Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už si nevím rady
můj 11m syn je vzhůru i 10× za noc. Už nevím, co s ním. Zuby to nejsou, trvá to už čtvrt roku. Spíše mi přijde, že v noci hledá dudlík, nevim. Strašně se vrtí, cestuje po postýlce, pořád se otáčí na bříško, zada. A ten dudlík mu samozřejmě vypadne. Chvíli spi bez něj, ale jak trochu procitne, tak řev. Je to několikrát za noc. Nemáte s tím některá zkušenosti, radu jak tohle odbourat.
Kdyby to tak bylo chvíli, ale už to trvá děsně dlouho ![]()
Napadá me jen odbourat dudlik. Nebo ho nechat spát v posteli s tebou. Ale některé děti se prostě budí. Třeba do tří let.
Je ideální čas na sebrání dudlíku, už nepotřebuje dudat a ještě nevznikla závislost, já jsem dětem také brala v tomto věku a bylo to bez problému. Jinak vzít s sebou do postele, může se třeba jen bát, má problém zpracovat zážitky z celého dne, tak špatně spí. Potřebuje se ujistit, že jsi na blízku.
@Adelka951 píše:
Je ideální čas na sebrání dudlíku, už nepotřebuje dudat a ještě nevznikla závislost, já jsem dětem také brala v tomto věku a bylo to bez problému. Jinak vzít s sebou do postele, může se třeba jen bát, má problém zpracovat zážitky z celého dne, tak špatně spí. Potřebuje se ujistit, že jsi na blízku.
Sebrat dudlík me taky napadlo
Ale neumím si to představit. On bez něj opravdu řve
Do postele jsem si ho brala, ale bylo to stejný. Furt se točil a budil a ja nespala, protože jsem se bála, ze mi slitne z postele ![]()
@mamina89 Hele asi Tě nepotěším, ale to klidně můžou být zuby - copak už jich má všech dvacet?! Ony se klubou postupně, a spánek to může narušovat celou dobu - prostě má spaní lehčí, je pro něj snazší se vzbudit.
Pokud by mu to pomohlo, můžeš zkusit vzít do postele, nebo v noci třeba dvakrát nakojit nebo dát mlíko, ale může se taky stát, že to prostě nepomůže a bude z toho muset vyrůst.
Já jsem ve 13m dcery po několika měsících tohohle byla už jako zombie, fakt echt vyšťavená - a u nás teda nakonec pomohlo, když jsem se odstěhovala ze společného pokojíčku: nebudily jsme se s dcerou navzájem převalováním, a až když byla opravdu nespokojená, tak jsem přišla (tak 2× za noc). Jinak s dudlíky jsme to dělali tak, že jich měla v posteli asi šest, takže když jí vypadl, tak vždycky nějaký nahmatala a vrazila si ho do pusy sama.
Mam neco podobneho, i kdyz ne 10× za noc a netrva to tak dlouho zatim… Dcera ma taky 11 mesicu a naopak dudlik je ted u ni oblibeny..Casto si ho strci do pusy i jen tak, kdyz si treba hraje, takze jabych ji ho ted rozhodne nebrala…
Navíc jsem pohodlna a spat se s takovymhle cestovatelem fakt neda… a vytloukat jeden zlozvyk (dudlik) jinym zlozvykem (spolecne spani) mi neprijde dobry napad…
@Slečna Ferka píše:
@mamina89 Hele asi Tě nepotěším, ale to klidně můžou být zuby - copak už jich má všech dvacet?! Ony se klubou postupně, a spánek to může narušovat celou dobu - prostě má spaní lehčí, je pro něj snazší se vzbudit.Pokud by mu to pomohlo, můžeš zkusit vzít do postele, nebo v noci třeba dvakrát nakojit nebo dát mlíko, ale může se taky stát, že to prostě nepomůže a bude z toho muset vyrůst.
Já jsem ve 13m dcery po několika měsících tohohle byla už jako zombie, fakt echt vyšťavená - a u nás teda nakonec pomohlo, když jsem se odstěhovala ze společného pokojíčku: nebudily jsme se s dcerou navzájem převalováním, a až když byla opravdu nespokojená, tak jsem přišla (tak 2× za noc). Jinak s dudlíky jsme to dělali tak, že jich měla v posteli asi šest, takže když jí vypadl, tak vždycky nějaký nahmatala a vrazila si ho do pusy sama.
