Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, potřebovala bych radu nebo mě odvezou..
Mám 14 měsíčního syna, v noci spí krásně. Usne ve 20:00 a vstává cca mezi 7-8 hodinou ranní.. Pak spí okolo oběda, přibližně 1,5 - 2 hodiny.. A pak už do večera nespí. Jenže : vím že musí alespoň na 20 minut spát mezi 16-17 hodinou jinak bude do večera na ránu.. Jenže on prostě neusne ale pak je neskutečně protivný. Vím že když bude spát od 17 hodin, ač třeba jen na 5 minut tak mi ve 20:00 neusne.. Ale co mám dělat? Když ho dám do postýlky, tak je schopný tam klidně 2 hodiny řvát, nebo si hrát, ale jakmile je po 17 hodině tak je prostě na odstřel..Už mi začíná být každy den po 12 špatně protože se začíná blížit 16-17 hodina a já trnu hrůzou že zase bude k nesnesení.. Nechce si hrát, nosit.. Ale nechce ani jíst nic. Prostě jak nespí tak ty 3 hodiny jsou tragédie.. Jak to máte vy?
Dcera 14m, v noci spí parádně 20.00 - 7.00. Pak spí od 13.30 - 14.15, někdy o chvilku déle. Toť vše, mám nespavec.
Nešlo by o kousek posunout to první spaní, aby ta odpolední mezera byla kratší?
Závidím, co já bych za to dala. Mě syn spí od 19:00 do 4 do rána a to se ještě několikrát za moc vzbudí a brečí.. Pak je celé dopoledne na odstřel, všechno ho rozhodí… Ale déle jak ve 12 hodin neusne. Divoký je cca do 17:30, pak to na něj padne a mám co dělat, abych ho udržela do 19 hodin vzhůru.2× přes den mi spal naposledy snad v 8 měsících
. Rada? Obrnit se a vydržet… Snad to někdy přejde
Zkoušela jsem kde co, ale vždy bez, tak už jsem to vzdala
. Synovi je 18 měsíců.
@Bebuše píše:
Dcera 14m, v noci spí parádně 20.00 - 7.00. Pak spí od 13.30 - 14.15, někdy o chvilku déle. Toť vše, mám nespavec.
Nešlo by o kousek posunout to první spaní, aby ta odpolední mezera byla kratší?
Jak jsem psala, zkoušeli jsme to různě posouvat ale nic
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, potřebovala bych radu nebo mě odvezou..
Mám 14 měsíčního syna, v noci spí krásně. Usne ve 20:00 a vstává cca mezi 7-8 hodinou ranní.. Pak spí okolo oběda, přibližně 1,5 - 2 hodiny.. A pak už do večera nespí. Jenže : vím že musí alespoň na 20 minut spát mezi 16-17 hodinou jinak bude do večera na ránu.. Jenže on prostě neusne ale pak je neskutečně protivný. Vím že když bude spát od 17 hodin, ač třeba jen na 5 minut tak mi ve 20:00 neusne.. Ale co mám dělat? Když ho dám do postýlky, tak je schopný tam klidně 2 hodiny řvát, nebo si hrát, ale jakmile je po 17 hodině tak je prostě na odstřel..Už mi začíná být každy den po 12 špatně protože se začíná blížit 16-17 hodina a já trnu hrůzou že zase bude k nesnesení.. Nechce si hrát, nosit.. Ale nechce ani jíst nic. Prostě jak nespí tak ty 3 hodiny jsou tragédie.. Jak to máte vy?
Naše dvojčata to mají stejně, teda už to odpolední krátké spaní odbouráváme, ale jediné co šlo, bylo chodit ven a spali v kočárku. Měla jsem dopolední dlouhou vycházku, kdy spali od 10-11hod. a krátkou vycházku ještě kolem 14-15hod.to schrupli třeba jen 20min. Mám takové trasy, kafe v termosce…atd.Sice fuška, protože vytahat kolem oběda vše domu, rychle oběd a zase kolem druhé všechno nabalit a ven, byla lítačka, ale chtěli to tak. Jinak by to bylo do večera k nevydržení. A to chodí do postýlek kolem 18hod a hned spí.
Ted začla zima, tak bych zmrzla dělat to tak denně, takže to první spaní spí doma(ve vajíčkách na balkoně, mají to tak rádi)a jdeme ven až to druhé, ale až kolem 13m přestali spát, ale i tak chodím kde se dá, protože doma by se hned nudili a otravovali. Takže jedině vycházky, jestli se v kočárku chová klidně. Ted je všude spousta světýlek, tak je to baví hledět okolo.
…a to první spaní taky posunout nešlo a nejde, prostě mají ten čas nějak zafixovaný a jinak jsou protivní a uřvaní. A když už šli spát později, tak vstávali dříve, nespali zdaleka celou hodinu.
V kočáru jakmile ho položím tak řve jak když ho na nože beru
Právě že dřív to bylo ok. Ale od doby co máme golfky tak v kočáru neusne.. ![]()
Ve 14M už tolik spánku nebude potřebovat, ustálí se to asi na 1 a půl hodiny. Potřebujete přejít na nový režim a uklidní se
@Anonymní píše:
V kočáru jakmile ho položím tak řve jak když ho na nože beruPrávě že dřív to bylo ok. Ale od doby co máme golfky tak v kočáru neusne..
No tak ho vrať zpět do nějakého sporťáku, ne? Jinak dcera měla tři spaní do 15m: kolem desáté, pak po jedné a pak po čtvrté, vždy tak na hodinu a to poslední MUSELO být v kočárku… Když jsem to zkoušela v posteli, tak to byl horor, ječela, nechtěla spát, a i když už usnula, byla do večera na zabití. Ale v kočárku pohoda.
@Slečna Ferka ti naši, kdyby mohli, tak spí taky na třikrát
pořád někde lezou, běhají nahánějí se, takže po dvou hodinách už nemůžou a klidně by na moment schrupli. Díky bohu jen 2krát denně.
Je nám 13 měsíců… Tak mi usínáme mezi 19-22 hodinou podle toho vstáváme mezi 22 a půlnocí a kolem 3-4 na ní přijde pevný spánek a vstáváme mezi 5 až 7 ale bylo spoustu dní kdy v půl 5 vyspáno a čau mámo funguj. Od narození jsem nespala celou noc ještě nikdy a v těhu mě nechala 5 měsíců spát hodinu a půl denně max takže občas si říkám jakto že ještě žiju ![]()