Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@maritimka píše:
Maminky, maly dotaz. Male bude zitra 6 tydnu. Od narozeni jsme mely rezim, ktery vzal za sve asdi pred 14 dny. Eliz koupu cca v 19, pak nakojim, dam do postylky, zapnu kolotoc a odchazim. Eliz vydrzi tak 10 minut a rev, dokud nevratim dudlik. Takhle ho chodim vracet cca do 21-22hodiny, kdy znovu kojim. Vyrvat jsem nechala parkrat, ale cca po peti minutach je slyset chrceni a jakoby daveni… netusite, jak se zbavit nesvaru s vracenim dudliku?
Ahojky,
s dudlíkem jsme měli ze začátku taky problém, nevím, zda vás učili svazovat dětičky plínkou, ale my synka svázali, položili na bok, dali dudlíka a zablokovali ho druhou složenou plínou na spodní části dudlika:-) Možná to zní složitě, ale je to jednoduché:-)
@Boruvka87 taky zavinuju do pleny. A zkusim to s podlozenim, to je dobry napad ![]()
@Boruvka87 ahojky. Klepu, kde muzu - spi od 20:30 do cca 7:30. Kdyz je spatna noc, budi se tak 5× na dudlik a od 6:30 se prevaluje. Kdyz je v pohode, spi durch. Uz nekojim, ze zacatku chtala kolem 5 krmit, ted uz ne… usina sama u kolotoce, zavinuta. Max jdu vratit dudlik ![]()
@maritimka píše:
@Boruvka87 ahojky. Klepu, kde muzu - spi od 20:30 do cca 7:30. Kdyz je spatna noc, budi se tak 5× na dudlik a od 6:30 se prevaluje. Kdyz je v pohode, spi durch. Uz nekojim, ze zacatku chtala kolem 5 krmit, ted uz ne… usina sama u kolotoce, zavinuta. Max jdu vratit dudlik
Super, super super…gratulace
![]()
Dobrý den, oživuji diskuzi.
Chci se zeptat těc, které uspávají na rukou houpáním, jestli se ratolesti naučili sami usínat časem nebo jste přeci musely uspávat nadále.
Nejsem odpůrcem metody kontrolovaného breku, ale nemám na to srdce, abych to uplatnila. Nevydržím nechat dítě brečet 5 minut natož hodinu. Malou jsem se snažila několikrát dát do režimu, ale vyžaduje uspávání. Nyní je jí 6 měsíců a už je pěkně těžká.
Má svůj pravidelný režim 9-10 hodin chce spát, ale pořád za houpání. Ve dne také houpu nebo vozím v kočárku. Nevím, zda se to naučí sama postupem času nebo přeci budu muset naučit a jak, aby jí a mě to „bolelo“ nejméně.
Děkuji za tipy
@TuLin hacka? A postupně houpat méně a méně? Pokud houpeš celý den nonstop, tak se to asi odnaučí těžko, to je jak námořník na lodi, jakmile přijde na souš, tak je to pro něj nezvyk.
Další možnost je šátek nebo ergonosítko, vzít si dítě na záda a jít něco dělat, při luxování, zametání a různém pobíhání po domácnosti usínají hezky. Při troše umu se dají i setřepat spící do postele ![]()
Syna jsem takhle houpala asi do těch 6-7mi měsíců, pak už jsem ho vyloženě v ty „jeho“ spací intervaly nakojila a položila do postýlky téměř kojením zmrtveného
, pohladila, zabroukala a odešla. Trvalo to asi týden a naučil se usínat sám bez houpání. Asi týden vždycky chvilku plakal (ne žádný dramatický jekot), pak se ududal dudáčkem a usnul. Po týdnu bez pláče, otočil se, jednoho dudáka do pusy a pak do každé ruky jeden na hraní a spal. Je fakt, že ho hodně udyndalo to kojení, takže to bylo v pohodě. Horší to bylo, když jsem odbourávala odpolední kojení a pak ve dvou letech noční kojení (to už byla víceméně jeho závislost).
Zkus místo houpání, pustit nějakou příjemnou tichou hudbu, šum apod. Pohladit, zazpívat nebo tiše povídat, držet za ručičku… Každé miminko je jiné, zkus vyposlechnout jeho potřeby, ale taky se nenech otročit. Taky bys ji mohla houpat ještě v roce a to už bych já osobně nedávala. Mysli taky na to, že třeba budeš potřebovat, aby uspával i někdo jiný než ty, třeba tatínek nebo babička a ti se těžko budou houpat na balóně stejně jako ty ![]()
Já jsem přešla z houpání v náručí na ergo nosítko, kde jakmile syn usnul, šoupla jsem do postýlky a postupně jsem ho naučila na postel, ale tak, že jsme šli do naší velké, dotáhl si kupu hraček, chvíli si hrál a když viděl, že ležím a dělám, že spím, taky se natáhl a spal. vlastně já jsem se s ním odmalička houpala na gym. míči ne klasické houpání.
