Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky ja uz fakt nevim.. Pripada mi jako by dcera nevedela co je to jdeme spat, odpocivat..
Za tyden ji bude 15 mesicu.. Vzdycky to byl se spanim boj..
Uspavala jsem na mici.. Kolem roka usla jenom rano, odpoledne uz nemohla usnout, chodila pak vecer pretazena spat uspavala jsem i hodinu nedokazala se zklidnit..
Presla jsem na jeden spanek, ale nezvladala, pak zas spala dvakrat.. Ale musela jsem uspavat hodinu
Minuly tyden jsem ji dala spat jenom jednou - lehly jsem nakojila jsem a ona usla.. (az jsem brecela stestim) vecer to stejne.. Rikala jsem si konecne jsme to vychytaly..
Jenze v sobotu to zaclo ( zrejme se projevovat spankovy deficit) cely den uknourana.. Dopoledne kolem te 10 si leha na zem.. Kdyz jsem si s ni sla lehnout zdrzala z postele.. Pak to stejne v poledne.. Bohuzel jsem ji musela podrzet, ona chvilku brecela a usla.. Spala jenom pul hodiny.. Vecer kdyz jsem sly spat jen co jsme vesly do loznice uz rev.. Ani jsem ji nemohla polozit, i na balone se mi strasne kroutila, plakala.. V noci se budila s placem..
Dneska vstavala v 6:30.. Uz kdyz se vzbudi je uknourana. Pak jsem si hraly.. Venku mi porad vylezala z kocarku, kdyz jsem jibdala na zem lehla si :/// bylo 9:30
Vzala jsem ji domu, ze jsem spat, rikala haji haji.. Kdyz jsem prisly do loznice polozim ji.. A ona breci a leze pryc.
zkusim ji polozit hystera, vzala jsem ji na balon pri houpani usina a najednou se zacne kroutit propinat
podrzela jsem ji, chvilku plakala a hned usla..
Je to pro me stresujici kdyz ji tak musim drzet. Ale je na ni videt, ze je nevyspana..
Z kocarku mi vyleze, v postylce breci, nevim hoky uz premislim nad nejakyma praskama na spani?? Poradte mi prosim
To chce řešit dřív než v 15 měsících. Já syna učila už v půl roce.
Prášky na spaní??? ![]()
@Halibar píše:
To chce řešit dřív než v 15 měsících. Já syna učila už v půl roce.
Prášky na spaní???
Muzu Ti rict kdyby jsi zazivala to co my uz by jsi uvazovala i nad praskama na spani..
Mala mi v pul roce uz lezla. Snazili jsme se ji naucit spat v cca 10 mesicich vyplakanim, (asi to byla ta nejvetsi chyba) pak se budila v noci z placem.. Byla vystresovana.. Tak jsme uspavali v naruci nocni spanek se zklidnil. Ale usinanibzas zhorsilo.. A ted posledni dva dny, pres den necela nic jineho nez knoura :/
Malý (2r) občas utíká a ječí ještě teď. Obrním se a držím. spát musí, jinak je na zabití. Takže držím i přes řev. Zpívám, povídám, mazlím, ale nepustím… je to narocny ale jde to
@Bara04 píše:
Malý (2r) občas utíká a ječí ještě teď. Obrním se a držím. spát musí, jinak je na zabití. Takže držím i přes řev. Zpívám, povídám, mazlím, ale nepustím… je to narocny ale jde to
Az se mi z toho chce brecet ![]()
@Halibar Klid, mám taky jedno dítě, které neumí odpočívat a do 16 měsíců to s ním bylo taky dost výživné. Teď jsou mu tři a i tak uspáváme, jinak se spánku zuřivě brání.
Druhé dítě je zcela z jiného těsta a usínala u bílého šumu a od půl roku zcela sama.
@Helll Dítě bych strčila na spaní do postýlky. Takže neexistuje, že by mi zdrhlo. Ať si klidně obchází postel, klidně bych tam seděla, četla, zpívala, držela za ruku nebo hladila ve vlasech, ale bylo by v posteli.
V kočáře neusne? Co ji nechat jednou pořádně prospat v autě, aby dohnala ten deficit?
@Helll co zkusit nějaká homeopatika (Sedalii) nebo třeba bylinky? Sehnala bych někoho, kdo se tím zabývá. Mohlo by to pomoct.
