Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lenka512 : Do školky zatím nevím jestli jí vezmou, ale to je jiné téma
No jo, jenže když neusne, jako že takhle brzy většinou ne, tak pak právě odpol kolem té páté je už unavená, hodně brečí a tak…takže nevím jestli je to řešení. Ale máš pravdu, že kvůli režimu je asi dobré jí tam dávat každý den, jenže zatím taky vstává každý den jindy, někdy spí do 6 někdy do 8…to na to taky má vliv ![]()
Vsechny me 3 deti prestali spat po o, tak kolem 18-20mesicu, a obcas ty odpoledne byly uknourane - kolem 5te nejvice. Za to spat sli/chodi mezi 7.30-8 vecer a rano prirozene vstavaji taktez. Za me - vydrzet knourani, nez chodit spat pozde v noci a vstavat v 6. Ale kazdy ma sve bio hodiny nastavene jinak, to nejde pausalizovat.
@latunka01 : Od 20měs. to je teda mazec…hm tak nevím, tobě se zase vyplatilo nedávat je ani odpočívat…já vím že každé dítě je individualita, a tohle má asi víc dětí, ale teď s tím nějak bojuju a nevím jak, nevím co je nejlepší pro ní…aby byla víc odpočatá… ![]()
@Lama Lama : Tak tohle je to nejhorší co se může stát, když odněkud jedeme a ona usne třeba v 17h a spí půl hodiny nebo hodinu…to musím jít spát s ní a ani nevím kdy usne, já usnu dřív ![]()
@smithey : Jj, já vím, pro MĚ je určitě lepší když spát nejde, protože mám od 19h klid a pokud se v noci nevzbudí a nevleze ke mě (což se naštěstí stává už málokdy) tak těch 12 hodin spí, takže de facto je to asi i lepší pro ní.
Ale když vstává v 6 hodin tak jí po obědě prostě musím dát, to by nevydržela, jenže jak už jsem psala, tím se jí vlastně večerní spánek zkrátí o 3 nebo i víc hodin…
No je to s těma dětma složitý
![]()
@Evikus oni byli opravdu nespavci oba dva, takže vím, že tohle je hodně brzo, ale já prý byla to samé, tak nevím jestli v tom fakt hrajou geny
Jinak právě u nás je ten odpočinek to malování, kreslení nebo když je hezky a chtějí být venku, tak sedíme na písku, hlídám je aby neběhali. Já si to ideálně představovala, že si třeba vlezeme do postele všichni a budeme si číst pohádku - jenže to ty moje torpéda nevydrží, za chvíli tam stejně dělají kotrmelce, lezou mi po hlavě a prostě dávají najevo, že šílená nuda
jako samotnou mě to štve, protože je samozřejmě miluju, ale ty hodiny kdy chrápali a nevěděla jsem o nich - to byla krása ![]()
@Evikus k tomu vstávání - nebudí jí třeba teď dřívější světlo? Nevim jaké máte závěsy nebo tak, ale zkusila bych třeba zařídit ještě větší tmu. A jeden čas tu dokonce běžela reklama na nějaké „hodiny“ pro děti od tří let - bohužel si nepamatuju jak se to jmenovala, ale třeba někdo bude vědět. Princip byl v tom, že ta část ciferníku, kdy se spí byla tmavá a ta část kdy se vstává a prostě začíná den, byla světla - to se tam dalo nějako nastavit, aby třeba to bylo světlé od 7:30 a naopak tmavá část začínala např. v osm. Prý to pochopí zhruba od těch tří let, že se ráno vzbudí, uvidí, že ručička ukazuje ještě spací dobu a časem přestanou vstávat dřív než „je povoleno“.
@Evikus píše:
@latunka01 : Od 20měs. to je teda mazec…hm tak nevím, tobě se zase vyplatilo nedávat je ani odpočívat…já vím že každé dítě je individualita, a tohle má asi víc dětí, ale teď s tím nějak bojuju a nevím jak, nevím co je nejlepší pro ní…aby byla víc odpočatá…
@Lama Lama : Tak tohle je to nejhorší co se může stát, když odněkud jedeme a ona usne třeba v 17h a spí půl hodiny nebo hodinu…to musím jít spát s ní a ani nevím kdy usne, já usnu dřív
já měla vyzoušený, že po šestý spí až do rána. sem tam to neklaplo, ale častěji jo
@latunka01 : Tak to neznám takové hodiny, ale zkusím kouknout na internet, díky. Když spí sama v pokojíčku tak tam má žaluzie a je to v pohodě, to spí min. do 7 nebo 7,30. Problém je když v noci a nebo už od večera spí se mnou v ložnici, tam sice máme rolety, že tam je tma jak o půlnoci, ale vzbudí jí malá, která se budí na kojení a pak bohužel definitivně vstává kolem 6h ![]()
Když teď nad tím přemýšlím, tak je asi i pro ní fakt lepší ten celý den to vydržet a pak spát v klidu svých 12 hodin ve svém pokoji…
A jak to mají tvoje děti v létě? Když je tma až po deváté…chodí spát normálně v půl osmé bez problému?
