Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj děvčata, chci se zeptat, zda jste některá z vás měly stejný problém. Tento týden bude dceři 5 měsíců a už asi 14 dní mi v noci špatně spí
Od miminka usíná večer bez problémů a sama kolem 19.30 hod, pak kolem 1 hod, když se začala v postýlce vrtět, stačilo ji dát k sobě a zase s dudlíkem usnula. Na mlíčko se vzbudila až ve 3 hod ráno a pak až v 6.30. Jsme od narození na UM a protože blinkáme, dáváme Nutrilon AR. Jenže teď se mi už budí 14 dní kolem 1 hod a nepomůže nic, jen už dát mlíko. Další budíček je už v 5 a to, pokud jí nedám zase mlíko, tak už do rána nezabere. Zkoušela jsem i čaj, ale nepomohlo. Dnes se vzbudila na první noční krmení dokonce už ve 23.30
Tak nevím, jestli pomůže večer třeba kaše… Přes den má 3×166ml UM a večer před spaním a v noci 200ml UM. Teď, co jí dávámm tu druhou noční dávku, tak to jen 100 ml. Vážíme 6200 g, porodní hmotnost 3270g. Omlouvám se za takový román a děkuji za vaše případné rady.
Ahoj, tak my máme necelých pět měsíců. Štěpánek od začátku spinká v osm večer a pak se budil až kolem té třetí někdy dokonce čtvrté na kojení, pak spinkal dál do šesti. Už dva dny se ale budí mnohem dřív - dnes v noci jsme dokonce kojili po 3,5 hodinách jako když byl miminko. Probudil se poprvé od osmi v půl jedenácté
Já to přisuzovala tomu, že jsme relativně krátce po očkování (ve čtvrtek) Hexou a Pneumokokem - 1. dávka. V noci, když jsem k němu šla (má postýlku pod oknem) tak jsem si všimla, že je taky nějak moc světla a on byl o víkendu úplněk, tak jestli i to nemám vliv
Nebo že by nějaký růstový spurt? Ještě jsme se s tím nesetkali ![]()
Tak to se ti budí ještě dobře.Mě usne ve 20:00,ve 23:00 už je vzhůru,pak třeba v 1,pak ve 3,v 5 a po 6 hodině vstává.Možná má dříve spurt,když se budí častěji.
My už máme toto očkování 2× za sebou a to poslední třetí nás čeká příští týden. Ani po jednom z nich jsme změny ve spaní neměli. Zoubky nám taky neště nejedou a růstový nspurt, to nevím - je okolo 6. měsíce, tak to asi taky nebude náš případ. Nevím, jestli je to hladem, ale nechci ji překrmovat. Navíc to její noční spaní je i teď takové neklidné. Někdy zabere s dudlíkem hned, jindy se třeba vrtí i půl hodiny než usne a někdy zabere jen to mlíko
A taaak krásně přitom dříve spinkala ![]()
Cherilin a jak máš staré mimčo? A to pokaždé dáváš mimču pít nebo uspáváš? To musíš být ráno hotovson, co? ![]()
silvajs píše:
Cherilin a jak máš staré mimčo? A to pokaždé dáváš mimču pít nebo uspáváš? To musíš být ráno hotovson, co?
Za týden jí bude 5měsíců.Jsem vyřízená jak dekret na byt.Kojim po 3hodinách,když se vzbudí dřív,dám dudlíka.A to se ještě mezi kojením v postýlce hrozně kroutí a jakoby tlačí,takže kvůli tomu pořádně neusnu. ![]()
Cherilin, to ti věřím, že jsi takhle na odpis. Ta moje se nebudí tak často jako ta tvá, ale protože začala mít neklidné spaní, tak jsem taky pořád ve střehu a ráno jsem jak po flámu
Říkám si, že když jsme 4,5 měsíce krmili v noci jen jednou, tak teď přece nezačneme zavádět noční krmení dvě
Ale možná nám nic jiného nezbyde, pokud se nebudeme chtít vyspat. Večer jí zkusím dát kaši a uvidíme, jestli to pomůže a malá se začne na jídlo budit zase až kolem té třetí hodiny
Koukla jsem na tvůj profil a máme holčičky od sebe o jeden den ![]()
Moje dcerka do 4 měsíců krásně spinkala, ten 4. měsíc se budila v noci na krmení jen jednou, třeba až kolem 3. Pak se to pokazilo a začala se budit 3-4×, teď má 7 měsíců, na večer jsem začala dávat kaši a stejně se mi budí (kolem 23:00, kolem 2 a kolem 5), občas jen 2×, někdy ale i 4×. Vždy pomůže jen nakojit. Zkoušela jsem uchovat, tatínek choval, napít čaje, zatím nic nezabralo.
