Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím maminky… 19.března mě čeká další stání u soudu,ke kterému se opět půjdu rvát o svého 3-letého syna s jeho otcem. Jen ve zkratce-rozešli jsme se kvůli fyzickému napadání,urážkám,vyhrožování,ale také vůli tomu,že můj ex má od psychiatra předepsané léky,které ovšem nebere a brát nehodlá a právě kvůli tomu se u něj vyskytují střídavě stavy agrese a apatie. On,ačkoliv se o syna nikdy nezajímal,zažádal si o střídavou péči od které nakonec ustoupil. Najala jsem si advokátku a ta mi poradila,že pokud soudce nakonec bude souhlasit s otcem,tak že si na oba(ex i malého ) nechá udělat znalecký posudek. Nikde na internetu nemůžu najít,jak se takový posudek provádí. Jediné,co vím je,že je to pro to dítě velmi náročné a ráda bych se toho vyvarovala,ale pokud nebude zbytí,budeme to muset podstoupit. Můžete mi prosím poradit a trošku mě obeznámit s tím,jak takový posudek probíhá? Děkuji za rady ![]()
Možná si řeknete,že jsem ta typická matka,co chce syna odpeřít tatínkovi,ale u nás je to vážně trochu silné kafe a o malého se bojím.
Zapomněla jsem doplnit,že tedy žádá o rozšířenou péči-t.j.: každý druhý víkend+ každou druhou středu,každý Nový rok(syn má narozeniny),2 vánoční svátky,14 dní v červenci,14 dní v srpnu a Velikonoce.
Od mého pediatra mám potvrzeno,že malý je na mě velmi citově závislý a to mohl vidět kdokoliv-i paní z OSPODu,moje i ex advokátka.Navíc mámeu synka podezření na hyperaktivitu.
Jak se dělá posudek netuším, ale přeji hodně štěstí
určitě tenhle soud musíš vyhrát
![]()
ahoj jsem v podobné situaci jako ty. Posudky máme za sebou. Já s dcerou jen psychologické a ex i psychiatrický. Pro dceru to nebylo vůbec nepříjemné, malovala si a hrála ![]()
Tohle určitě bude vědět právník, ten by měl podle mého názoru žadádat o lékařskou zprávu ex z psychiatrie a pokud už bere nějaké takové léky, tak je určitě někde léčen a veden.
To on vedený je,ale léky nebery.na kontroly nejezdí.Nikdo ho k tomu nedonutí
Advokátky jsem se neptala,to je pravda.Ale chtěla jsem to vědět spíš od někoho,kdo si tím prošel.
stepi1 píše:
ahoj jsem v podobné situaci jako ty. Posudky máme za sebou. Já s dcerou jen psychologické a ex i psychiatrický. Pro dceru to nebylo vůbec nepříjemné, malovala si a hrála
Takže na ten posudek buu muset i já? No alespoň by viděli,že nejdem magor,jako ex.A můžu vědět,na co se tě tam ptali a pod? A mohla jsi být s malou u toho,nebo byla s tím psychologem sama? Protože tohle by syn nedal
.
Soudní posudek vypadá asi následovně:
Soudní znalec z oboru psychiatrie či psychologie (to určí soud, ale přikláním se k psychiatrovi) a ten nejprve prozkoumá spis a dodané informace od soudu. Soudní znalec může požádat o doplnění spisu. Po zhodnocení písemností, dojde k části praktické, tedy samotnému vyšetření. Zkoumaná osoba bude pozvána na určitý den a hodinu a vyšetření trvá různě, obvykle cca 3 hodiny (ale opravdu se to různí). Znalec následně porovná pozorování se svými závěry ze spisu, což sepíše a dodá soudu. Proti znaleckému posudku není možné podat odvolání, v případě podezření na pochybení lékaře je možné podat stížnost na ČLK.
