Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
já od 2.měsíce Berču pravidelně zavinuji na noc a pěkně spinká, táhne nám však na 5.měsíc a zkoušela jsem ji teda dát spát do spacího pytle, kde jsem zašila rukávky tak, aby měla ručičky schované u tělíčka. No děs běs
, do půlnoci se budíme cca po 1 hodině a potom usneme na 2 úseky cca po 3 hodinách a k ránu už téměř nespíme
. Ke všemu se Berča vždy přetočí na bříško a tak mi většinou usne, chodím ji tedy obracet na záda, ale to ji vždy trochu probudím. Holky, mám Berču ještě chvíli zavinovat cca do toho 6.měsíce nebo to přeseknout už teď a vydržet, snad se to nějak naučí a spánek se srovná?
Ty jo,tak to ti neporadím,já jsme při přečtení nadpisu čekala provlém opačnej
Dominik byl v zavinovačce jen v porodnici,prootže se z ní pořád vykopával anějak vylízal,takže dspal líp bez ní…ale pokud se malé v zavinovačce líbí tak by tam snad ješt být mohla ne? A co když se vzbudí?Nesnaží se z ní dostat?
Ahoj Missaku,
já jsem Honzíka také zavinovala (plína přes ručičky+zavinovačka) právě cca do 5 měsíců-pak už se mi nevešel ani do větší zavinovačky ušité babičkou a stejně se během několika hodina spánku ze zavinovačky i plíny vysoukal. Tak jsem si řekla, že je čas ho naučit spát jako velké mimino-dávám mu spací pytel, dokonce bez rukávů. Je pravda, že první noci byl neklidnější, budil se tím, jak se dostával do všelijakých poloh, ale když jsem ho uvolnila ze šprušlí, tak zase usnul a po pár dnech spal už zase podle starých kolejích. Také se otáčí na bříško, ale to neřeším, protože bych ho musela celou noc převracet-myslím, když nemá polštář, do které by se mohl zabořit, tak se nic neděje. Takže vydrž, mělo by se to srovnat. Pevné nervy Alena
Ahoj, my jsme taky zavinovali. nevím, tedy přesvou dobu, kdy jsme skončili, ale když už se mi zdálo, že se malý víc hýbe(3-4M), tak jsem mu to zavinutí trochu povolila, on se pak sám naučil vyndavat ručičky, pak chvíli jen v rychlozavinovačce a pak prostě klasicky do pytle. Všechno proběhlo v pohodě. Samozřejmě, že se ale několikrát za noc vzbudil. Nejdříve tak třikrát, pak dvakrát, jednou (ale to až někdy kolem roku) a teď (17M) už konečně dokáže prospat celou noc. I když tedy vstává v děsných 5.30! Tak hodně zdaru, já osobně jsem se naučila, že nic nemá cenu hrotit a lámat na sílu, prostě až se jí bude chtít bude spát bez zavinutí…maky
Jé holky, mně Terez sice spí v zavinovačce, ale s ručičkama nahoře. Chápu, že tím se efekt zavinovačky prakticky nuluje, ale mě asi ani nenapadlo jí ty ručičky přitahovat k tělu. Nevím, jestli není pozdě, ale zkusím to.
Bebet
Ahojka, Matýsek taky spával zavinutý a moc mu to vyhovovalo, když se v noci začal mrvit, tak stačilo zptět pořádně zavinout a spinkal jak brouček.
Když byl větší, tak se budil na kojení tím, že boxnul rukama a nohama, rozepnul ten suchý zip a tím mě budil:-) Takže pak už zavinovačka byla jen tak aby se neřeklo a jak se začal točit sám, už jsem to neřešila vůbec, jakou polohu si dítko najde, takovou mu nech.
Sladké spaní:-)
Jazzi a Matýsek 13m.
Ahojky,
já osobně si myslím že zavinování je fajn pro úplně malé mimi tak do těch 3m.Alespoň u nás to tak bylo.Popříjezdu z porodnice jsem malého utahovala do plíny jako housenku a on byl spokojený,ale jakmile povyrostl tak si jako Copperfield dokázal ty ruce vždy vytáhnout.
Pak se teda musel naučit usínat i ,,na volno,,.A myslím že mu to prospělo,trochu to byl boj než se to naučil ale nemáme dneska žádný problém s usínáním…teda vyjímky jsou(nemoc,zuby atd.)ale ťuky ťuk víceméně pohoda ![]()
Gabka
Malá byla v zavinovačce jen po porodu asi den. Potom už jsem ji nedávala do zavinovačky. Žádný problém nikdy nebyl. Měla ráda volnost.
U nás to probíhal stejně, jak říkala LUCA, zavinovačku jsme měli jenom v porodnici a doma jsem spali v rychlozavince asi 14 dní, ale tu měla spíš místo peřiny, než aby ji to nějak zpevňovalo. Teď už spí jenom na volno pod peřinkou a spí krásně celou noc bez problémů!
