Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Oslovení Jos přijde pitomé zas mně
Radši Josefína než Sofie.
Ahoj, nám se před rokem narodila Josefínka a tvar Pepina se nám líbí, doma jí teda říkáme Pepí nebo Pepano - když zlobí
Jinak ještě máš tvary Fína, Fínka, Fineta… Sofinka se mi třeba vůbec nelíbí…
Jsou to dvě diametrálně odlišná jména. Pokud se Ti Pepina nelíbí, Josefinu nedávej, nevyhne se tomu.
Sofi se mi líbí osobně více. Znám dvě Josefíny, jednu Sofii a v běžném životě jak na vysoké, tak v práci jim říkali Pepino, Pepčo…nikdy jsem neslyšela říkat profesory nebo kolegy či nadřízené Josefíno.
Já jsem, stejně jako moje babička… nikdy v životě nikoho nenapadlo říkat Jos, Josi, Fíno… vždycky buď Pepča, Pepi, Pepina
já bych své dceři tohle jméno nedala, prave proto, že se vždycky najde nějaký blbec, který si z té Pepiny bude dělat srandu.
Z vašeho výběru teda raději tu Sofii, ale ta už je mi s prominutím protivná, je jich na každém rohu aspoň pět ![]()
A je to poprvé, co slyším, kdy se rodiče rozhodují mezi těmito dvěma jmény
Ta jména jsou každé z jiné planety. Rodiče, kteří chtějí jméno typu Sofie přece nebudou uvažovat o domácí české Pepi ![]()
Za mě Josefina. Sofie se mi vyloženě nelíbí. A třeba oslovení Jos mi taky nějak nejde před pusu, naopak nemám absolutně problém s Pepinou. Držím palce, ať vyberete ke spokojenosti obou.
Mně se nelíbí ani jedno. Ale pokud se ti u některého jména nelíbí nějaká varianta, nedávej ho. Josefíny vždycky byly, jsou a budou Pepiny. Ze stejného důvodu není syn Kryštof a dcera nebude Kristýna.
@Anonymní píše:
Holky, čekáme holčičku, váháme mezi Sofinkou a Josefínkou… Ke kterému byste se přiklonily vy? Vím, Sofinek je hodně, na to ale my nehrajeme, takže tento důvod není třeba zmiňovat. U Josefínky se nám líbí tvary Jos, Josi, Josinka, Sefi, ALE… Pepča či Jožka atd.je pro mě nemyslitelné, kdybych se nebála, že si ji budou např. v pubertě dobírat jako Pepinu, asi bych i na manželům návrh jména s nadšením kývla, ale to ALE! Jak to vidíte? Je tu nějaká Josefína, vo byka fakt celý život jem Jos? Všem děkuji za názory![]()
Máme v rodině Josefinu a říkáme ji Pepina
ji se to líbí a nám taky 😋
@Jana206 no, však my právě bychom rádi Josefinu v daném tvaru, ne Pepu ![]()
Josef-ina jsou krásný jména, ale to Pepikovstvi
takže Sofie.
@Bubla_Bučková no, právě… Nechápu to, ale jak píšete, to Pepíkářství se stále drží (i tady dle komentů…
) a přitom Josefinka je tak krásné jméno! ![]()
@Anonymní píše:
@Bubla_Bučková no, právě… Nechápu to, ale jak píšete, to Pepíkářství se stále drží (i tady dle komentů…) a přitom Josefinka je tak krásné jméno!
Ještě že se Janě neříká Honzina
nebo Antonie a Tonička…nebe a dudy ![]()
Holky, čekáme holčičku, váháme mezi Sofinkou a Josefínkou… Ke kterému byste se přiklonily vy? Vím, Sofinek je hodně, na to ale my nehrajeme, takže tento důvod není třeba zmiňovat. U Josefínky se nám líbí tvary Jos, Josi, Josinka, Sefi, ALE… Pepča či Jožka atd.je pro mě nemyslitelné, kdybych se nebála, že si ji budou např. v pubertě dobírat jako Pepinu, asi bych i na manželům návrh jména s nadšením kývla, ale to ALE! Jak to vidíte? Je tu nějaká Josefína, vo byka fakt celý život jem Jos? Všem děkuji za názory