Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj prckovi bude ted 18 mesicu a porad m strasne neklidne spani porad se prevaluje seda si a nekdy i breci… nemel by mit v osmnacti mesicich uz trochu klidnejsi spani? Delali to vase deti take?
V roce a půl teprve začala spávat celou noc, takže ano, také to dělala. Klidně spí až tak od těch dvou.
Nas rok a pul se prevaluje a cestuje porad. V noci se budi jednou na mliko. Ale nebreci.
Náš 20 měsíční spí celou noc tak měsíc.. Předtím se budil snad 15× za noc.. Když řval hodně, šla jsem k němu. Když jen pobrekával, nešla jsem a usnul sám. Vodu má v postýlce, takže pije, kdykoli se mu zachce.. Cca v 19měs. ze dne na den začal spát celou noc od 20 - 6.30…
Každé dítě je individuální, takže co je normální a co ne…? ![]()
Je to bohužel normální, našemu je 26měsíců a teprve teď můžu říct se v noci vyspíme. Teď čekám třetí takže spánek bude zase na nule.
Máme to samé u 19měsíčního. Cestuje, brečí, vykřikuje, ukazuje, sedá si, péruje, mlátí hlavou o pelest. V noci se kojí tak 4×, od prvního kojení spí s námi v posteli, takže je to někdy výživné (máme šířku 140cm). Občas jsme fakt rádi, že uhájíme kousek místa a nevyšoupne nás úplně. Když v noci musím na záchod, tak když se vrátím, nemám si kam lehnout, protože leží roztažený napříč. Spím pak v nohách postele, zakrytá kouskem manželovy peřiny ![]()
@AliTad jezis! A neni nacase prestat s kojenim? Nebo presunout do sveho pokoje? Podle me chce kojit, ze vas citi u sebe…a stejne tak ho muze budit vase chrapani prevalovani,.ale samozrejme je to vase vec..jen me to prekvapilo.. Nemluve o vasem spani a manzelskem zivote
@AliTad my proto dali jeho postel k nasi. Takze mame manzelskou a na ni nalepenou jeho postel. Tak, jak popisujes, jsem taky parkrat spala ![]()
@AliTad U mě spí taky… máme velkou postel kde spim jen já a prcek a stejně je to jen tak tak jak on spí napříč a furt me vystrkava z postele
Moje mladší spala neklidně od 1 roku asi do 2 let. Převalovala se, mluvila ze spaní, plakala a cestovala. Nepomohlo přestěhování postýlky, spala sama v pokojíčku nikdo ji nerušil, nebyla kojená a pití měla k dispozici. V té době vyrostla za rok asi o 3 cm. Pak se z ničeho nic vše srovnalo a spí. Myslím, že to bylo z dojmů, co všechno se za den stalo
. Určitě to samo přejde.
@poosleda Manželský život nám to nenarušuje, ten probíhá poslední měsíce většinou v obýváku
Případně první půlka noci je klidnější, to spí celkem dobře v závěsné houpačce nad naší postelí. Na nějaké drastické změny se necítím. Musela bych ho přestěhovat do pokoje ke staršímu, a aby pak budil řevem ještě toho… Měl už pár klidnějších období a pak se to pokaždé zhoršilo. Myslím (doufám), že k tomu nějak dojde sám…
@Pyrana muzu se zeptat, co s tim ma spolecnyho rust? 3 cm to je jako moc nebo malo?
V noci se ve spanku dle lekaru, kteri malou vysetrovali uvolnuje rustovy hormon. Ale az kdyz dite opravdu tvrde usne. takze proto pry nerostla. stitnou zlazu, ktera hormon vylucuje ma v poradku. ano za rok je 3 cm malo. ve 2 letech mela 78 cm. coz je pod 3 percentily
No nevím, moje dítě je vysoké, nemá moc moc po kom, já mám celkem normálních 173, otec je možná ještě o centimetr menší. A malá je větší než většina vrstevníků i přes to, že moc klidně nespala..
@Sibyla0 My jsme s manželem spíš vyšší, starší je opravdu hooodně dobrý spáč a je to prcek.