Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer. Chtěla bych se zeptat, jak uspáváte, v kolik hodin a jak dlouho, dvouměsíční, respektive čtyřměsíční miminka, v našem případě dvojčata? ![]()
Ahoj,kolem sedmé malou vykoupu,nakojím u toho většinou na pět minutek zchrupne a pak čučí až do 23-24hodin,dokud jí neuhoupu,dřív neusne kdybych se na uši stavěla a to přes den naspí max 1,5 hodiny dohromady,takže nic moc,bude jí pět měsíců.S dvojčátkama si to vůbec neumím představit ![]()
tak mi skoro od narození v 8 jídlo dát do postýlky a hned spí. takže jsem moc neporadila
Mám tříměsíční a nekoupu každý den, takže o rituálech nemůže být ani řeč. U nás jsou jediným rituálem prsa. U toho usne spolehlivě a pokud vydržím dost dlouho, tak se pak nechá přenést i do kolíbky
Ale to se dvojčaty moc nejde, no ![]()
Kolem sedmé koupem,pak dostane prso a když u něj neusne, tak nosíme a houpeme dokud neusne.Někdy to trvá hodinu, někdy pět minut.S dvojčátkama by mi asi upadli ruce ![]()
PRvní syn uspávám u prsa,nyni jsem druhého přestala kojit a nedovedla jsi představit jak to bude s uspavání.Mám 2 m chlapečka.V 7 koupu,potom dostane flašku s mlíčkem,pak chvili ponosíme v klubíčku aby se vyprděl,potom zavinu dle dr Karpa jak žížalu,položím a syn si sám usne,někdy brečí 10 minutek a kroutí se(nechce být zavinutý
)a pak spí jak dudek,dneska třeba až do půl 5
Je to paráda,při prvním synovi jsem vstávala a kojila co dvě hodky ve dne v noci
Doporučuji to zavinutí,sice se tam kroutí jak had a nechce tam být,ale jakmile usne,tak je to supr,protože se nebudí ručičkama.Škoda,že jsem to neznala při prvním synovi,možná by spal líp ![]()
Ahoj, nám se malej narodil před létem a ze začátku jsme ho ukládali tak okolo 22hod…prostě jsem čekala na poslední kojení. V tomhle období si teprve postupně začal zvykat na střídání dne a noci tj. na oddělování nočního a denního spánku. Okolo 3 měsíce jsme teprve začali najíždět na nějaký režim, který byl stejně nepravidelný:-) Držela jsem se toho v kolik se odpoledne vyspal takže třeba v 17hod a děti do tří měsíců nemají být vzhůru déle než 2hodiny, tak šup v 18koupání, pak kojení u kterýho mi usínal. Asi od 4 měsíce se učil usínat sám, ale opatrně…nejsem zastáncem metody vybrečet.
ahoj, malé jsou 3 měsíce, v šest vykoupeme, pak dáme do košíku, kde si na chviličku zchrupne nebo se tam povaluje, já se mezitím vykoupu, najím a cca v sedm jdeme kojit. u prsa bud usne a já ji pak jen přenesu do postýlky nebo neusne a i tak ji přenesu do postýlky. tam si třeba zaskuhrá, ale vždy max. 3 minuty, protože je unavená po celém dni. pusinku a odcházím. zapnu monitor a chůvu…
dříve usínala mezi 19 a 23 hodinou a byl to děs, řvala a nechtěla, uspávala jsem třeba 2 hodiny. po 2 měsíci se to zlomilo a už usíná sama…
to je ale jedno mimi, dvě? maminky dvojčat obdivuji. princip bude asi stejný, ale jen nakojit obě najednou a ještě aby obě mimi usnuly a nebudily se navzájem…každopádně klobouk dolů držím palce at se uspávání daří a maminka si taky odpočine… ![]()
neuspavame ![]()
kluky dame do pelechu a hotovo ![]()
ve 4 mes. chodili spat v 8 a vstavali v 8 ![]()
jizvíková píše:jojo, my do 2,5 měsíce uspávali hrozně dlouho a pak začala usínat
neuspavame
kluky dame do pelechu a hotovo
ve 4 mes. chodili spat v 8 a vstavali v 8
jizvíková píše:
neuspavame
kluky dame do pelechu a hotovo
ve 4 mes. chodili spat v 8 a vstavali v 8
jojo, my se stím do 2,5 měsíce opravdu crcali, uspávání byl rituál, kterého jsem se bála celý den. díky bohu za to, že se to zlomilo a malá usne sama, aniž bych celý večer houpala. miminko prý od 3. měsíce by mělo usínat SAMO, tedy bez celovečerního houpání. vykoupat, pomazlit, nakojit, položit do SVÉ postýlky, pusinku, pohladit a mělo by se odejít (já tedy většinou stojím dokud neusne, což jsou asi 2 minuty, když řve dýl, odcházím, zhasnu a naž zapnu chůvu v obýváku, je ticho)..
