Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Krasny den holky,
jsem po 1.IVF. V podstate ani nevim, co se stalo. Odebrano 5 kvalitnich vajicek, samozrejme ICSI, vsechny oplodneny, spermiogram super, od 2.dne pouze 1 embryo, nikdo mi nedokazal rict, co se vlastne stalo, co bylo pricinou. Pri kontrole po IVF mi sam doktor rekl, ze embryolozka ani nic k vyvoji nenapsala, ze je to divne
jsem z toho cela rozcarovana 🤣 mate taky nekdo zkusenost??? ![]()
Já měla z osmi vajíček jedno embryo. To je normální. Při IVF je pět vajíček prostě málo.
Nepíšeš kolik ti je let, hormonální profil atd.
Mohla jsi mít špatnou stimulaci, špatně načasovaný OPU atd.
IVF neni jednoduchy proces.
Sama mám za sebou 4 IVF. A jednou zkusili jinou stumulaci a totální katastrofa. Ač jsem říkala že proc měnit, když stimulace funguje jak má. Takze při dobré stimulaci bylo cca. Už si nepamatuji přesně 30 oocytů (to už je moc), pak 18 a pak 25. Při špatně stimulaci jich bylo snad k použití 5 a všechny sly do kopru. Tam byla ale špatná stimulace a i pozdě OPU. ![]()
Z šesti vajíček bylo druhý den jedno. Embryolog krčil rameny, že netuší, kde nastala chyba. V mém případě to jedno klaplo. Kdyby tobe ne, zkuste příště změnu, ale u někoho je holt i těch pět vajíček zázrak. A u někoho špatně zvolená stimulace, protože jich může mít dvacet.
My meli 12 odebranych, 10 oplodnenych (5 ivf a 5 isci) 2. den 5 embryi, nakonec zustaly 3 pouzitelne. Jelikoz si mela jen 5 vajicek, jedno pouzitelne embryo je dobry vysledek ![]()
@Ťarbík01 je mi 36, amh 4.9, pcos, snizena fce stitne, rozhozene hormony - fsh nizsi nez lh, stimulace pergoveris + cetrotide, opu 13.den
@Anonymní píše: Více
No nevim, dr i embryolozka rikali, ze cekali kolem 8 kusu ![]()
@Kikinka3103 píše: Více
Tak oni neví co z toho nakonec bude ![]()
Já měla asi 25 oocytů. Z toho bylo 12 oplodněných. A po PK bylo už jen 6 embryí.
A z toho mi jedno neprošlo genetikou, takže konečný stav 5 embryí vhodných k transferu.
To je teda hrozný věštění z křišťálový koule. To mi nepřijde profesionální takhle střílet od boku. PCOS likviduje kvalitu vajec. A tím, že 2. den bylo jen jedno embryo se to jen potvrdilo. Ten tvůj celkovej profil (36, PCO, snížená funkce štítné žlázy) není zrovna ideální, takže bude těžké něco z tebe vykřesat. Ono nakonec stačí jen jedno dobré vejce, ale bude to běh na dlouhou trať.
Měla jsem to tak podobně a prošla jsem IVF 4×. Nakonec se teda spíš zázrakem zadařilo.
@BrnackaM píše: Více
PCOS nemusí likvidovat kvalitu vajec. Jsou různé druhy PCOS. Já třeba ho mám. Ale vůbec na to nevypadám. Jsem hubená a nejsem chlupatá.
A mrazila jsem 8ks, a už z toho mám dvě děti.
@BrnackaM ted si pripadam, jak kdybych si za to mohla sama, dle tvych slov…
@Anonymní píše: Více
Ja ho mam zrejme od stitne zlazy 🙂 jenze problem je, ze o nem vim jen chvili, protoze moje byvala gyndarka mi az do 30 tvrdila, ze jsem zdrava jak rybicka
a ja krava ji verila, pze jsem nemela zadne problemy diky antikoncepcj, co do me neustale rvala…
to není o tom, kdo za to může. Stále se vedou diskuze, co je opravdu příčinou PCOS. Ví se, že v tom hraje mimo jiné i roli dnešní strava, která je narvaná cukry. A taky způsob života, jaký všichni vedeme, hektický, plný stresu apod. Mě osobně hodně pomohly na zlepšení kvality vitamíny, které zmiňují v knížce It starts with the egg. A taky jsem chodila na odblokování pánevního dna. Nakonec pomohla minimální stimulace, získala se sice jen 2 vajíčka, ale obě to dotáhla až do 5. dne. Jedno embryo mi hned vložili, to si tady teď hraje na podložce a druhé máme v mrazáku. Takže až 4. IVF, které mělo nejmenší počet získaných vajíček bylo to nejúspěšnější. Někdy je méně více…
Ono jsi to PCOS nemusela v těch 30 vůbec mít, takže tvoje gyndařka nemusela pochybit, když ti říkala, že je vše ok. Antikoncepce to všechno jen skryje. Ale úplně bych ji nezatracovala. Moje velmi dobrá kámoška zase byla životní odpůrce antikoncepce a výsledek je ten, že má rozlezlou endometriozu všude, kde to jde. Od toho tě antikoncepce v podstatě trochu „chrání“.
@BrnackaM tak videl to primar gyndy pred hysteroskopii a ona ne, tak kde byl asi problem?
ja nejim cukr, jim zdrave, cvicim, snazim se dobre spat, ale stres, to je kamen urazu u me… ja mela nepravidelnou ms a ona to resila jedine antinou, vubec to nechtela resit jinak… jenze ja byla blba a verila ji… ja budu chodit na mojzisovku az mi muj gyndar napise zadanku ![]()
@Kikinka3103 cukr je úplně ve všem, těstoviny, pečivo, rýže…to neznamená, že musíš jíst nutně sladký. Spousta věcí je dochucených, ani o tom nemusíš vědět. Taky jím zdravě, hodně diverzně a PCOS mám. A jo, ms jsem měla taky nepravidelnou. Dost dokrotů to řeší přes HAK. Měla jsi změnit lékaře, no, pokud jsi nebyla spokojená. A s tím PCOS, ono to záleží na mnoha ukazatelích. A nejlépe je to vidět na utz. Takže pak taky záleželo, jak se tam kdo díval. A i u sebe jsem zažila, že jeden cyklus jsem to tam jakoby měla a další to vypadalo ok. Ale to už jsem brala i inositol, tak možná to zlepšil.
Z vlastní zkušenosti doporučuju nečekat na nějakou blbou žádanku a začít chodit sama a klidně i na něco placeného. Protože na tu hrazenou mojžíšovku od pojišťovny bude chodit spousta žen a akorát se to všechno bude protahovat než se dostaneš na řadu.