Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Delej to tak, jak mimco potrebuje.
Pak to bude zase jinak.
Ale obecne miminka spi vyrazne lip a dele s mamou nez nekde odlozena.
Fyzicka blizkost je jejich fyziologicka potreba.
Podle téhle logiky by to znamenalo, že sis jí rozmazlila už tím, že byla 9 měsíců u tebe v břiše. Překvapivě i po porodu stále potřebuje cítit bušení tvého srdce, slyšet tvůj dech a cítit tvoji vůni, tak jak je zvyklá z bříška. Mně se teda děti zuby nehty držely už od prvního dne a nešly odložit ani v porodnici, nějaké odkládání spících miminek do postýlky jsem nezažila, prostě to nešlo. I sestra v porodnici konstatovala, ať se na to vykašlu a nechám si dítě u sebe v posteli. To byla jedna z nejlepších rad, jakou jsem v té porodnici dostala.
@MartinaKindl333 píše:
Ahoj, jdu si pro radu ke zkušenějším- nejlépe někdo, kdo už děti má.
Máme doma dvoutýdenní holčičku. Spala buď v postýlce, nebo v koši. Budila se a byla neklidná, ale pak vždy usnula a noc se tak nějak zvládnout dala.
Teď má ale cca týden bolesti bříška a já s ní spala na gauči, aby nebudila přítele co chodí do práce. Spala v hnízdečku. Včera večer jsem chtěla spát v ložnici. Usnula na mě a jakmile jsem ji dala do koše, tak byla neklidná. Nebrečela ale pořád něco bručela, tak jsem ji vzala k nám. A dnes celý den brečela kvůli bříšku a usnula jedině na mě. Jak jsem ji položila, tak byl řev. Až teď se mi ji povedlo odložit. Prosím, co mám dělat? Za celý den jsem nic neudělala a nechci aby na mě byla do budoucna nějak závislá. Nechci ji ale nechat plakat když má bolesti, vždy ji mazlím a chovám.
Poraďte mi prosím co mám dělat aby spala v postýlce? Nebo ji tímto nerozmazlím a nenaučím ji jen na postel a je to jen období jak je maličká a bolavá? Děkuji moc. Chci to začít řešit, dokud je to čerstvé.
Tak za prvé, určitě závislá nebude, dcera už od porodnice spí se mnou v posteli, prostě potřebuje cítit to mateřské teplo…
Za druhé přes den je klidná( ta moje se občas vzteká že na něco nemůže dosáhnout ale to je věkem
3 měsíce) jinak ji dám do houpatka a když potřebuji něco uklidit nebo uvařit tak tam vydrží a nemusí být ani u mě ☺️
Za třetí takhle malé miminko je nervózní když není u mámy, celých 9 měsíců byla v bříšku v teple a teď je v neznámém otevřeném světě
Jinak mě dost že začátku pomohl šátek (nebo nosítko) ale takhle malé dítě si závislost určitě nevybuduje ![]()
@Jemako píše:
Obě moje holky měli bolení z vitamínů D (už nevím jak se ty kapky jmenovaly) ale existuje k nim alternativa… No a mimčo fakt nerozmazlis… Já jsem vždycky říkala že potřebují dotůlat…
Jmenuje se Vigantol. A ano, mnoha detem zpusobuje bolesti briska.
Zakladatelko, krome toho, co jsem psala vyse, zkus jeste probiotika. Ale nasi nejstarsi nezabrala ani ta, opravdu jsem ji musela velmi casto trubickovat.
@Janča6 S břichem jsme si užili teď s mladším, taky kolikrát pomohla až rourka. Ale nejvíc asi pomohl čas a u nás i Vojtovka, kterou musíme cvičit. A i tak ho to občas jeste potrapí, jsou mu 4 měsíce.