njn, každý si to udělá stejně po svém a na to si pak miminko zvykne a tuto metodu pak vyžaduje ![]()
Já malou v 7 koupu,a v půl 8 dávám spát.Budou ji 3 měsíce.Ze začátku to byl boj,řev jak blázen.Ale teď už je tak naučená a chrupe
Ze začátku jsem chodila,houpala ji na rukách a to se nedalo už ![]()
Jé, to už je dávno! Tehdy jsem uspávala tak cca deset minut - u kojení. Malá ale spala tak hodinku a půl a opět kojení - vstávala v noci strašně často a vydrželo jí to tak do dvou let. Postupem času se doba uspávání prodlužovala (nejprve pohádka, potom kojení, pak odcházím z pokoje), teď ve třech letech usíná sama a mé předchozí uspávání ji v tomto ohledu nijak nepoznamenalo. Přečteme pohádku, nakojíme, zhasínám, odcházím ![]()
Náš prcek, 2 měsíce, je unavený už okolo 18:00, ale podaří se mi ho uspat nejdřív v 21:00. Nemůže prostě zabrat. Celou tu dobu na střídačku kojím, dokrmuji, nosím. Když už to trvá příliš dlouho tak mu na chvíli pustím fén a v případě, že je dost unošený a najezený tak za pár minut usne. Ale často se budí. Až na tohle večerní usínání je zlatý.
My se večerního uspávání taky děsíme, protože malí prostě spát nechtějí, u krmení okolo osmé usnou a to tvrdě, takže bojujeme o krkání, když se podaří a děti pořád spí, opatrně položíme do postýlky. Do pěti, deseti minut se vzbudí a řvou, jsou nakrmení, přebalení, odkrknutí, prdí už taky relativně sami a tenhle řev trvá tak do jedenácti, bez ohledu na to, jestli je nosíme, chováme, položíme do postýlky. Je pravda, že dřív to u malé trvalo do dvou do rána, ale to měla prdíky, do jedenácti je to vlastně brnkačka, ale stejně jsme z toho urvaní ![]()
Nouky píše:
Jé, to už je dávno! Tehdy jsem uspávala tak cca deset minut - u kojení. Malá ale spala tak hodinku a půl a opět kojení - vstávala v noci strašně často a vydrželo jí to tak do dvou let. Postupem času se doba uspávání prodlužovala (nejprve pohádka, potom kojení, pak odcházím z pokoje), teď ve třech letech usíná sama a mé předchozí uspávání ji v tomto ohledu nijak nepoznamenalo. Přečteme pohádku, nakojíme, zhasínám, odcházím
Měli jsme s prvním to samé. Dodneška je nespavec. Chodí pozdě spát a vstává brzo. U malé to řeším stejně a spí mi téměř celou noc s jedním nočním kojením. Takže ono asi záleží i na dítěti ![]()