Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@inkakřivák píše:
Co je pálící den? Pokud vím, tak je zakázáno pálení zahradního odpadu. Nebo se něco změnilo? Zákon o odpadech a o změně a doplnění některých zákonů 79/2015 se nesmí pořád.
Dny kdy se v Brně mohou spalovat suché rostlinné materiály. Napiš si do Googlu pálící dny brno.
Zvláštní, že můžou být. Pak je to vyloženě v rozporu s tím zákonem. Docela by mě to zajímalo. Většina měst právě tohle zakazuje, protože už jenom ta formulace pálení suchého odpadu. Kdo určí, co je suché? Co ještě není? A je fakt, že to smrdí. Kupodivu tady na vesnici se s tím nesetkávám. Lidí kompostují nebo mají popelnice na bioodpad, asi.
Je tu nějaký právník? Děkuji za případné objasnění.
@inkakřivák píše:
Zvláštní, že můžou být. Pak je to vyloženě v rozporu s tím zákonem. Docela by mě to zajímalo. Většina měst právě tohle zakazuje, protože už jenom ta formulace pálení suchého odpadu. Kdo určí, co je suché? Co ještě není? A je fakt, že to smrdí. Kupodivu tady na vesnici se s tím nesetkávám. Lidí kompostují nebo mají popelnice na bioodpad, asi.
Ja som teda nejaký zákaz pálenia nikde nenašla. Všetky zdroje od požiarnikov sú len o tom, že ak je to mimo dvor tak nahlásiť a zachovať protipožiarne opatrenia. U nás to robí každý, ono napadane vetve z 100 stromov sa úplne každému do kompostu nezmestia. Tie najmenšie nejde rozumne použiť ani do krbu či na stepku.
@Elfido Existuje ten zákon, a třeba u nás to vyhláška města zakazovala.
@Scara píše:
@arinecka Nevím, jak tě to napadlo, ale takhle jsem to nemyslelaJako spíš tak, že jim dá prostě stanovisko, že si tam starousedlíci mohou kouřit, jelikož to není v „obtěžující“ vzdálenosti, atd a že nemají prudit.
jakože, u nás to bylo třeba o tom, že jsme pořídili psa (každý tu má psa) a ten pes prostě štěká, když nám někdo chodí okolo zahrady (Což nikdo dělat nemusí, ale dělá) a sousedovi, co tu žije celý život, to hrozně moc vadilo. Stěžoval si u starosty, ten byl u nás a zjistil po debatě, že pes štěká, když okolo nás někdo chodí a že v hodinách klidu je vevnitř v domě a neštěká. Tak nám i sousedovi poslal dopis, že šetřením zjistil, co zjistil a že má soused smůlu, že pes prostě štěká a jestli mu to tak moc vadí, tak ať nechodí okolo, čímž to sníží o 3 štěkání denně. (přesný znění si už nepamatuju). Jde o to, že starosta té vesnice může v rámci sousedských sporů vydat klidně rozhodnutí stylem „nepruďte, nic vám nedělají“.
To je sice od starosty pěkné, že se snaží, ale strká nos do věci, do kterých nesmí.
Vůbec není v jeho kompetenci řešit sousedské spory. On ze zákona může a musí hájit jen veřejné občanské zájmy.
Takže kdyby váš pes lital volne po vsi, obtěžoval lidi, ocuraval zastávku, to jo.
Ze vadí vasim sousedum, to se starosty vůbec netýká a není oprávněn to řešit, natož vydávat stanoviska.
Jediné co můžou vaší sousedé udělat je podat žalobu. Kterou soud smete ze stolu a je to bude stát peníze, takže jim to pravnik předem rozmluvi.
Jiné možnosti řešení sousedskych neshod než vzájemná domluva, žaloba, nebo v extrémních případech trestní oznámení, nejsou.
@inkakřivák píše:
Pokud člověk pálí v pálící dny, tk to nikdo neřeší, pokud mimo, tak se občas stane, že zavolají sousedi měšťáky. Vím, že v ty dny nemá cenu dávat si cen prádlo, protože zákon schválnosti, že, vždycky na to že je pálící den zapomenu a vždycky zrovna někdo zapálí
už mám lísteček na pračce, ty dny jsou 20 let stejný a stejně zapomenu. Na menších zahradách - třeba my, kompost nemáme, my palime. Taky záleží jestli to je zahrada zahradníku, kteří pěstují a mají hromadu záhonů, ti většinou kompost mají. Popelnice na bioodpad u kontejnerů tu jsou myslím dvě a z toho o té jedné si nejsem jistá, ale v počtu zahrad jsou k ničemu.
@inkakřivák píše:
@Elfido Existuje ten zákon, a třeba u nás to vyhláška města zakazovala.