Jinak bych zavedla přísný režim a rituály, to částečně pomáhá u nás. Odpoledne už nesmí mít velké vzruchy. Když odpoledne vymýšlí se starším bráchou blbosti, tak se výrazně zhoršuje kvalita spánku. Takže odpoledne jsme na zahradě, jdeme se projít… ale žádné blbnutí na hřišti a další.
Naprosto chápu, co prožíváš, my to máme 2 roky. I když od cca 22 měsíců výrazná změna k lepšímu (klepu) Po obědě usíná bez problémů (většinou), ale večer to je horší. Brečí, řve, utíká z postele… Někdy uspáváme od 20:00 do 23:00 a nepomůže nic, přitom je unavený a když ukládám, tak nepřetažený. Celou dobu ho nutíme ležet v posteli. Do toho má období, kdy ve už víc jak měsíc v noci budí a klidně 3 hodiny nespí (dělá to v různých vlnách od narození). Celý den prokňourá a prořve, protože je unavený. Dneska teda spal do 7:30, tak snad zase bude klidnější období. My to už i řešili s doktorkou, protože u něj se to hodně zhoršilo po 1. Hexe, tak jsem se dozvěděla, že některé děti nespí.
Ještě mě napadá, že mu teď vadí samota a tma, takže pokud neusne do 21:30, vezmu kočár, dám ho ke dveřím do obýváku, on tam leží a do 20 minut spí. Nemůže tam dělat tolik blbostí, slyší nás, tak se mu to líbí. Děláme to tak 1× týdně a funguje to skvěle.
My jednu dobu i večer po těch 3 hodinách dali do auta a jeli s chlapem na malý noční výlet.
@Halibar některé děti to tak mají. U staršího jsem to neřešila a nikdy nebyl větší problém a když, tak se rychle srovnal. U mladšího bojuju už 2 roky, řešíme to prakticky od narození, že má velké problémy s usínáním. Zkoušeli jsme vyřvávání a další, ale vydržel ječet 3 hodiny v kuse (ne u vyřvávací metody), kdy se chodili sousedi ptát, co se u nás děje - bydlíme v domě, ale i tak to bylo slyšet. Utěšuju se, že z toho jednou vyroste.
@Svistice některé děti v 15 měsících postýlku zdolají. Máme to doma 2×. Starší neměl potřebu. Mladší ano…
@Billi Tak to musím zaklepat, i když je malá horolezkyně, vylézat jí ještě nenapadlo. zato nedávno demontovala zip od cestovní postýlky a po návratu z dovolené zkoumala, jak se otvírá zavírání od bočnice na její dětské posteli. ![]()
Jinak máš pravdu, že samota může u některých dští také hrát roli. To je případ našeho staršího. Je velmi společenský, nechce být sám. Takže u něj by doporučení estvil a podobně akotrát přilévali olej do ohně a hraničí s týráním. Na just by nespal, protože nejen že se neumí vypnout, ale ještě nechce být sám.
Malá naopak musí usínat sama, v 90% případů, kdy je s ní někdo v ložnici, tak akorát kraví v postýlce, čeká zábavu a nespí. Když jí tam necháme samotnou, tak si občas pokňourá, zjistí, že už to s tím spaním asi fakt myslíme vážně, zalehne a za chvilku spí.
@JayLee na některé děti to nefunguje. Mám doma 2 děti. Na prvního to fungovalo, takže jsem to vzala, že to tak je normální a má to tak být. Na druhého ne. Celé 2 roky se snažím, aby spal a hlavně usínal sám, jak jsem byla zvyklá od prvního a celé 2 roky to pořádně nefunguje. Jsme pořád na „válečné stezce“, kdy se ho snažíme naučit něco, co on odmítá přijmout. Zkusila jsem i Estivilla a spaní mu to rozbouralo víc než bylo předtím. Nejenže večer nechtěl usínat, ale budil se i 4× za noc s příšerným řevem.
Teď jsem udělala kompromis s tím kočárem, abych denně nemusela sedět 3 hodiny před pokojem a vracet dítě do postele. On je spokojený, že je v centru dění a my máme klid. Nikdy jsem ho neuspávala houpáním, nikdy jsem ho neumazlovala. Maximální ústupek byl, že jsem u něj seděla a četla si, aby nelezl z postýlky. A pak teda to auto, ale k tomu jsme přistupovali po 3 hodinách řevu a taky ne denně.
