Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@superandrysek jj, a ve sportaku uz ji mam taky, 5 mesicu ji bude za tyden, ale v korbe se s ni uz nedalo nikam jet ![]()
Tak holky zavinutý je, jede mu tak kolotoč nad postýlkou a šumí moře, ale už byl asi 3× vzhůru, „spí“ od osmi. Přijdu k němu, hladím, dám dudlík, podaří se mi ho uspat, ale tak za 10-15 minut je to nanovo ![]()
@pkz píše:
Maminky, poraďte, 6titýdenní syn špatně spí přes den. Neusne u krmení, dávám mu odstříkané MM v lahvičce, první syn se vždy uspal u prsa u kojení. Tento tu výhodu nemá. A když se ho podaří uspat, tak je třeba za 10 minut vzhůru a brečí, vypadne dudel nebo prostě se probere a nemůže zabrat zpátky. Je schopen být pak třeba 5 hodin vzhůru. Což si myslím, že by neměl být tak dlouho vzhůru ve svém věku. V kočárku se budí taky. V noci spí pěkně, položím do postýlky po krmení a za chvilku spí. Poraďte, co s tím a jak to máte vy?
V šesti týdnech může mít dítě koliky - netrápí ho bolesti bříška, nekroutí se?
Jinak jsou děti, které od porodu spí jen 14 hodin denně (a zbytek třeba i prořvou), je to normální a vůbec to nemusí mít vliv na to, jaký bude dítě „spáč“ v pozdějším věku, ani to nemá na dítě nějaký negativní dopad. Co vlastně „dělá“, když je těch 5 hodin vzhůru?
Co se týká usínání u prsa/dudlíku nemusí to být žádná výhra do budoucna, často se z toho stane spíš nepříjemný návyk, kdy se dítě potom často po 6. měsíci v noci budí (nevím, jakou máte zkušenost s prvním synem).
Co se týká toho kojení, pokud ještě chcete kojit, tak můžete zkusit techniku stlačování prsu ( http://kojim.webnode.cz/…covani-prsu/ nejlépe by Vám to asi ukázala nějaká lakt. poradkyně), protože miminku možná vadí, že mléko teče moc pomalu a proto potom dumlá a nesaje. Na stejných stránkách jsou potom i videa, jak poznat, zda dítě saje a nebo jen dumlá (podle pohybu bradičky) a co a jak s tím dělat - pokud chcete ještě kojit normálně z prsu.
Chtěla jsem se ještě přeptat: začala jsem zavinovat, spaní mnohem lepší, jsou ale spánky, kdy se budí, ale to je nejspíš bříško, protože se kroutí a prdí, ale není to už při každém spánku, některý spánek úplně super tvrdě spí celou dobu. Ale co mě ještě zajímá - jak usne, nechat ho napevno zavinutého s ručičkama nebo povolit, ať není jak ve svěrací kazajce??
@pkz Já bych nejlépe sledovala a zkoušela, co miminku vyhovuje. Tedy, když při jedné z variant dobře spí, tak tu bych preferovala. Ono se to taky může měnit s časem, některá miminka zprvu zavinutí zbožňují a později se vykopávají a absolutně to nechtějí.