Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud není vyloženě unavená tak jí to stačí. No a chvilka pro sebe, ať si ji vezme ven tatínek až přijde z práce.
Syn mi nespal už od narození přes den skoro vůbec. Noc ale aspoň prospal. Taky jsem si vůbec neodpočinula. Rady, ať se s ním jdu v kočárku projet, k nezaplacení. Mně to práce doma neudělá, a procházka mě ještě více zmohla. Zatímco on by načerpal síly. Využij hlídání, pokud máš možnost.
Tak tatínek se po praci samozřejmě věnuje a stara, pokud nema na práci jine věci.
To jo. Ale pres den neni cas cokoliv zařídit, vyridit, udelat.
A v 7 vecer uz taky jsem utahana.
Právě ze nepůsobí- kdyz je, tak ji dam spat, ale asi si odpočine a hned dovádí dal.
@tgg91 dekuji, vnímám to podobne.
Behem kolem venku kdyz začíná byt hnusne se mi fakt chce a navic tam stejne nespi.
Udpavat ji hodinu nefunguje - spis ústím smau sebe a jak říkáš, prace pak stojí.
Hlidani mame jen v krizových situacích (navsteva doktora). A I kdyz mame tak si stejne chtějí povídat, protoze oni toho meli strasne moc a moc tezky a ja doma nemm asi zadnou praci a ani nepodnikam. takze nic moc neudělám.
Syn to takhle měl. Nezbývá, než přežít. Zarid si někde prostor, kde si neublíží a ty si můžeš vedle něj sednout nebo natáhnout (ne usnout) a lehce odfrknout. Schovávej si pár neokoukanych hraček pro tyhle chvíle a snaž se aspoň trochu odpočinout. A smiř se s tím, že přes den opravdu nic neuděláš. Tak to prostě nějakou dobu bude. Plus pomáhá chodit rozumně spát. A samozřejmě pokud je možnost, tak aspoň občas dát syna na starost někomu jinému.
Může se to na chvíli zlepšit, až začne víc chodit a běhat. To ti třeba pak občas přes den usne (a třeba také ne). Jako výhodu ber, že tu zase večer usíná v rozumnou dobu.
První dcera usíná pravidelně v autě ještě skoro v 6 letech, když jedeme z kroužků…mladší má dva roky, v noci vstává několikrát na kojení, přes den se nechá ukojit, uvozit po zahradě nebo ty cesty autem plánuju i pro ni, má pohodlnou polohovací autosedačku a usne rychle…ale může se jí to měnit na jeden spánek a musíš ji vyvětrat, unavit a usne…ale já mám výhodu, že v tom autě může u domu klidně spát u terasy nebo kočárek taky postavím na terasu…
Uspat v kočárku na procházce a případně dojet dospat domů jestli máš práci..
U nás byl kočárek 100% jistota spánku.
A v kolik vstava a jde spat? Pokud pres den spat nechce, neni mrzuta, pretazena, tak spanek asi nepotrebuje. Ale je to teda brzy v roce.
Dcerka ma také rok, vstava okolo 8, pak okolo 12 jde spinkat, ale vetsinou s ni musim byt v posteli, jinak se probudí, takze taky doma nic neudělám a spi jak kdy, nekdy pul hodky, nekdy dvě. Všechno v domácnosti delam s ni…a jde to. Dostala na narozky ucici vez, takze mi „pomaha“ pri vaření, pečení…vsechno kolem domácnosti zvládám s ni, a to ze je živá, hracky ji moc nezajímají, zajima ji vse, co delam ja. Proste se musis přizpůsobit, na silu ji stejne spat nedonutis
@Dn0712 chodi spat kolem 8 a vstava kolem 6.
Zalezi jaky je den.
V noci nebudi, ale od mala spi ve svém pokojíčku, takze se vzajemne nebudeme a nerusime.
O ucici vezi premyslim, ale bojím se aby z ni nespadla - vse zkoumá.
@Anonymní píše: Více
Ty jo, tak to je pak dlouhý den, to věřím…
No moje mala je také opravdu dost aktivní, všude leze, v ucici věží nekdy dela blbinky, ale ja jsem u ni, takze ji ohlídam…ale usnadnil mi to praci, protoze takhle se po me porad sapala, ze chce videt, co delam a ted treba nakrájím brambory, dam ji hrnec a ona je tam hází a vyhraje si s tim a ja muzu varit dal.
Snažila jsem se najit adekvatni podobný problem ale nenasla.
Naše dcera mi spala vzdy pres den mene, vse jakoby naspala pres den.
Posledních par tydnu mi spala 1× dopoledne a 1× odpoledne. Celkem cca 3 hodiny. Někdy mene nekdy vice.
Postupně to spise smerevolo, ze spala jen 1× denne 2-2,5 hodiny. Klasický spánek,,po o,,
Bylo to jediné okno, kdy jsem se v klidu mohla najíst, poklidit, vyridit telefonáty, maily, odpocinout si.
Vždy mi spala v postýlce, nemusela jsem resit uspanvani v kocarku. Usnula sama bez aktivniho uspavani. Aktivní uspavani ji spise udrzovalo vzdy déle vzhůru.
Poslední tyden mi ve většině případů nespala vubec. V postýlce se směje, hračky haze všude okolo, v kocarku pozoruje kde co litá, ani nepůsobí příliš unavená.
Nevim zda to souvisí i s tim, ze začíná chodit.
Zaručeně mi ale usne v aute, ale nechce se mi kazdy den jezdit 2 hodiny po městě. A nechat ji spat v aute v tomhle počasí asi je nesmysl.
Navic začínám byt sama dost utahana - je velmi živá, akční a ani na chvilku nezavre pusu. Už i babicky říkají, ze jsou radi, kdyz hlídáním skonci.
Nemůžu ani chvilku nechat bez dozoru - tu leze do nejakeho šuplíku, chce na schody, tady se snazi neco otevřít, nebo vylist na nabytek. Jakmile mam neco v ruce okamžitě to chce a vzteka se a place kdyz to nedostane. O jidlo se musím podělit jinak je rev.
Pohadky v televizi ji zatim nijak moc nezajímají.
Je to běžné ze v roce dite přestane spat pokud jinak spi celou noc?
A jak to mam zvladnou ja pokud nemam pres den kousek pro sebe.