Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, jdu si sem pro radu.
Mam chlapecka, bude mit za tyden 6 mesicu. Prvni cca 2 mesice spal krasne, az to bylo podezrele. Usinal ve 22:00 u prsa, probudil se az nejdrive v 5:00, nekdy i v 6:30 a od te doby se kojil po hodine az do te doby, co jsme vstavali (treba v 9, nekdy klidne v 10). Od 3 mesicu to ale zacalo. Buzeni kazdou hodinu, nekdy i mene, celou noc a to uz od hodiny po uspani. Vzdycky sebou zacne hazet, hlavicka ze strany na stranu, zvedat nozicky, sudlat si oci rucickama (dela to jakoby ze spani, nebo v polospanku, ma zavreny oci) a kdyz nedostane prso (aby se uklidnil a znovu uspal) zacne pofnukavani a kdyz stale nedostane prso, tak sileny hystarak az se dusi a to jsem tak po 20 min vymekla a rekla si, ze to stejne nikam nevede, prso nabidla a do 5 min. spal dal. Jenze se to horsi, predtim mu opravdu stacilo dat prso na 5 min. (po prisati vzdy chvili pije, ale pak dudla), ted ho potrebuje mit nekdy i 45 min. s tim, ze me to stoji nekdy i 2-3 pokusy vytahnuti prsa po usnuti a zacne hned rev, tak znovu. Problem je, ze od narozeni nejde utisit jinak. Nerad se chova, v naruci se krouti, od malicka nesnasi chovani v leze, mohl byt jen ve vzprimene poloze v naruci, nereaguje ani na zpivani, houpani, chozeni s nim, proste na nic co jsem zkousela nebo nekde cetla. Dudlik od narozeni nechce, je videt, ze nevi, co s nim, kouse ho mezi dasnickama s otevrenou pusinou a to stejne dela i s lahvickou, kdyz jsem mela krizovku a chtela prestat kojit a dat mu UM (pokusy s lahvickou byly zatim jedny tak ve 2 mesicich, kdy jsem mu chtela zkusit dat odsate MM v lahvicce a kombinovat to s kojenim, kdybych musela nekdy pryc, ale neslo to) a az nyni pred par dny, ale je to pokazdy stejny jak s dudlikem, zmoulani s otravenym kyselym vyrazem mezi dasnickama a neprisaje se. Neumi pit ani vodu ze Starter Cupu od Mum, voda mu z toho tece stylem, ze to zkousne dasnickama a voda tece. Jenze s otevrenou pusou a tece mu to koutkem z pusy (prebytek vody). Pres den bez problemu, kojeni parkrat, ale fakt jen na jidlo a bud u toho usne a prso mu jde krasne hned vzit a nebo je vzhuru a kdyz nechce spat, tak se odpoji hned sam a nedudla. Noci ale opravdu katastrofa. Malej spi se mnou od narozeni. Potrebuju radu, jak jeho zavislost na nocnim uklidnovani a znovu uspavani kazdych 45 min. - hodinu zredukovat, prijde mi to, jako zavislost na dudlani a ja to fyzicky ani psychicky nedavam. Opravdu uz jsem premyslela i o ukonceni kojeni, protoze jsem cetla pripady, kdy to prave odstav vyresil. Prikrmy mame zavedene - rano kojo, dopoledne presnidavka ovoce a dokojim, obed zelenina nebo s masem atd. taky dokojim, pak pres odpo vetsinou 1-2 kojeni, podle toho jestli jsme doma nebo venku, vecer kasicka na dobrou noc a usina u kojeni. Na brisko netrpi, zuby zatim nic a predtim jsem myslela, ze je to jen spurt nebo jiny nekomfort (v tech 2 mesicich) ale bohuzel to jeho buzeni uz zustalo a rikam, je to cimdal horsi. Cetla jsem, ze by mohla pomoct noc beze me, ale ani moje mamka ani pritel nejsou ochotni to absolvovat, protoze vedi, ze bez prsa malej uklidnit proste nejde. A ja bych bez malyho stejne nespala. Pokud bych ale vedela, ze to fakt pomuze, nejak bych to snad prezila, kdyby nam bylo pak obou lip, jak by ale takova noc mela vypadat? To by ho mel partner nechat celou noc rvat a donest mi ho treba jen 1-2× na kojeni? Samozrejme by ho zkousel uklidnit i jinak, ale malej na to proste nereaguje. Pres den ho uspi taky jenom kojeni a nebo kdyz jede kocarek. To je jediny. Jinak mate i nejake tipy jak ho naucit na tu lahvicku? Druhy jsme zkouseli UPLNE VSECHNY, holky, ja mam asi 30 lahvicek. Od Aventu, Mam, Nuk, na zkousku schvalne i nejaky levny z Kauflandu nebo Pepca, ted jsem na tu vodu zkusila i Magic Cup, ale to jeste nechape, ze ma pit z toho okraje, jinak mame Starter Cup od MAM (myslim) a rikam, zcvakutim mezi dasnema mu neco vytece, ale neni to zadna slava, kdyz to neobejme rtickama, tece to vsude. Budu rada za jakekoliv rady, ale na sobe citim, ze mi to opravdu nesvedci fyzicky (velke bolesti zad z toho kojeni) a ani psychicky, zacinam mit z toho depky a nekdy citim uz i vztek (ktery navenek teda neprojevuju a vubec ne na maleho) ale chci s tim neco delat. ![]()
@ceranielle píše: Více
Některé dítě nevezme nic než prso. Syn se taky kojil a láhev do pusy nevzal
Takže i kdybys mela doma sklad lahvi, nepomůže to. Holt prso je prso
Jinak může jít třeba o růstový spurt, nebo rostou zoubky. Nezbyde než vydržet, bude lépe ![]()
Ach jo, to znám. Malá se mnou spí, dudlík nesnese a v noci kojení bylo i co hodinu. Jenže je to třetí dítě a vím, že všechno je jen období, takže to tak neřeším a kojim dál. Teď je jí 11m a v noci chce pít třeba 4×, už toho mám také plné zuby, přes den už je na klasické stravě. V jedno období jsem prsa měla úplně zmasakrována a kojení byla neskutečná bolest, ale nějak jsem to ustála, zrušila kojení přes den a jen trpím v noci. Až jí bude rok, zkusím s tím přestat úplně.. ale nevím jestli to malá pochopí, taky vždycky hrozně řve. ![]()
Jo a na pití jí zkus dát v sedě lahvičku s brčkem ( my máme od Canpol babies), děti mi vždy od pulroka z toho pily, dá se koupit v DM a lahvičky používáme stále na výlety.
