Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Scara píše:
@adresa Nejsem právník, tak nevímjen podotýkám, že u nás na vsi se to vždy řešily podobné spory tímhle stylem, protože když už někdo šel podat stížnost, tak na obec a starosta to řešil. Dál to nikdy nedošlo, co vím.
To je možná přežitek z doby, kdy byly ještě ne obecní, ale národní výbory a ty řešily opravdu vše, včetně sousedských sporů.
Dnes to nejde, takovy starosta v podstatě jde proti zákonu a jakákoli jeho rozhodnutí v tomto směru mají hodnotu nula.
Samozřejmě, chápu, když se to nejdřív pokusí zmírnit domluvou, zapůsobí jako mediator, upozorní je, jak až se to může vyhrotit a že to za to opravdu nestojí. To ano a taková snaha je chvályhodná.
Ale rozhodovat v tomto směru nesmí nic, není kompetentní.
@adresa píše:
To je možná přežitek z doby, kdy byly ještě ne obecní, ale národní výbory a ty řešily opravdu vše, včetně sousedských sporů.
Dnes to nejde, takovy starosta v podstatě jde proti zákonu a jakákoli jeho rozhodnutí v tomto směru mají hodnotu nula.
Samozřejmě, chápu, když se to nejdřív pokusí zmírnit domluvou, zapůsobí jako mediator, upozorní je, jak až se to může vyhrotit a že to za to opravdu nestojí. To ano a taková snaha je chvályhodná.
Ale rozhodovat v tomto směru nesmí nic, není kompetentní.
Jj, to bude postrašeni autoritou. Ale mediator je zas dobrá věc.
@inkakřivák píše:
@Elfido To skutečně netuším. Lesáci pálí běžně. Myslím že tady jde hlavně o to obtěžování zápachem. A navíc v lese nemají asi lesáci ty sklony přihodit tam nějaký ten jiný odpad. Skutečně netuším. Jenom vím, že prostě ten zákon je. A většina obci má ještě i ve vyhlášce toto ošetřeno.
Kosti a zbytky potravin netuším. Zbytky nemáme, a když, jdou slepicím. Kosti dáváme do popelnice, předpokládám se to skladkuje.
A opravdu nechci se tvářit jako expert. Jen mne překvapila Debra s pálícími dny.
Upřímně mě nenapadlo, že by to někde vůbec nešlo.
@Elfido Nevím zda lesníci mají výjimku ale prostě běžný člověk pálit trávu nesmí ![]()
@debra.morgan píše:
Upřímně mě nenapadlo, že by to někde vůbec nešlo.
My palíme větve apod každý rok. Max když je toho víc tak manžel volá předem na hasiče a hlásí to.
@inkakřivák píše:
Zvláštní, že můžou být. Pak je to vyloženě v rozporu s tím zákonem. Docela by mě to zajímalo. Většina měst právě tohle zakazuje, protože už jenom ta formulace pálení suchého odpadu. Kdo určí, co je suché? Co ještě není? A je fakt, že to smrdí. Kupodivu tady na vesnici se s tím nesetkávám. Lidí kompostují nebo mají popelnice na bioodpad, asi.
Je tu nějaký právník? Děkuji za případné objasnění.
Já sice právník nejsem - a je-li tu nějaký, ráda se nechám poučit - ale osobně chápu problematiku takto.
Existují dva zákony - zákon o ochraně ovzduší a zákon o nakládání s odpady.
Zákon o nakládání s odpady výslovně NEZAKAZUJE pálení „listí, klestí a suché trávy na jedné hromadě, pokud je tato na nehořlavém podkladu a je ohraničena tak, aby se oheň nemohl šířit do okolí“.
Zákon o ochraně ovzduší stanovuje, že „V otevřeném ohništi lze spalovat jen suché rostlinné materiály neznečištěné chemickými látkami. Obec může vyhláškou stanovit podmínky pro spalování suchého rostlinného materiálu v otevřeném ohništi za účelem jeho odstranění nebo jeho spalování zakázat, pokud zajistí jiný způsob pro jeho odstranění podle jiného právního předpisu.“ Tím jiným právním předpisem je právě zákon o nakládání s odpady.
Čili pro mne z toho vyplývá, že obec má právo určit palné dny nebo pálení úplně zakázat (s tím, že dá svým občanům alternativu dle zákona). V obcích, které by tuto vyhlášku neměly, je pálení zahradního odpadu dovoleno (při dodržení stanovených podmínek - nehořlavý podklad, atd.).
@kavenka píše:
My palíme větve apod každý rok. Max když je toho víc tak manžel volá předem na hasiče a hlásí to.
Však jasně, na jaře lidi pohrabou a spali, to už máme za sebou. Na podzim když se uklidí záhony a pak někdy listí opadany.
Zas jako to není tak, že v palici den všichni vylezou na zahradu a jdou pálit. ![]()
U nás se smí pálit odpad na vlastní zahradě. Ne plošně na volných pozemcích.
Když jsou větší sucha, obec vyhlašuje zákaz rozdelavani ohňů a pálení bio odpadu i na vlastní zahradě.
@BohunkaP taky nejsem právník, mrkla jsem po Googlu a našla, že se to řídí těmito tremi zákony.
https://www.hzscr.cz/…-odpadu.aspx
My to nějak neřešíme, pozemek není velký, tráva lidi jdou na kompost, větve spalime buď venku nebo nebo v krbovkach
@adresa píše:
@BohunkaP taky nejsem právník, mrkla jsem po Googlu a našla, že se to řídí těmito tremi zákony.
https://www.hzscr.cz/…-odpadu.aspx
My to nějak neřešíme, pozemek není velký, tráva lidi jdou na kompost, větve spalime buď venku nebo nebo v krbovkach
Ano, čili z toho v podstatě vyplývá to, co jsem psala… tam, kde není obecní vyhláška, která by to zakazovala či omezovala, je pálení zahradního odpadu (na ohraničeném ohništi, za přítomnosti dospělé osoby a s hasicími prostředky v dosahu) možné.
@adresa píše:
U nás se smí pálit odpad na vlastní zahradě. Ne plošně na volných pozemcích.
Když jsou větší sucha, obec vyhlašuje zákaz rozdelavani ohňů a pálení bio odpadu i na vlastní zahradě.
Jo, to je pravda, pokud je sucho, tak se vyhlásí zakaz.
@Janli píše:
Hrdinnej anonym a právní analfabet. Aspoň si tu diskuzi přečti celou. Jasně jsem psala, že tohle policie neřeší a proč.
Právní analfabet jsi ty- tvoje neskutečně zlý, hnusný, podlý rady v každý diskuzi- všichni by podle tebe měli být zavřený a zažalovaný. Přesně za věci jako, že si někdo zapálí na své zahradě. Takhle to prostě nefunguje. Ale ty tady každýho vydeptáváš, už toho mám delší dobu plný zuby. Kdyby to fungovalo, jak ty si myslíš, všichni skončí za mřížema- co ti proboha je, že jsi tak zahořklá a zatrpklá a zlá?
@Tomie píše:
Můžu potvrdit, že prádlo na tuhle vzdálenost načichne.Jinak to je celkem trollení - sami si uvnitř nekouříte, ale že jiným to smrdí, to se divíte. Co to je za úvahu?
Sorry, ale co je tohle za dementní uvažování?