No já zkoušela zpívat, číst pohádky, pouštět hudbu, držet láhev s mlékem u hrazdičky aby se vynadívala, lehat vedle ní a hladit a vydávat ššššš… ale řve a řve. U té vyřvávací metody se neuklidnila ani u dudlíka a ani když jsem ji pak vzala do náruče. Teď automaticky vyndá dudlíka z pusy. Prostě řve a nic nevnímá. Usnula bez houpání v kočárku hned vedle puštěného rádia nebo někdy, když jí pustím videoklip tančících skupin a to postupně usne v sedu dííváním se na ně(ale to nechci moc uplatnit…kazej se oči). Bude brzo léto a dost horko na uspávání… u kojení neusne, protože jí jen v polospánku, takže vždycky uspat a pak jíst… trochu to komplikuje i toto ![]()
Ahoj,
náš prcek nebyl kojen téměř od narození..V porodnici byl s tím velký boj, se sestřičkama jsme zkoušely všechny možné polohy, ale nezabralo nic. Jakmile se přiblížil k prsu, tak byl řev. Nějakou dobu jsem odstříkávala než došlo mléko. I když mu savička od láhve připomíná tvar prsa, tak z toho prostě pít nechce.
Ale abych se vrátila k dotazu uspávání..V porodnici a ze začátku doma malý spal v pohodě a relativně usnul sám, jelikož měl žloutenku, tak byl unavený. Pak nastal nějaký zlom a museli jsme ho s manželem zavinovat a uspávat houpáním a někdy přidržovat dudlík v pusince. Usnul vždy tak kolem cca 20.hodiny a budil se tak ve dvě ráno na jídlo a pak v šest. Po šestinedělí jsem ho začla koupat každý den a zničehonic cca ve dvou měsících usnul v osm večer a spal do pěti rána. Hodně jsme trpěli na prdíky, takže jak již tady spoousta maminek psala, třeba dítě uslo a pak se vzbudilo s pláčem, ale to spíše přes den. Bralo nás to cca od 17-19hod. v noci ale jak když utne, prostě prdy v pohodě. Ted má Kubík 13 týdnů a od minulého týdne ho učím usínat samotného. Přes den s tím problém není, dám ho do postýlky, pustím kolotoč, pohladím a jdu pryč. Buď sleduje kolotoč nebo cca 10 minut pláče, ale s přestávkama a pak usne. Objevil už i palec na ručičce, že je větší jak ostatní prsty, takže se třeba uklidní palcem a usne a spí do šesti rána. Takže opravdu člověk musí zkoušet, protože kdybych ho uspávala stále, tak sem jen otrokem a neudělám naprosto nic. Často se stávalo, že jsme ho uspali, odnesli do postýlky a vzbudil se a nastal řev, protože zjistil, že je jinde..Co nejdříve dítě naučíš usínat samo, tím lépe!!! ![]()
@e-máma a v jakém měsíci byl? máme nosítko… ale ještě mi tam nikdy neusnul…tak nevím, zda to půjde @Gladys a to nosítko bude stejně houpání… já jen… abych ho pak nemusela odnaučit ještě z nosítka
![]()
@Tučňáčci no malá začíná 6. měsíc. Od 3. týdne prdíky a pak jsme byly na dvou operacích, kdy jsem ji houpáním aspoň trochu pomohla, aby mohla usnout nebo aby mi neřvala hlady (nesmělo se před operací dlouho jíst)… pak už to šlo ztěžka to uspávání. Nyní v 6. měsících sama nechce usnout a už si to umí vyjádřit (vyndává dudlík z pusy, odstrkuje se, v posteli se hned převrátí..atd.)… je to trochu s tím začít… u druhého budu začínat dříve ![]()
@TuLin aha, tak to je blbé s tím jídlem
Na šum z luxu už asi bude velká
Na zavinutí taky (i když… Druhorozeného jsem začla zavinovat opětovně v 5 měsících právě kvůli vyndavání dudle, zavinovala jsem do cca 8m, pak už to nefungovalo, ale už uměl usnout sám)
Neusne v nosítku ani venku? Třetí když ho šoupnu na břicho, tak čučí. Když ho dám na záda a jdu třeba venku, tak vytuhne.
Měl asi 9 m, jsme používali na dovolené, když jsme chodili na tury, tak věčně spal v nosítku.