Nevycházím se sousedem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3224
30.9.18 21:26

@Bábrdl jako plot opravdu neeee…teda jeden drátěný už tam soused vystavěl..rezaty drátěný pro ostudu..každý kdo přijede se ptá jaký blbec tady takto šikmo postavil plot? :-) hranice pozemku je ted cerstve zameřená a je neuveritelně klikata…tak třeba kus sousedovo dveří vstupních je na mém uzemí…kus meho jezirka je zas u něj… kus jeho lavičky je u mě…apod… dříve to bylo jedno hospodářství totiž…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
30.9.18 21:31

@Bábrdl ..no tak neco podobneho mam práve já…bylo to puvodne jedno hospodařství ale před 40 lety se to bohužel takhle nestastne rozdelilo…od te doby problemy s dědkem … mrzí mě že jsem na něj byla ted 10 let tak hodná… zatímco on si na mě stěžoval prý na uřade porad a posílal kontroly na vše možné… stálo to nemálo penez…vse jsem se dověděla až ted na stavebnim uřade…já tam byla poprve a oni na mě „jasně že Vás známe vždyt soused je tady pořád a stežuje si na vas :mrgreen: !“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
30.9.18 21:54
@axelina píše:
@Bábrdl jako plot opravdu neeee…teda jeden drátěný už tam soused vystavěl..rezaty drátěný pro ostudu..každý kdo přijede se ptá jaký blbec tady takto šikmo postavil plot? :-) hranice pozemku je ted cerstve zameřená a je neuveritelně klikata…tak třeba kus sousedovo dveří vstupních je na mém uzemí…kus meho jezirka je zas u něj… kus jeho lavičky je u mě…apod… dříve to bylo jedno hospodářství totiž…

Pokud bude chtít, svůj pozemek si prostě oplotí, ať je hranice klikatá nebo ne :nevim:

Sousedskou válku bych nerozjížděla. Někoho to možná baví, ale většinou je to jen velmi nepříjemné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
30.9.18 22:18

@Bábrdl jasně že mu v tom nemužu bránit v tom oplocení…ale jak jsem psala nemá penize ani na to aby si udělal vrt (vodu si dosud pujcoval gratis ode mě). Ale vlastně by mě to u nej nepřekvapilo kdyby si misto vrtu zaplatil plot a dál žil jako čuně ..hlavně že má svuj majetek za plotem že jo :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31475
30.9.18 23:46
@axelina píše:
@Božislava ten jasmín je na mojim uzemí…je to ale veliký keř a kořeny pochopitelně sahají k němu…takže ty kořeny osekal…mě přijde že to není možne aby na to měl právo…

S velkým rostlinstvem takhle blízko hranic jsou docela problémy :? pokud spolu moc nevycházíte a soused takhle blbne, tak bych možná zainvestovala do zaměření pozemku, aby se přesně vytyčila hranice.

NOZ ovšem myslí i na situaci, kdy by tento postup mohl vlastníka pozemku obtěžovat a dává možnost vlastníkovi strom souseda zkrátit tak, aby větve sousedových stromů nepřesahovaly do jeho pozemku. Toto se týká i toho když se sousedův strom rozšiřuje svými kořeny pod Vás pozemek a vytrhává Vaší pracně položenou dlažbu. I tehdy je možné zkrátit kořeny stromu, byť Vám strom nepatří. Odst. 2 a 3 § 1016 to uvádí takto: „(2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá. (3)Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.“

A pak ještě tady je to hezky vysvětleno… https://www.estav.cz/…cich-pozemku V podstatě bych řekla, že jsi v právu, ale tohle jsou hrozně žabomyší války bez konce a naděje na dobré vztahy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.10.18 00:22

Pokud větve a kořeny zasahují na cizí pozemek, má soused právo je šetrně odstranit, nesmí tím ovšem strom poškodit. Takto blízko hranici můžeš mít vysazen pouze keř, který nepřesahuje 1m na výšku. Jasně je to definováno v občanském zákoníku. Na to není třeba obecní vyhláška. Ať se ti to líbí nebo ne, on vlastně nic neporušil. Sice je to idiot, ale tohle konstatování faktu je to jediné, co můžeš udělat.

• Citovat
  • Upravit
9012
1.10.18 06:29
@Prof. Farnsworth píše:
Pokud ti způsobil jakoukoli škodu, poradit se s právníkem. Sepsat výzvu k úhradě škody a případně podat žalobu. Co se týká zeleně - poradil bych se na místním odboru životního prostředí. Tam bývají lidé ekologicky zaměření a ty to může nadzvednout víc než tebe ;) Pokud si pamatuji dobře, tak pro kácení stromu s průměrem kmenu nad 10 cm (v obci) je třeba hlášení (nebo dokonce povolení) od odboru životního prostředí.