Ohledně posudku na dítě je myslím stanovena povinnost účasti při vyšetření další osoby, domnívám se že by mělo jít o osobu s pedagogickým vzděláním či osoby z ospodu. S podrobnostmi ohledně vyšetření dítěte je povinen lékař zákonného zástupce informovat, ovšem zákonný zástupce nemá právní nárok na bezprostřední účast na vyšetření dítěte.
Gabčulinda píše:stepi1 píše:Takže na ten posudek buu muset i já? No alespoň by viděli,že nejdem magor,jako ex.A můžu vědět,na co se tě tam ptali a pod? A mohla jsi být s malou u toho,nebo byla s tím psychologem sama? Protože tohle by syn nedal
ahoj jsem v podobné situaci jako ty. Posudky máme za sebou. Já s dcerou jen psychologické a ex i psychiatrický. Pro dceru to nebylo vůbec nepříjemné, malovala si a hrála.
To určí soud, kdo vše půjde na vyšetření, ale je možné, že i ty, neboť bys mohla dítě negativně ovlivňovat proti otci a pěstovat závislost dítěe na své osobě. Ohledně dalšího viz můj předešlý příspěvek. Je důležité u soudu uvést vše, co víš - že expartner nebere předepsané léky, kdy a kde se naposledy léčil, případné spory s lékařem apod.
Týý jo,to je informací
Mooc děkuju
. Já mám právě proti ex vše sepsené,důkazy a pod.o tom ,že léky nebere taky mám,výpis z rejstříku,čestná prohlášení lidí,co asistovali u napadání mojí osoby a pod.mám taky,takže je to vše podložené. Jen mi není jasné,jak chce syna psycholog(psychiatr)vyšetřit,když sotva se za ním zavřou dveře,začne řvát jako tur.To bude ještě zajímavé… Každopádně alespoň mám představu co a jak.Akorát by mě zajímalo,jak to vyšetření probíhá u 3-letého dítěte.Když jediná věc,kterou umí namalovat je kolečko
a hrát si před cizíma lidma taky nebude.I ve školce s ním mají problém…
To, že to máš sepsané ještě nic neznamená
Hlavně to uplatni u soudu nejlépe jako vyjádření. Pokud jsi ale zastupovaná advokátem tak ti to určitě již řekl ![]()
Ohledně vyšetření: znalec by měl být vzdělán v tomto oboru a tedy by i měl vědět, co s dítětem
Občas dítě překvapí při vyšetření a spolupraceuje. Ve třech letech dítě už mluví (nebo by aspoň mělo) a rozumí, takže vyšetření se vede jako rozhovor, začíná se obvyklými otázkami, pokud dítě není schopné přímo spolupracovat, tak ho znalec zkusí zabavit - kreslení, skládání jiné hračky a u toho se vede dialog. V případě že dítě nespolupracuje provede se o tom záznam a znalec může určit náhradní termín sezení nebo v případě, že vyhodnotí dítě jako trvale nespolupracující nemusí náhradní termín určit a do posudku tuto nespolupráci popíše.
Ovšem to, co popisuji, je to jak by to mělo vypadat
V detailech se výše popsané může samozřejmě lišit.
trvalo to asi 2 hodiny. ex už tam byl, mě dala psát nějaké testy, několik testů a malou si vzala za ex, pak ex šel s malou se projít, docela jsem trnula a tak vyzpovídávala mě, pak mi dávala nějaké obrazce. Pak se vrátila malá. docela dost informací… teď mám od pátku vypracované posudky a čučím jako blázen soud máme koncem měsíce… ![]()
Vyjádření jsme sepsaly s advokátkou hned na začátku a o důkazním materiálu jsme se zmínily právě v tom vyjádření .Nové skutečnosti dávám dohromady a toho 19.-tého je uvedu.
Děkuji za popis
.
Mě přijde že naše justice stojí za prd. Já mám dokonce výpovědi svědkyní u soudu jak je psychicky a fyzicky týral i jejich děti… on to otočil, že křivě vypovídaly a nic se neděje, ach jo