Je pravda, že u nás je to trošku zhoršené častým maroděním, kdy je třeba 3-4 měsíce v kuse nemocný a jede jedny atb za druhými.
A to stejné je noční buzení. 3 hodiny nespí. A co s ním udělám? Nic. Nerozsvěcím, nemluvím, jen mu šeptem řeknu, že se spí a nefunguje. Dělá to měsíc, pak to ustane, je třeba měsíc klid a zase to začne znovu. Jednou jsou spouštěčem zuby, příště nová dovednost a někdy třeba divoké zážitky, které neumí zpracovat.
Podle mých zkušeností musí k určitým věcem děti dospět samy. A hlavně je každé dítě jiné. Některé děti jsou tvárné a některé ne. ![]()
@JayLee To že to máš u dětí tak ty neznamená, že to funguje na všechny děti. představ si, že dceru jsme museli kvůli břichu první 2 měsíce houpat na baloně, nosit v šátku, když rostli zuby nebo byla nemocná, tak usnula jenom, když na mě ležela. Na nic z toho si nezvykla, jakmile odezněla aktuální bolístka, je to vcelku bezproblémové dítě, co se týče usínání. Na žádné hopsání, nošení nebo spaní v posteli s námi si nezvykla, nevyžaduje to.
Kluk byl první tří měsíce naprosto v pohodě, stačilo položit do postýlky a jít. Jako mimino jsme nikdy nemuseli použít balon, šátek, o jeho zubech jsme ani nevěděli, nespal s námi jako mimino v posteli, je těžce nekontaktní
Ve třech měsících se začal otáčet a zkoumat svět a konečná. Přes den usnul jen v jezdícím kočárku, s každou motorickou dovedností se mu večerní usínání spíš zhoršovalo.
Jsou mu tři a i když padá únavou na držku, tak si prostě nelehne a nespí. Jako batole chodil, vrážel do nábytku, podlamovaly se mu nohy, zakopával, ale prostě si sám od sebe nelehl. když jsem ho položila, okamžitě vstal a pokračoval v opilecké chůzi.
Jsou mu tři a pokud nechci absolvovat hodinové a delší vracení dítěte do postele (které zaručí přetažené a nastartované dítě), musím si vedle něho po pohádce nejlépe lehnout a hladit ho ve vlasech, on se u toho asi tak milionkrát převalí, odkope, stokrát mě ujistí, že vůůůbec není unavenej a spinkat nepotřebuje, než se konečně zklidní natolik, že konečně je schopný zavřít oči a sunout. A neuděláš s tím nic. ![]()
@Helll Ahoj, napadlo mě, chodíš s ní na procházky? Já chodím pravidelně 2× denně. Dopo před spaním a odpoledne. Vždy si doma podělám nějaký ten úklid, pak si naúkoluji, co nakoupit v obchodě a dopo jdeme ven. Vemu i sporták, ale malou nechám chodit, když chce tak si sedne, když ne, tak mám tu trpělivost a nechám ji chodit. Jsme venku tak 2 hodinky (já sama bych byla doma s nákupem za 20 minut
)
Přijdeme domů a malá už je tak znavená, že jde spát a usne, bez jakýchkoliv výhrad.
Ono když to dítě je jen doma a má pak jít spát dle nějakého rozvrhu, tak není unavené, nemá vybytou nadbytečnou energii.
Být tebou, tak zkusím ještě toto.
Mám i vyzkoušeno, že když se výjimečně stane a jsem s ní doma dopo, tak mě opravdu usne pozdějic. A to je ještě rozmrzelá, unuděná, protože doma už nemá co zkoumat a přece venkovní vzduch + sluníčko udělá své a dítě pak jde dobrovolně do postele ![]()
Můj 18m má neustále se spaním problémy. Když to vypadá na podobný kruh jako u tebe - večer nechce usnout-usne pozdě-o to dřív ráno vstane-je na zabití-možná dopo usne na chvilku-odpo nezabere-večer nemůže přetažením usnout-
tak ho strčím do šátku (tak kolem 11), prso na dosah a i když se chvilku vzpíná tak je do 5min. tuhej. Sice se třeba co půl hoďky probudí, ale když mu hned dám mléko a poplácám po zadku, tak se neprobere úplně ale zase to zalomí. Dospí tu noc, zvládne spát tak 2 někdy až 3hodiny, odpoledne se chová normálně a večer jde uspat
je to sice otročina ale pořád lepší něž aby byl protivnej a táhlo se to pár dní