Nevím, zubu má osm a teď poslední dobou mu žádný nenarostl. Dudlík do pusy si neumí sam dát
budí se i kdyzwv ložnici ještě ani nejsem
Snad se to brzo zlepší, já jsem jak zombie teď ![]()
@mamina89 Ahoj me se syn budil takhle do 20 mesicu. A pak ze dne na den zacal spat celou noc. Jeste se stane, ze se v noci taky vzbudi a nemuze znova zabrat, ale to byva jen kolem uplnku nebo kdyz jeste rostou zuby.
Odbourat dudlík teď asi nepůjde. To jde až při lepších příležitostech. Ale myslím, že už by si ho měl umět dát do pusy sám a dát mu jich do postýlky víc, to mě taky napadlo, kamarádka to taky tak udělala. My jsme ale používaly dost drahý dudlíky, navíc jí nevypadával. A uměla si ho dát sama. Tohle musí být fakt mazec. A asi to můžou být zuby, nám to dělá problém už dva roky a ještě pořád není konec. Když je největší krize, dám dceři na noc Nurofen a spí klidně. Tak to schválně vyzkoušej.
@mamina89 píše:
Nevím, zubu má osm a teď poslední dobou mu žádný nenarostl. Dudlík do pusy si neumí sam dátbudí se i kdyzwv ložnici ještě ani nejsem
Snad se to brzo zlepší, já jsem jak zombie teď
Taky to to vidím na zuby. v puse to třeba nevypadá, ale oni rostou v dasni a možná bolí. Jinak s tebou soucitim.mam doma stejne stare dítko a taky se vzbudi desetkrát za noc. nechce dudlík. Ale prso. prorezavaji se mu horní jedničky. tak to vidím jasne na zuby.
Holky, diky za povzbuzení. Dudlík mu zatím nechám. Neumím si představit mu ho ted vzít. To by byl řev ještě větší. Nevím, proč si ten dudlík sám nedá do pusy
Přes den ho nemá ![]()
U nás to bylo divoké snění, pak se přidal i pláč ze spaní. Trošku pomohlo, když jsem 5 dni dávala Sedalii sirup. Pote se spaní zklidnilo, chodim uklidňovat jen tak 1-2× za noc, když pláče už moc. Synovi je 14 měsíců a divoké spaní trvalo od cca roku. Sirup jsem tedy zkusila až po více jak 3 měsících doufání, že to odezní a že to jsou zuby.
@mamina89 U nás odebrání dudlíku nepomohlo. Malá je od roku bez něj a špatně spí doteď - 1,5 roku. Zvládne být taky vzhůru 10× za noc. Já už asi začínám mít únavový syndrom. Zcela tě chápu, že si připadáš jako zombie. Já taky.
Zkoušeli jsme už spoustu věcí - novou postel, spaní s námi ve velké posteli, večerní rituály, uklidňující čaj. Kojíš? Z okolí vidím, že u kojených dětí je opravdu horší spánek. Já plánuju už odstavit. Ten sirup, co píše Mollify83 vypadá zajímavě. ![]()
@mamina89 Tak ho zkus nějak motivovat - třeba si přes den spolu hrajte hru, že bude dudlík chytat a strkat do pusy, mohlo by mu to v noci „docvaknout“ ![]()
Jinak dcera měla neklidné spaní až do víc než dvou let, takže to nemusí odeznít hned tak…
@Štrample obecná píše:
@mamina89 U nás odebrání dudlíku nepomohlo. Malá je od roku bez něj a špatně spí doteď - 1,5 roku. Zvládne být taky vzhůru 10× za noc. Já už asi začínám mít únavový syndrom. Zcela tě chápu, že si připadáš jako zombie. Já taky.
Zkoušeli jsme už spoustu věcí - novou postel, spaní s námi ve velké posteli, večerní rituály, uklidňující čaj. Kojíš? Z okolí vidím, že u kojených dětí je opravdu horší spánek. Já plánuju už odstavit. Ten sirup, co píše Mollify83 vypadá zajímavě.
Nene, nekojim. ![]()