Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
Potřebovala bych názory a zkušenosti. Mám skoro 6 měsíční holčičku a poslední 2 týdny hodně bojujeme se spaním v noci. Jako novorozeně prospala celou noc a teď se jí to otočilo a přes den by pořád spinkala a večer se neustále budí (hladem to není) a vstává ve 4 připravena si hrát. Za jakýkoliv názor nebo radu budu vděčná.
Kolem půl roka nám to dělala taky. řekla bych, že je to tím, jak se naučila novou věc/pohyb. Stát, klečet, přitahovat se…
Někdy nám pomohla trocha vody do láhve. Kdy si cucla a zalezla.
Vítej ve světě miminek..spánek se mění..pořád…někdy to chvíli vydrží jindy je to jinak pomalu každý den…
Tady se to strašně hejtí, ale mně se na spánek vždycky nejvíc osvědčuje hlavně režim. Jak vypadá ten váš?
My začínali snad hned po návratu z porodnice. Dítě se nedovede moc orientovat v tom dni a ten režim pomáhá. Takže jsme dodržovali krmení, spánek, koupání v určitý čas. Pak pomohlo dítě nepřestimulovat, ale zároveň zajišťovat dost podnětu a hooooodně pobytu venku hned od narození (denní světlo je úplně nejdůležitější)
@Tosidelassrandu rozhodně nehejtim, protože podle mě je režim taky důležitý. Samozřejmě vím, že se to mění a vždy situaci přizpůsobím ale dá se říct, že se nám režim od narození posunul třeba jen o 30min-hoďku. Malá je i po druhým očkování a říkám si, že to tqky mohlo napomoci jejímu rozhození. Ale děkuju za zprávu😊
Nehejtím, soucítím. Jedeme s naší skoro stejně starou poměrně přesný denní režim, každý den jsme venku, všechno pořad stejné a z ničeho nic mezi 3.30 a 4.00 obři očička, hrozná legrace a maminko, budeme si hrát
takže nejste v tom sama. Dřív vydržela 6~7 hodin v noci v kuse spát, pak se to postupně zkracovalo a malo kdy ji teď ve 4 ještě přesvědčím spát.. dělám si naději, že to zase přejde, ale nevím, jak dlouho to ještě dám
… v ty 4 ji přebalím, vezmu k nám do postele, nakojím, dám hračky, co nedělají hluk a dál polospím, dokud vyloženě nevyžaduje mou interakci.. občas ji ošalím zase prsem, tak mě nechá třeba do 5.30~6.00 "spát', nebo si ji na chvíli vezme partner, který vstává do práce.
Vyzkoušela jsem kde co, tak teď si říkám vydržet, ono se to zase otočí.