Jasmín není strom, ale keř :mrgreen: tam se jaksi zákon míjí. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
1.10.18 13:06

@Nimie ..hele jsou to žabomyší války s tím souhlasím… ale co mám dělat?? za posledních 10 let mě jeho seky a výmysly stály je 100 tis… tak nějak jsem nad tím vždy mavla rukou protože jsem chtěla mít dobre vztahy s ním…ale to bylo v době kdy jsem pracovala v cizine a než se s ním handrkovat jsem radši zaplatila… ale ted jsem 6.rokem na mateřský a štve mě ted že jsem byla tak velkorysá a tech 100 tis mi ted docela schází… a místo aby si toho vážil tak se chová dál jak idiot… jeden příklad za všechny - ptala jsem se ho zda mu nebude vadit že si na sve pulce postavim bazen azuro od mountfieldu (3m prumer)… řekl že v pohodě. takže jsme ho postavili. musela se tam zavest elektrika atd, vykopat, urovnat však víte… po první koupací sezoně mi řekl že si to rozmyslel a že ten bazen mám dat pryč protože co kdyby prasknul tak by ta voda mohla zatect až k jeho domu… já tenkrát řekla rezolutně NE ten bazen tady zustane. A on mi řekl že pokud ho nedám pryč tak se mnou skončil a bude mi jen škodit… tak jsem po domluvě s chlapem ten bazen odstarnili :-( 50 tis v hajzlu zhruba… a peklo nám dělá stejně! čím víc o tom přemýšlím tím víc ho nenávidím…večer usínám a představuju si jak ta jeho barabizna hoří 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
1.10.18 13:25
@alisekR píše:
Jasmín není strom, ale keř :mrgreen: tam se jaksi zákon míjí. ;)

Taky nejsem ani botanik, ani právník. Proto jsem upozorňoval na to, že můj názor je pouze obecný a nutno konsultovat s právníkem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
1.10.18 13:29
@axelina píše:
@Nimie ..hele jsou to žabomyší války s tím souhlasím… ale co mám dělat?? za posledních 10 let mě jeho seky a výmysly stály je 100 tis… tak nějak jsem nad tím vždy mavla rukou protože jsem chtěla mít dobre vztahy s ním…ale to bylo v době kdy jsem pracovala v cizine a než se s ním handrkovat jsem radši zaplatila… ale ted jsem 6.rokem na mateřský a štve mě ted že jsem byla tak velkorysá a tech 100 tis mi ted docela schází… a místo aby si toho vážil tak se chová dál jak idiot… jeden příklad za všechny - ptala jsem se ho zda mu nebude vadit že si na sve pulce postavim bazen azuro od mountfieldu (3m prumer)… řekl že v pohodě. takže jsme ho postavili. musela se tam zavest elektrika atd, vykopat, urovnat však víte… po první koupací sezoně mi řekl že si to rozmyslel a že ten bazen mám dat pryč protože co kdyby prasknul tak by ta voda mohla zatect až k jeho domu… já tenkrát řekla rezolutně NE ten bazen tady zustane. A on mi řekl že pokud ho nedám pryč tak se mnou skončil a bude mi jen škodit… tak jsem po domluvě s chlapem ten bazen odstarnili :-( 50 tis v hajzlu zhruba… a peklo nám dělá stejně! čím víc o tom přemýšlím tím víc ho nenávidím…večer usínám a představuju si jak ta jeho barabizna hoří 8o

Všechno si od něj nech podepsat. Každý souhlas, vše. Každou škodu vymáhat přes právníky… Pokud je to idiot bude škodit stejně, ať se budeš bránit nebo ne. Na druhou stranu se třeba zalekne právníků, zvlášť když nemá peníze.

Dobrá taktika by mohla být naznačení řešení všho přes právníky, spory prohraje, peníze nemá, exekuce… Důchodci a starší lidi se hrozně bojí exekucí - nemusí to až tak daleko dojít, ale postrašení by třeba mohlo zabrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
1.10.18 13:40

@Prof. Farnsworth tohle mi radí muj chlap…a asi na to dojde… doted jsem si proste říkala že nějaký zastrašování a vyhrožování prostě není muj styl…že se domluvíme.. ale co dělá on- stezuje si na mě furt. udělala jsem vrt a hned šel na uřad si stežovat že mu zmizela voda z jeho vrtu… já musela udělat zkoušku za 5tis aby se zjistilo že to není pravda a že jeho vrt je dávno vyschlý.. on nemá co dělat po večerech podle me tak čte zákony co by všechno mohl na mě vytahnout a hned to použije. například si postavil načerno garaž v CHKO … kdybych ja blbec ho práskla…neudělala jsem to protože mihobylo líto a ted po 20 letech je to promlčene a garaž hnusná plechová je v katastru oficialne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31475
1.10.18 14:55

@axelina já tě chápu, jde mi spíš o to, že zákon je v tomhle občas trochu zvláštní a nelze z toho čekat nějaký happy end. Proto bych radila se „pojistit“ proti nejhoršímu - uchránit si aspoň svůj pozemek když už nic jiného a prostě jen suše trvat na dodržení pravidel. Hádka o rostlinu může dopadnout dost ošklivě a hlavně na dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31475
1.10.18 14:56
@alisekR píše:
Jasmín není strom, ale keř :mrgreen: tam se jaksi zákon míjí. ;)

To na tom asi až tak nemění, furt je to vzrostlá dřevina. Thuje taky není strom, přesto jsou často posuzovány podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
1.10.18 15:03

@axelina Tak snad aspoň tu vodu jsi mu utla? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32058
1.10.18 15:07

@axelina Nechápu, jak se můžeš nechat zastrašovat nějakým dědkem a skákat podle něj. Na bazén musíš mít myslím ohlášení, to bych udělala a dědek by se mohl třeba zbláznit. Proč se ptáš na dovolení jeho? Co on s tím má společného? On ti snad nemá co povolovat. A pokud by chtěl škodit, tak by se ještě divil, co dovedu já. Rychle by ho to přešlo. A doufám, že tebe už přešlo dávat mu zadarmo vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí