Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj dnes jsem byla u soudu a uspesne jsem vyhrala:-) akorat me trosku stvalo jak soudce semnou jednal kdyz se resilo vyzivne 4 roky zpet:-( zda se mi ze chlapum soudy vychazi celkem az moc vstric:-( Ale jo aspon uz mam klid …:-) nemate nekdo s tim hle zkusenosti holky? jak jste to mely treba vy kdyz vam chlap dluzil na dite vic jak 3 roky na vyzivnem?
ahojky -někde jsem četla,že můžeš požádat o zvýšení a doplacení výživného 3 roky zpětně…nevím to na 100% ![]()
Ahoj, dle zákona o rodině můžeš žádat o doplacení výživného na dítě pouze tři roky zpět. Jde totiž o to, že PRÁVO JE NA STRANĚ TĚCH, KDOŽ SE O NĚJ STARAJÍ, proto byl soudce nepříjemný. Je tvojí záležitostí se případně postarat o soudní žalobu, když otec nezletilého dítěte neplní vyživovací povinnost. Já jsem již zletilá a taky jsem se soudila o tři roky zpět, víc prostě nejde. Chlapům soudy na ruku moc nejdou, když třeba přijdou o práci nebo se jim výrazně sníží plat, ale mají smůlu, protože do nabytí právní moci rozsudku musí platit stále původní částku a spotřebované výživné se nevrací.
A jestliže neplatil vůbec nebo ne celou částku, tak si podala možná špatně žádost. Pokud chceš zvýšit výživné, můžeš tři roky zpětně. Pokud si chtěla vymáhat dlužné výživné, tak je to zase jiná žaloba. Bohužel, české soudy jsou Kocourkov. Já si brala právničku a otec musel jako prohraná strana zaplatit výdaje
Trošku nechápu dotaz - píšeš, že jsi „vyhrála“, ale že soudy vychází chlapům vstříct, nepíšeš, jestli šlo o zvýšení výživného nebo vymáhání již přiznaného výživného, asi ti šlo o zvýšení, když píšeš o „výhře“? Jestli jde jen o to, že se na tebe soudce neusmíval - no, možná se mu ani moc nedivím… ono totiž zkoumat všechno x let zpětně není žádná sranda a většinou je to zapříčiněno tím, že se matky řádně nestarají o práva svých dětí. Pokud jsi věděla, že tvým dětem rostou náklady a jejich potřeby, začít to řešit až po x letech mě přijde jako ne dobré zastupování vlastního dítěte, tak se nediv (a pokud jsi to nevěděla, tím spíš…). Jakou bys čekala reakci např. od zubaře, kterému bys dovedla dítě se xletým kazem a dřív to prostě neřešila? Soudce má profesionál, ale tak se podle mě i zachoval - vyhrála jsi, ale nadšení z tebe jako zástupce dětí nejspíš neměl…
dobrý den, prosím,moc rád bych věděl,už jako plnoletý jsem si zažádal o zpětné výživné.Otec platil jeden rok 500kč měsíčně,druhý rok 1500 a třetí rok 2500,otec se s náma už dlouho nebaví a i když se nám do telefonu chvástá,že má miliony, soud jsem prohrál.Prosím, nevíte někdo, zda-li budu platit soudní poplatky a jaká to může být částka? moc děkuji za odpověď