Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chápu, že to je náročné, jedno z našich dětí je teď podobné staré.
Je ze dne dostatečně unavená? Kolik hodin denně tráví venku, na hřišti, mezi dětmi? Má dost podnětů? Mohlo by pomoct před spaním ji nechat pořádně vyblbnout, pomazlit, číst knížky, dát dlouhé blbnutí ve vaně… Třeba i s tátou, aby si ho pořádně užila a neměla potom potřebu s ním tolik blbnout v noci.
Nebo není naopak přetažená?
Můj syn různě špatně spí, měl i období, kdy dlouho usínal, přes hodinu. Denní spánek na to neměl vliv. Teď je mu pres dva a půl. Usíná už dobře, před osmou. Obě moje děti pořád spí po obědě dvě hodiny, i to pětileté. Ale vstávají před pátou,
@Anonymní píše: Více
Problém s usinanim může být právě i z pretazeni. To by odpovídalo to vstávání v postýlce apod. Může být pretazena a tak je problém usnout/zklidnit se.
Pár dní bych jí nechala spát, jak potřebuje.
Na noc můžeš dát homeopatika Coffee cruda. Rozpustit 5 kuliček v trosce vodě, dát je cca 15 minut před vereci (nesmí aspoň 10-15 minut před podáním a po podání nic jist ani pit)
Jak to večerní uspávání vypadá?
Můj syn měl podobný režim, vstával v šest, někdy dřív, v poledne tak hodinku a půl a večer kolem půl deváté do postele a v devět spal. Čím později usnul, tím dřív vstával. Ovšem dlouho trvalo, než se naučil usínat sám. Vyloženě jsem přečetla pohádku, zhaslo se a lehla jsem si vedle něj, rukou jsem mu nedovolila vstát a on pak usnul. Nehrozilo, že bych ho nechala usínat samotného…
Před druhýma narozeninám už v dětské postýlce být nechtěl, tak se mu do pokoje pořídilo dvoulůžko a dlouhou dobu jsem já nebo manžel spavala s ním.
@Menton píše: Více
Muzu se zeptat, jak dlouhou dobu? Já myslím, že nás druhorozeny nebude sám usínat ještě hodně dlouho. Tak jen tak pro zajímavost 🙂. Děkuji.
@Eva2610 píše: Více
Konec prvního stupně…
Jo sesypou se tu na mě všechny dokonale matky ![]()
V tomhle obdobi jsme rusili denni spanek ze stejneho duvodu. Synovi jsou ted 3 roky, chodi spat kolem 8-9, vstava 7-7:30 do skolky, ale v noci se bohuzel neustale budi…
@klkakla Myslím si že je, chodíme i 2× týdne do bazénu, venku jsme na hřišti každý den, když prší jsme v herničce, nebo jen venku na procházce kde si chodí a běhá, blbnem doma i spolu a i s tátou, kolikrát i večer, takže za mě má za celý den podnětů hodně, ale stejně usínání trvá minimálně 2h, s tím přetažením mě to taky napadlo, zkusím ji dneska odpo nebudit, aby se vyspala třeba dýl, a neměla být tak velký časový okno před večerním spaním
@Asta135 chápu, ale u nás by to vážně neprošlo, stačí když spí hodinu a mám co dělat aby ten den jen nebrečela, nic ji nebaví takže nedokážu si představit že by nespala vůbec, to buzení večer mi ani tak nevadí, třeba má špatný sen nebo se většinou napije, zkontroluje jestli tu jsem a spí dál, ale to uspávání mě unavuje ![]()
@Menton je v postýlce, drží mi ruku a leží, přinejlepším
pak jsou večery kdy si lehne, a za chvíli vstane, začne skákat, broukat, házet po mě polštáře, pít, prostě vymýšlet aby nemusela spát, zkouším číst pohádky ale to mi přijde že ani nevnímá, prostě si dělá svoje a přes to moje čtení kolikrát huláká, bere mi knížku, takže tohle zatím asi u nás neprojde nějaký čtení, takže většinou ji prostě ignoruju a dělám že spím, a povede se mi ji uklidnit že jí to přestane bavit a lehne si, drží mě za ruku a třeba hodinu ještě trvá než usne, ale aspoň leží, a nebo si jede dál ty blbiny a já už po ní vyletím, takže brečí, no je to hrozný ale taky nechci aby usínala sama protože na to není zvyklá a akorát by se vztekala
@Anonymní píše: Více
Může těch podnětu mít hodně. Děti se potřebujou naučit odpočívat, nudit se. Večerní blbnutí bych vyřadila. U nás když se děti rozparadej večer, tak je to pak horší.
@ALIPELI děkuji, dneska ji nechám spát odpo dýl, nebudu ji budit po 1,5 h a uvidíme když vydrží třeba ty dvě hodiny, a když by večer usla o něco dřív tak bych možná přemýšlela o tom že by to bylo z přetažení; přes den je vzhůru pak kolem 6 hodin než jde spát, možná je to pro ni hodně ![]()
@ALIPELI zdravím, ne
spala 1h 20min, pak se sama probudila, odpoledne jsme byli na hřišti, večer měla,, klidnější'' režim, žádné vyvádění, potom jsme šli zas ve 20:00 do postele a usnula kolem třičtvrtě na 10