V tom konkrétnom zákone ktorý spomínaš slovo pálit ani nie je
tak neviem, máš namysli nejaký konkrétny paragraf z neho?
@Elfido je tam uvedeno, že biologicky odpad se nesmí zneškodňovat jinak, než je uvedeno, tedy buď v kompostéru nebo do sběrné nádoby. Náklady na kompostéry a sběrné nádoby nese obec. Tak to chápu já.
@inkakřivák píše:
@Elfido je tam uvedeno, že biologicky odpad se nesmí zneškodňovat jinak, než je uvedeno, tedy buď v kompostéru nebo do sběrné nádoby. Náklady na kompostéry a sběrné nádoby nese obec. Tak to chápu já.
A co nekompostovatelný biologický odpad? Kosti, zbytky potravin, výkaly? Běžná popelnice, nebo je na to taky něco?
Příspěvek upraven 26.03.22 v 08:40
@Elfido Pálit se opravdu nesmí a to už nějaký ten pátek hrozí za to i pokuta. A je to tak v pořádku
@adresa Nejsem právník, tak nevím
jen podotýkám, že u nás na vsi se to vždy řešily podobné spory tímhle stylem, protože když už někdo šel podat stížnost, tak na obec a starosta to řešil. Dál to nikdy nedošlo, co vím.
@Annabela11 píše:
@Elfido Pálit se opravdu nesmí a to už nějaký ten pátek hrozí za to i pokuta. A je to tak v pořádku
A lesníci majú nejakú výnimku? By mi prišlo celkom úsmevné dostať pokutu za spalenie zopár haluzi, keď všade naokolo horí obrovská hromada haluzia v lese. Samozrejme úplnú väčšinu dreva spracovávam tak, že odpad ani nevznikne lebo to je proste použité v záhrade alebo ako normálne palivo.
@Anonymní píše:
Prosim anonym. Bydlime s pritelem v baracku co zdedil po prarodicich. Cca pred rokem se vedle nas pristehovali lide z prahy. No proste klasicti mestane. S pritelem jsme oba kuraci a meli jsme pred vchodem posezeni a tam chodili kourit. Uvnitr nekourime ani pri mrazech.Cca treti den po jejich nastehovani na nas prisla pani aniz by se predstavila, tak spustila, ze ma venku pradlo, co jako vyhulejeme. Jasne 3m, vysoky zdeny plot a dalsich nekolik metru k jejich snure.to urcite nasichne, Ale ok nechteli jsme si delat nepratele a zacali kourit na balkone, co je na druhe strane domu. V zime se hrozne divili, ze jim nikdo pred brankou rano neodhrnul snih a chteli to po priteli, ale rekli to takovym tonem, jak kdyby byl pritel nejaky nadenik tak na*rat.
No a asi pred mesicem se jim narodil prcek, a pred par dny na nas opet prisla pani, ze syn spi venku v kocarku a my vyhulujeme venku at si jdem dovnitr, ze na to nema nervy a vdechovat ten smrad. Urcite to citi
No to uz pritel celkem bez servitek vystartoval… dnes ve vecerce do mne pani vrazila, ze jsem schodila zbozi
a vecer to pujdem resit. Ty lidi tady nikdo poradne nezna, nikam tu nechodi, nepozdravi jak je rok dlouhy. Uz jsem z nich fakt nestastna a mam strach aby nam neptravili kocky nebo nejakou podobnou hnusarnu. Dekuju za jakoukoliv ranu, co a jak.
já bych paní už při prvním rozhovoru doporučila ať si sušák na prádlo přesune jinam
Jsem nekuřák, smrad z cigaret mi neskutečně vadí, sousedy máme taky kuřáky a občas čudí, ale snaží se teda bokem, což oceňuji a proto nijak nerejpu (ano, smrad k nám jde i tak). Ovšem tady paní sousedka má problém evidentně se vším a to, že do tebe takhle strčila, to už je na přesdržku. Já bych ji teda konfrontovala hned, nevím, co chcete řešit večer…
@Elfido To skutečně netuším. Lesáci pálí běžně. Myslím že tady jde hlavně o to obtěžování zápachem. A navíc v lese nemají asi lesáci ty sklony přihodit tam nějaký ten jiný odpad. Skutečně netuším. Jenom vím, že prostě ten zákon je. A většina obci má ještě i ve vyhlášce toto ošetřeno.
Kosti a zbytky potravin netuším. Zbytky nemáme, a když, jdou slepicím. Kosti dáváme do popelnice, předpokládám se to skladkuje.
A opravdu nechci se tvářit jako expert. Jen mne překvapila Debra s pálícími dny.
Je zakázáno vypalovat porosty, ale podpalit na ohnisti suché větve, orezy suchych trvalek atp. ze zahrady zakázáno není.