@Dahlia0409 No jo, ale co budeme delat az budu chtit prestat kojit? ![]()
@ceranielle píše: Více
Vždyť ma pul roku
Syn se odstavil nekdy ve 14 měsících a to jsem pak kojila jen večer na usínání
Takže to nechej tak a nestresuj ![]()
U nas se vždy spani, které nikdy nebylo super, zhoršilo, pokud se chystal nějaký vyvojovy skok. Třeba pohybovy. Mozek to zpracovaval v noci a nepomáhalo nic. Lahvičku mi nikdy nevzal jako mimino, dudlik uz vubec.
Měla jsem něco podobného s dvojčaty. Spali celkem fajn a od 4 měsíců nastalo peklíčko, kdy jsem spala nahoře bez a jen se v posteli otáčela tam, kde někdo mrčel a chtěl prso. No postupně se to zase zlepšilo, tak nějak v roce už to zase celkem šlo
Kojila jsem do 15 měsíců (a ani úplné odstavení rozhodně neznamenalo spánek celou noc, bohužel. Ten přišel až po 2. roce). Takže za mě - vydrž, bude lépe.
Vyřadila bych tu večerní kaši. Umíš kojit v leže? U toho se vyspite oba.
V šesti měsících není třeba hysterčit, že se změnil spánek, to se změní ještě několikrát…já kojím v noci dvouletou třeba 3×…mění se to každou chvíli, nejhorší byly zuby nebo nemoc…dceru mám v noci furt u sebe, někde si řekne o prso a mléko, jindy ji stačí pomazlit…první dcera od 2 let začala spát lépe, ale 1× za noc chodí čůrat i ve skoro 6 letech…
@Anonymní píše: Více
Nejde mi o to, že se změnil spánek. Klidně ho budu každou hodinu uklidňovat a uspávat. Ale ne kojit! Nedělá mi to už dobře ani fyzicky, strašně mě z kojení vleže bolí záda, bolí mě prsa a celkově to několikahodinový dudlání prostě podstupovat nechci, psychicky už taky a nechci aby se to rozvinulo časem v něco horšího.
@JancaS84 Kojíme právě vleže, ale je to strašný na ty záda, kdy musím být prohlá, aby měl dobrý přístup a takhle setrvat desetiminuty v kuse a furt za sebou, už cca 3-4 měsíce každou noc. Myslím, že jsem vydržela fakt dlouho na to, že se to snažím teď už fakt nějak řešit..
Holky, mně nejde o to, aby spal celou noc, je to ještě malý miminko, já to vím. Ale chci nějaké rady jak jinak ho uklidnit, když na něj nic než prso neplatí, jak ho popř. naučit na tu lahvičku, nebo dudlík, nebo co s tím dělat, nějaké jiné metody uklidnění, nebo jak jsem psala, nějak mu tu závislost zatrhnout. Já jsem taky člověk a mám právo na to být v klidu a nejen psychické pohodě a pokud s tím nic dělat nepůjde jinýho, aby se zachovalo kojení, tak končím. Nejsem zastánce kojení “přes mrtvoly”, myslím, že půl roku je docela dlouhá doba a stejně bych dýl než do roka nekojila. Původně jsem nechtěla kojit vůbec.
@ceranielle nevím, za mě si to ztezujes a miminko je malinkaté…ale moje starší dcera byla na nic beze mě až po třetích narozeninách, protože jsem byla v nemocnici…ale před 4.narozwninami už byla s našima na týdenní dovolené u moře…ale mladší ještě na noc dávat nebudu a to přes den taky musím fungovat se starší, postarat se o dům, dělat taxikáře do školky, na kroužky, s malou si něco užít…ale 6mesicni miminko je malé i na láhev, i na odstav ![]()
@JancaS84 Ale spát u toho nezvládnu, protože mám prostě bolesti, se zády mám obrovské potíže celou dobu, musela jsem kvůli nim i na vyvolávaný porod. Občas, když jsem fakt vyčerpaná extrémně a usnu u toho, tak pak nemůžu ani vstát. Kaši on má rád, je to jeho večerní rituál a nechci to vyřazovat, žádné potíže nám to nezpůsobuje