Archienka + Danielka
Ahojky,
nedavno jsem četla knížku „Nejšťastnější miminko v okolí“ (Harvey Karp) a tam se docela hodně o zavinování mluví. Taky doporučuje rušit zavinování postupně, nejdřív nechat volnou jednu ruku, když to mimi nijak nerozčiluje, tak za pár dní druhou atd. Pokud se mimi „rozbalování“ nelíbí, tak posečkat ještě nějakou dobu a pak zkusit znova. Vlastní zkušenost nemám, Andrýska jsem nezabalovala, ale u druhého mimča to chci zkusit. Andrýsek byl hodně neklidný a řvoucí, možná by to bylo některé tyhle problémy vyřešilo, těžko říct. Každopádně zavinování doporučují i jiní autoři (např. Prekopová), tak na tom něco možná bude.
Ulrika
Ahoj, my sme tiez zavinovali ale bez paciek (nevedela som, ze treba aj tie, ale ked sa nam nahodou podarilo aj s packami, tak spal super)
no a prestali sme tiez asi okolo toho 5m. Ale mam znamu a ta malu zavinovala hadam do 8m. proste ked to malej vyhovuje, tak by som jej to nechala. Ked jej to uz vyhovovat nebude, tak sa zacne budit tym, ze sa bude snazit vyprostit, alebo sa proste vyprosti. Takze ja by som pockala na jej podnet. Kazde mimi je ine a kazde ma ine potreby.
No a to, ze chce spat na brusku, tak to som ja tiez uz odkedy sa pretacal neriesila. Akurat ked uz zacal mrncat, ze chce otocit tak som ho otocila. Ale to trvalo len chvilku, kym sa to nenaucil sam aj v noci.
Od malinka vyhladaval tesne priestory na spanie, aj teraz spava tak, ze ma okolo celej postele hniezdo(deky), aby sa neudieral o sprucle a aby nevidel von. A spi ovela lepsie ako kedysi (asi aj vekom).
ahoj Missaku dík za založení tématu, už jsem se na něj chystala. Naše malá spala ze začátku jak andílek a kolem 4tt se začala budit a odmítala usínat - stále si ručkama šmudlala obličej a budila se tím. Na doporučení jsme ji začali zavinovat a spí v noci 6-8 hod v kuse (má 2měsíce). Přes den jí nechávám v kolíbce volně. Občas jí nechám v noci plínku volnou s tím, že si ručku vyndá - někdy se probudí kolem půlnoci, někdy spí do rána. Pokud se probudí tak ji skusím znovu zavinout jestli usne, pak následuje dudel a pak kojení. Právě pomali řeším jak dlouho ji mám zavinovat. Dr mi říkala, že je typ, co má zavinutí ráda a uklidnuje ji to. Tak ať to zatím nechám tak a časem začneme odnaučovat.
Dřím pěsti, at jde odnaučování dobře ![]()
Ahoj, jak čtu, tak se divím, jak dlouho děti zavinujete
Já jsem přestala naši malou dávat do zavinovačky, když měla 1 měsíc. Začala se totiž ve spaní převracet z boku na záda a zavinovačka jí v tom bránila. Tak se budila a řvala. Ona celkově spí velmí „aktivně“ dodnes a putuje postýlkou
Má ráda volnost, avšak teď máme období mamánkovství a to by v mé náruči prospala klidně celou noc
![]()
Ahoj, my mely problem udrzet malou v zavinovacce uz v porodnici. Vyvzdorovala si aspon ruce venku i za cenu, ze si jima namlatila. Nejspis proto, mame dost velky problem nasoukat ji do satku do uvazu kolibka. Nekdy ke konci 2. mesice se ji podarilo procurat vsechny 3 zavinovacky vcetne rychlozavinovacek a ikdyz jsem je vyprala, tak neuschly. Prezily jsme bez problemu noc jen pod perinou. Ted spi v pytli, spis kvuli odkopavani, ale kdyz ho procura a nestihne uschnout, tak to zvladne i podperinou. Takze asi moc neporadim. Asi bych sla formou postupneho uvolnovani, 6. mesicu mi prijde uz docela dlouho, ale kazde miminko potrebuje neco jineho.
Aja
Ahoj. Malý má 3.5 měsíce, zavinovala jsem ho každý den, ale poslední dny se mi z ní v noci nějak dostane, že má ruky nahoře a začne si drbat obličej (proto jsem ho začala zavinovat). Tím pádem se najednou budí 3× za noc.
Pochopila jsem, že už je na zavinovačku velký, ale co teď? Spací pytel je pro něj moc „prostorný“, má problém v něm zaspat a na peřinu má ještě čas.
A taky, jak zamezit to drbání obličeje? ![]()