Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, poraďte, 6titýdenní syn špatně spí přes den. Neusne u krmení, dávám mu odstříkané MM v lahvičce, první syn se vždy uspal u prsa u kojení. Tento tu výhodu nemá. A když se ho podaří uspat, tak je třeba za 10 minut vzhůru a brečí, vypadne dudel nebo prostě se probere a nemůže zabrat zpátky. Je schopen být pak třeba 5 hodin vzhůru. Což si myslím, že by neměl být tak dlouho vzhůru ve svém věku. V kočárku se budí taky. V noci spí pěkně, položím do postýlky po krmení a za chvilku spí. Poraďte, co s tím a jak to máte vy?
A pribira dobre? Nema hlad? A ze jsem tak smela. Z prsa kojit nejde?
@Kofolová Ano, co jsme přes lahvičku tak přírustek krásný, když jsme kojili, tak přírustek velmi špatný, pil mi z prsa velmi málo a jen dumlal a spal, tak abych nepřišla o mléko úplně, tak jsme najeli na tento způsob. Občas zkusím z prsa, ale pořád málo pije a spíše dumlá, dnes v těch 6ti týdnech vypil 40ml, což je málo, takže pak stejně musím odstříkat a dokrmit.
@pkz aha tak to neporadim, treba se najde nekdo moudrejsi. Me deti taky usinaji u prsa.
@pkz Moje druhá dcerka nespí přes den už od porodnice, to už musí být aby si dala třeba hodinku v kuse..ale spí max 10minut několikrát za den ![]()
@Boudice23 a není pak přetažená a nepláče z toho? Mě přijde, že by spát chtěl, ale nejde mu zabrat ![]()
Zavinutí dle Karpa, to zamezí tomu brzkému buzení, většinou se děti vzbudí ručičkama či jiným pohybem těla. Případně pustit fén, lux, u toho dobře usínal prostřední syn, sice jsem kojila, ale u prsa neusínal jako první, takže jsem praktikovala toto, ještě dudlík a hlavně před celým procesem nechat odříhnout, první to nepotřeboval, takže taky nezvyk, ale stačilo ho překulit na bříško, kde si krknul během pár vteřin.
Juu, taky mame 6 tydenni mimco. Taky odstrikavam a davam jen lahvicku, pac taky nepribiral a mlicka mam malo. Mne teda u flasky taky neusne, dam ho do zavinovacky do loznice a vetsinou tak pul hodinky cumakuje a pak usne, ale nekdy taky ne. V nemocnici jsme jeste balili rucicky do plinky a pak do zavinovacky. To se prckum libi, ale malemu se to nelibilo, rad ma rucicky venku. Vim, ze nektere deti proste pres den nespi, bohuzel. Tak pokud neplace, nemuselo by to tolik vadit, horsi je, kdyz rvou, aby si nevyrvalo kylu.
@Bibi239 On má i problém zabrat a vůbec usnout. V noci v pohodě, není ani zavinutý, jen přikrytý.
@pkz me mala desne rve vecer pred spanim.ale je to unavou.pres den naopak nakrmim a uz mek uspani nepotrebuje. a vypozorovala jsem, ze je extra protivna v ty dny, kdy nemuzeme jit ven.
takze ti radim jen vydrzet a zkouset porad neco noveho. neco se mimcu bude libit. casem si urovnate rezim.sice ne nadlouho, ale to k tomu holt patri ![]()
Dcerka to stejný, časem se to zlepšilo. Teď my za den dá 2 hodky, ale kusovite.
@pkz píše:
@Boudice23 a není pak přetažená a nepláče z toho? Mě přijde, že by spát chtěl, ale nejde mu zabrat
nepláče, ale poslední týden je mrzutá večer, blbě usíná
![]()
@pkz tak to je presne jak s nasi malou
srovnalo se to az kolem pulroku
taktez pres den vytuhla tak na 15min a pak tradaaa Ono je na tom nejhorsi ze takhle male miminko clovek nezabavi, pomaha je noseni Coz je vtvem pripade jeste vetsi problem nez treba u mne neb mas jeste jedno decko. Zkousela si nositko? Ja bych to sveho casu bez manduky nedala. Chodila jsem v prosinci…na 2-3hod prochazky a mala spala a spala a ja mela vycitky ze ji nicim zada. V kocare rvala jak protrzena, sportak jsem davala v 5. mesici ale teda do temer uplneho lehu, byla spokojena ze vidi ven. Nebo zkus vozit v kocarku na bruchu, ale na to je jeste malicky. Super ze ti spinka v noci a zkus fakt nejake noseni. Jsou obchody kde ti zapujci na zkousku. Preji pevne nerfy a bude lip ![]()
Chce to vyzkouset kdeco, ja jsem treba vymyslela pelisek z houpaciho kresla, prikryt oblibenou mazlidekou, pustit CT24 jako kulisu, dudlik a houpat, ale vcas prestat…Kazdy tyden to ale chtelo neco jineho.. ![]()
@u763 píše:
Chce to vyzkouset kdeco, ja jsem treba vymyslela pelisek z houpaciho kresla, prikryt oblibenou mazlidekou, pustit CT24 jako kulisu, dudlik a houpat, ale vcas prestat…Kazdy tyden to ale chtelo neco jineho..