@Evikus já ty hodiny viděla jen tady na emiminu v reklamě - byl to nějaký ten reklamní tématický článek, jenže je to už delší doba a já se spolehla na to, že si to budu pamatovat - no musím taky zkusit pátrat
v létě mám pořádnou zkušenost zatím jen s tím starším (mladší měl loni teprve rok a to spinkal i přes den a nebo chodil už v sedm a usnul klidně venku v kočárku, tak jsem ho jen potom přenesla) - většinou to bylo tak, že jsme spíš zpřeházeli ten večerní rituál, dali jsme si večeři venku, pak si třeba do osmi hrál, potom rychlá koupačka a v půl deváté byl v posteli a usnul bez problémů i za světla, takže tam třeba byl malý časový posun, ale to spíš že mi bylo líto ho zahnat domu, když bylo hezky.Ono zase v létě se podle mne víc unaví tím jak se dá dělat spousta aktivit - a nejlepší jsou dny, kdy se dá koupat
to usínal i u večeře ![]()
Tak dcera je celkem nespací tip od malička a už někdy po roce začala stávkovat s denním spaním. Nyní když je ve školce, tak spí, večer chodí spát mezi 21 - 22 hodinou, ale od 21 hodiny je s pohádkami v posteli. Pokud ve školce není, záleží na programu, který máme. Pokud hodně chodíme, tak ten od/polední spánek potřebuje, ale snažím se ji nenechat dlouho spát (budím a vydržím chvíli protivnost) aby šla večer do té 22 hodiny spát. Pokud je škaredě a jsme doma, tak bezproblémů vydrží do večera a jde spát kolem 21 hodiny.
Ahoj, taky připojím svoji zkušenost, každé dítě je fakt jiné… Naše holčička to se spaním nikdy nijak nepřeháněla, co bylo u ní zlatý, tak dokázala spat celou noc už po příchodu z porodnice. Během dne toho nikdy moc nenaspala, ani jako čerstvý mimino, a to jí teda zůstalo. Chvíli fungoval pravidelný spánek po obědě, ale docela krátkou dobu, definitivně to skončilo, když jí bylo cca 1,5 roku. Nebylo možné ji jakkoli udržet v posteli, v kočáře, jakékoliv pohádky, písničky, nezabíralo vůbec nic, až jsem to vzdala. Pár dnů byla protivná, bylo evidentní, že spat potřebuje, ale pak to přešlo a od té doby nespí přes den vůbec. Teď jí jsou 3 roky a 4 měsíce. Od 3 let je ve školce (zázrak!), ovšem se spaním se žádný zázrak nekonal, nespí tam. Musí teda ale být potichu v tu dobu v postýlce (což se učitelkám nevím jak povedlo, I když to byl problem). Malá je stejně jako my spíš noční tvor, takže nějaké usínání ve 19-20 hodin je pro nás sci-fi. Její usínací doba je kolem 22.hod. nejdřív (často to sklouzne k 23. a pozdější hodině). Spí max. 10 hodin (momentálně spíš ještě míň). Teď, když chodí do školky, musí dřív vstávat, ale ani tak nedožene spánek ve školce, doma vstává I o víkendech dřív a jít spat večer v rozumnou dobu u ní nehrozí. Pokud usne zničehonic třeba v 19h večer na gauči, je jasné, že je nemocná. Stalo se to asi 3×, pokaždé měla skoro 40 horečku… Takže za mě jen zkušenost, že s nespavcem je to holt těžké a moc se s tím nenadělá…
@bardav píše:
Sice uplně z jineho šálku ale naše 5leta dcera chodí spat v 20:00 sam od sebe ale rano vstava o pul 7 což je mazec jelikož nejsme vyspani už nevím co s tím aby spala déle
Moc neprovokuj..
Syn vstává odjakživa kolem 5. hodiny a už neusne. Je mu skoro 2,5 roku a má to tak pořád od narození. A to chodí spát ve 21 hod, zkoušeli jsme hod dávat dřív, později, ale on má nějakej vnitřní budík na 5. hod. Ted se to teda luxusně posunuje na tu 5,30. Takže o půl 7 vstávání bych považovala s dítětem za BOŽSKÉ VYSPÁNÍ ![]()
@bardav píše:
Sice uplně z jineho šálku ale naše 5leta dcera chodí spat v 20:00 sam od sebe ale rano vstava o pul 7 což je mazec jelikož nejsme vyspani už nevím co s tím aby spala déle
Ahoj ja myslela ze cekas teprv prvni mimco… ![]()
@marmelada78 No nestras mě, mladší dcera zatím vypadá že to bude mít podobně, kdyz spí do 6h je to zázrak…já jako sova trpím, doufám že se to věkem zlepší, ale to co píšes mě neuklidnilo
jinak potřebovala bych nějakou radu jak donutit dítě vydržet v posteli kdyz teda spí po obědě a pak se ji ještě ve 21h nechce spát ![]()