Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Chudak uz ted ji lituju a to se jeste nenarodila:D nikdo ji nebude ve tride rikat, tak jak ty mas namysleno..Pepka-pipka, Pepina, Pepana…holka bude akorat nešťastná
Ale prosím tě…dnesni děti už Pepa nebo Pepina neberou jako nic hanliveho a ošklivého, naopak se jim to i líbí. Dcera má spolužacku Josefinku, která chtěla už od skolky, aby ji všichni říkali Pepino (podle prasátka Pepiny). Ve třídě díky tomu byla king, po pár letech ji z pomyslného žebříku sesadila Eliška s oslovenim Elsa. Dále mají ve třídě Josefa, kterého doma oslovují striktně Josefe, on sám se představuje jako Josef a nikdo mu Pepa neříká. Me druhé dítě má také spolužáka Josefa, tomu říkají Pepík a Pepa i doma, on sám s tím problém nemá, spolužáci také ne. Nikdo se mu neposmiva. A víš co? Ve finále jsou pro mne tyto děti ve vší té změti Terezek, Emicek/Emicek, Elisek, Matysku, Kubíků a Honzíku snadno zapamatovatelne a rozlisitelne. A o to jde snad pri pojmenování v první řadě, ne? ![]()
Ahoj, já znám Josefínu a nechává si říkat výhradně Fína…a jinak nás tedy na střední i na výšce vždy oslovovali základním tvarem jména,… a spolužáci i kolegové potom ve starším věku taky, případně se zeptali - nebo oslovovali tak, jak se představíš. Znala jsem Julii, která neměla ráda oslovení Julča, tak se představovala jako Julie a nikdo jí nikdy neřekl jinak, případně sem tam řekl nědo Julí/Juli a sem tam nějaký kluk Jůlinko
Taky jsme tam měli Jaroslava a neměl rád, když se mu říkalo Járo, ale jenom Jardo nebo právě klidně Jaroslave a všichni to respektovali…takže já si moc neumím představit, že by někdo oslovoval Josefínu Pepino, pokud by se jí to nelíbilo a nepředstavovala se tak sama…na druhou stranu dát jméno, které má tvar, jaký se rodičům vysloveně hodně nelíbí, tak to je na pováženou. A nemáte ještě nějaké jiné jméno? Za mě je tedy jméno Sofie nic moc, ale to se samozřejmě každému může líbit něco jiného, takže nechci kritizovat…
@Anonymní píše:
Holky, čekáme holčičku, váháme mezi Sofinkou a Josefínkou… Ke kterému byste se přiklonily vy? Vím, Sofinek je hodně, na to ale my nehrajeme, takže tento důvod není třeba zmiňovat. U Josefínky se nám líbí tvary Jos, Josi, Josinka, Sefi, ALE… Pepča či Jožka atd.je pro mě nemyslitelné, kdybych se nebála, že si ji budou např. v pubertě dobírat jako Pepinu, asi bych i na manželům návrh jména s nadšením kývla, ale to ALE! Jak to vidíte? Je tu nějaká Josefína, vo byka fakt celý život jem Jos? Všem děkuji za názory![]()
Určitě dejte Josefinu. je to pěkné jméno v této podobě. Nevim, když ji budete říkat pouze Sefi, Jo, Josefinko či Finett(o), tak nejspíš si na nějakou Pepinu nevzdechnout.
Moc všem děkuji za názory, ještě máme chvíli čas, ale asi to Josefínka vyhraje
tak nějak by se mi už i na břicho mluvilo líp jako na Josefínku než na Sofii
![]()
Dobrý den, my jsme se doma nemohli shodnout tak se malá jmenuje Sofie Josefína
Doma je to Pepina a ve školce Sofi ![]()
My máme Josefínku a říkáme jí Josinko, Josi. Za mě super jméno ![]()
@Verunnecka
V některých krajích se Josef(ín)kám říkalo Sefka, Sefi. Takže máte Sofi Sefi, super ![]()
No právě ta koncovka fí(i) nka 🙂. Samé fi fi, i naší kočce dala jméno Fifinka 😃
@Anonymní píše:
Já jsem, stejně jako moje babička… nikdy v životě nikoho nenapadlo říkat Jos, Josi, Fíno… vždycky buď Pepča, Pepi, Pepinajá bych své dceři tohle jméno nedala, prave proto, že se vždycky najde nějaký blbec, který si z té Pepiny bude dělat srandu.
Z vašeho výběru teda raději tu Sofii, ale ta už je mi s prominutím protivná, je jich na každém rohu aspoň pět
Mamka je Jozefina a nikdo ji Pepino nerikal, bud Jožko, Jožinko nebo Jozefina. Mne se Jozefina libi v plnem tvaru, tajy ta Fina je fajn. Budou ji rikat tak jak sama si to urci.
Mám Josefínku, Pepču, Pepi, Pepinku, Joži, Jožinku, Fínku, Fifinku
to má tolik variant, že si každý vybere. Sofie je hrozně ohraná a bez nápadu podobně jako v dnešní době Ema.
Mám ségru Josefínu. Co vím, tak se jemném žádný problém. Ale skrz jméno si může každý dobrat každého, něco o tom vím, já jsem Františka
![]()
@Jana206 píše:
Jsou to dvě diametrálně odlišná jména.
@Jana206 píše:
A je to poprvé, co slyším, kdy se rodiče rozhodují mezi těmito dvěma jményTa jména jsou každé z jiné planety.
Odlisna, ale v domacich tvarech muzou byt podobna. Zakladatelce a jeji rodine se zrejme prave libi to Sofi a Sefi.
Edit: Aha, uz to tu nekdo psal. Stejne je to uz stara diskuze