Buď má vážně hlad, nebo se chce prostě přitulit k mámě.
V ložnici s námi spí ještě naše 3letá holčička, ta se zase budí na čůrání a s tou mladší se tak hezky střídají, takže jsem toho za poslední měsíce moc nenaspala.
Snad to bude časem lepší. ![]()
E.K.L. píše:
Moje dcerka do 4 měsíců krásně spinkala, ten 4. měsíc se budila v noci na krmení jen jednou, třeba až kolem 3. Pak se to pokazilo a začala se budit 3-4×, teď má 7 měsíců, na večer jsem začala dávat kaši a stejně se mi budí (kolem 23:00, kolem 2 a kolem 5), občas jen 2×, někdy ale i 4×. Vždy pomůže jen nakojit. Zkoušela jsem uchovat, tatínek choval, napít čaje, zatím nic nezabralo.Buď má vážně hlad, nebo se chce prostě přitulit k mámě.
V ložnici s námi spí ještě naše 3letá holčička, ta se zase budí na čůrání a s tou mladší se tak hezky střídají, takže jsem toho za poslední měsíce moc nenaspala.
Snad to bude časem lepší.
Jak to tak čtu, jestli to teď není nějaká móda těch 4měsíčních miminek
Kojené děti se budí častěji, ale po UM by snad měly vydržet spinkat déle, ne? Navíc, to UM malé nemůžu dát pokaždé, co se v noci vzbudí ![]()
silvajs píše:
Cherilin, to ti věřím, že jsi takhle na odpis. Ta moje se nebudí tak často jako ta tvá, ale protože začala mít neklidné spaní, tak jsem taky pořád ve střehu a ráno jsem jak po flámuŘíkám si, že když jsme 4,5 měsíce krmili v noci jen jednou, tak teď přece nezačneme zavádět noční krmení dvě
Ale možná nám nic jiného nezbyde, pokud se nebudeme chtít vyspat. Večer jí zkusím dát kaši a uvidíme, jestli to pomůže a malá se začne na jídlo budit zase až kolem té třetí hodiny
Koukla jsem na tvůj profil a máme holčičky od sebe o jeden den
Taky jsem uvažovala nad kaší,ale chci vydržet co nejdýl,aspoň do prvního příkrmu.Držím ti palce,ať vám kaše zabere ![]()
silvajs píše:E.K.L. píše:Jak to tak čtu, jestli to teď není nějaká móda těch 4měsíčních miminek
Moje dcerka do 4 měsíců krásně spinkala, ten 4. měsíc se budila v noci na krmení jen jednou, třeba až kolem 3. Pak se to pokazilo a začala se budit 3-4×, teď má 7 měsíců, na večer jsem začala dávat kaši a stejně se mi budí (kolem 23:00, kolem 2 a kolem 5), občas jen 2×, někdy ale i 4×. Vždy pomůže jen nakojit. Zkoušela jsem uchovat, tatínek choval, napít čaje, zatím nic nezabralo.Buď má vážně hlad, nebo se chce prostě přitulit k mámě.
Snad to bude časem lepší.
Kojené děti se budí častěji, ale po UM by snad měly vydržet spinkat déle, ne? Navíc, to UM malé nemůžu dát pokaždé, co se v noci vzbudí
Nová móda, možná
Moje první dcerka mi tohle nedělávala, spíš naopak, čím byla starší, tím spala lépe, v půl roce vydržela celou noc a to jsem ji jen kojila.
Já právě spoléhala na tu kaši, ale u nás to zatím vůbec nepomohlo.
Třeba až bude mít přes den víc příkrmů, zatím jen oběd=zeleninka, a bude to převládat na kojením, tak bude víc zasycená, a bude spávat lépe. Nevím, už vymýšlím, co se dá. ![]()
Kojené 5m dítě po večerní kaši déle spát nebude. Nebudí se hladem.
Anonymní píše:
Kojené 5m dítě po večerní kaši déle spát nebude. Nebudí se hladem.
My ale nekojíme ![]()
Cherilin píše:silvajs píše:Taky jsem uvažovala nad kaší,ale chci vydržet co nejdýl,aspoň do prvního příkrmu.Držím ti palce,ať vám kaše zabere
Cherilin, to ti věřím, že jsi takhle na odpis. Ta moje se nebudí tak často jako ta tvá, ale protože začala mít neklidné spaní, tak jsem taky pořád ve střehu a ráno jsem jak po flámuŘíkám si, že když jsme 4,5 měsíce krmili v noci jen jednou, tak teď přece nezačneme zavádět noční krmení dvě
Koukla jsem na tvůj profil a máme holčičky od sebe o jeden den
Díky, dáme vědět, jak jsme dopadly ![]()