jméno vybrali :) Dcera už je ve školce, jméno se líbí, nikdo nevymysli nějaké blbosti, vsichni jsme spokojeni

Ale obávám se, že u Josefiny, která je odjakživa Pepina, toto fungovat nebude a nezabránís tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523

@Bubla_Bučková V podstatě jakkoliv :) Mně se líbí jen Kryštof a Kryštůfek. Krýša, Kikin, Štófi… to je fakt hrůza. A u Kristýny ta Kikina, Kiki.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

My máme doma Sofii a bylo to u nás hned Top jméno ze seznamu. A že jich je hodně to je úplně jedno :palec: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
16.6.19 21:59

Sofinek je už poslední dobou nějak moc a navíc je to vlastně Žofie, a to se mi nelíbí. Takže za mě Josefínka, i ty tvary, co jsi říkala, jsou hezký. Ve škole a školce jí budou říkat tak, jako Vy doma, protože se tak bude představovat. Je nádhera zavolat na dcerku Josefinko :) je to takový vznešený. Přeju hodně zdravíčka, ať už vyberete jméno jakékoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
16.6.19 22:00
@Bubla_Bučková píše:
Ještě že se Janě neříká Honzina :roll: nebo Antonie a Tonička…nebe a dudy :zed:
:lol: :lol: :lol:
Antonie teď zažívá boom, ale Tonička je každá. To jsou ta staročeská jména. Souhlas s tím, že Josefina je pěkná. Zakladatelka se může pokusit usměrnit okolí, v budoucnu to ale bude volba dcery.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
628
16.6.19 22:01

Zakl. máme josefínu ve školce a nikdo ji neřekne jinak než Fíno, teda já ji ještě občas řeknu Josefínko.. okolí si zvykne na všechno 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
16.6.19 22:04
@chaela píše:
@Bubla_Bučková V podstatě jakkoliv :) Mně se líbí jen Kryštof a Kryštůfek. Krýša, Kikin, Štófi… to je fakt hrůza. A u Kristýny ta Kikina, Kiki.

Znám Kristýny, že kterých nikdo Kikiny nedělal. Spolužák dcerky že školky je jen Krystufek.
Oproti tomu znám Terezy, které jsou jak jsou, ale i Rezicky. Je to taky o krajovych zvyklostech. Strašně jsem chtěla dceru Alici, ale u nas na Hané by to byla vždy Alica palica :mrgreen: V Brně, kde jsem studovala, bylo toto jméno vznešené, vždy v základním a, správném tvaru. Poznala jsem jich víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1502
16.6.19 22:17

Sofie je přece Žofie, takže Žofka! To je jako Pepka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
16.6.19 22:19

@Jana206 Samozřejmě, každý dětem říká jinak. Já znám Kristýny, které jsou Kiki, Týna, Krista… stejně tak Kryštofy. A právě proto, když tam dítěti nějaké jméno, musím počítat s tím, že musí budou říkat různě. Neustále kazdymu vysvětlovat, jak má koho oslovovat, mi přijde dost zbytečný a nepraktický. Radši vyberu takové jméno, které se mi bude líbit se vším všudy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
16.6.19 22:44

Sofie :srdce:

• Citovat
  • Upravit
1142
16.6.19 23:24

Osobně bych neřešila jak bude dítě oslovovat okolí. Vybrala bych prostě jméno, které se vám líbí a oslovovala tvarem, který se vám líbí. To že mu někdo bude říkat jinak by mě vůbec netížilo. Navíc třeba učitelky ve školce se nás ptaly, jak dítěti doma říkáme a oslovují ho stejně. Tudíž ho oslovují stejně i ostatní děti. Ale mně by bylo fuk, kdyby mu říkaly jiným tvarem jeho jména.
A k původnímu dotazu, za mě raději Josefínu než Sofii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brumbera
16.6.19 23:51
@Anonymní píše:
Holky, čekáme holčičku, váháme mezi Sofinkou a Josefínkou… Ke kterému byste se přiklonily vy? Vím, Sofinek je hodně, na to ale my nehrajeme, takže tento důvod není třeba zmiňovat. U Josefínky se nám líbí tvary Jos, Josi, Josinka, Sefi, ALE… Pepča či Jožka atd.je pro mě nemyslitelné, kdybych se nebála, že si ji budou např. v pubertě dobírat jako Pepinu, asi bych i na manželům návrh jména s nadšením kývla, ale to ALE! Jak to vidíte? Je tu nějaká Josefína, vo byka fakt celý život jem Jos? Všem děkuji za názory :srdce: :hug:

Me se libi i Josefa. Pepi je supr osloveni. Klidne si nehrajte na to, ze kazda druha je Sofca, ale kdy je jich pak ve tride pet, tak ti dite nepodekuje. Bude si pripadat, jakoby misto jmena mela cislo, bohuzel;-(

• Citovat
  • Upravit
25179
17.6.19 00:01

U Josefíny se Pepině asi nevyhneš, což by mi vadilo :think: Takže z těchto dvou bych volila Sofii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.19 00:46

Josefina je hezci, a zni to vic Francousky nez Sofia (Recky kterych je v CR plno)

https://www.youtube.com/watch?…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.6.19 08:48

Mě se líbí Jozefínka. Fina, Jozka, Jozefka, Finka… Pokud ji budou říkat doma Fino bude se tak i představovat. Nebo ne?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze

Poradna porodní asistence