Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@doggie94 Dneska zase mam stav, kdy jsem presvedcena ze je vse ok
proste blazen. Ale nejak to dopadne. Nacetla jsem toho tolik a i pri riziku 1:2 se narodilo zdrave miminko, a naopak pri 35000 downik (holce ve 22letech). Tak proste uvidime. Me naopak trosku pomaha vedomi, ze bych treba za tri mesice uz zase mohla byt tehotna. Ja myslim, ze bhs taky chtela
ale hlavne to proste bude dobre
ja byla na Panorama testu, ktery uvadi presnost u DS 99,9%. Kdyz vyjde pozitivne, tak pujdu na plodovku ale ta to proste jenom potvrdi. Zase kdyz to dobre dopadne, budeme vedet pohlavi, aspon mala odmena za ty nervy
kdy jdes na tu plodovku?
@doggie94 pokud je to pouze kvuli vYssimu hcg, tak to bych neresila vubec. Ja jsem ted 20 tt, vyssi hcg jsem mela kvuli zamklemu dvojceti, ktere objevili az v 11tt! Kamaradku kvuli vyssimu hcg strasili asi 4 mesice. Udelali ji kontrolni odber kolem 18tt, hcg bylo porad vyssi a pak vysel dobre druhy screening a nechali to byt! Proste konstatovali, ze to tak je a bylo. Byla s tim v podoli. Nejsem dr. Ale urcite bych vzala vysledky a sla na konzultaci k jidlu nemu dr. To si normalne zapkatis treba 500,– a znas nazor dalsiho odbornika. Odkud jsi?
@17akcak Taky se mám jeden den lépe a další hůř, to je asi normální, možná za to můžou i hormony
Je to těžký no, on ten Down prý vznikne v kterémkoli věku, jen vyšší věk znamená vyšší riziko, ale není nic neobvyklého, když se to stane i v mladém věku
No tak ty ano, v kolikátém jsi teď týdnu? Já jdu na plodovku až 25.6., to budu podle ultrazvuku končit 16tt, než budou výsledky, tak to budou 2 týdny, takže budu už začínat 19.tt, kdyby tam bylo něco opravdu špatně a musela na přerušení, tak bych musela aspoň půl roku nebo možná i déle počkat, což je teda dlouho
No nevím, jestli toto těhotenství vyjde v pořádku, tak bych stejně do třetího nešla. Těhotenství je jen samá nejistota, strach.. hrozný. Po porodu taktéž. No neměla bych na to mít víc dětí a prožívat ty strachy znovu ![]()
Aha, tak o tom jsem nečetla, takže to budeš mít jistotu. Už aby bylo pondělí, že? Utíká to tak pomalu.. ![]()
No, to jsem zvědavá, co to bude, já myslím, že čekám na 99% dalšího kluka
2 švagrové od manžela mají kluky, tak by to chtělo do rodiny holku, že
ale já budu šťastná samozřejmě i za kluka, jen se toho budu trochu bát, protože bráchové vymýšlí hrozné klukoviny ![]()
@lolink No vyšší hcg mám určitě, o tom gyndařka mluvila, další nevím, protože o PAPP-A nemluvila, ale asi ho mám také nízký, když vyšel jen 0,29MoM. Tak uvidím no. V týdnu 5+1 (podle ovulace) jsem měla hcg 16 000, takže vysoké a myslela si, že třeba také budou dvojčata, ale nakonec ne. A teď při tom velikém ultrazvuku v 12+1 (stáří podle ultrazvuku) bylo také jen jedno, to by další nepřehlédla
Navíc jsem na začátku těhotenství nebo v průběhu nekrvácela, nešpinila, takže nemyslím si, že bych měla dvojčata nebo že bych o jednoho přišla
No já jsem právě z okolí Žďár nad Sázavou/Nové Město na Moravě, takže pro mě je vše docela daleko. Takže počkám, co mi k tomu řeknou v tom Brně na genetice, třeba mi také prvně nabídnou ty tripple testy ještě.. :/
@doggie94 ja nemela bolesti, nekrvacela a nespinila. Nerikam, ze to je ten duvod vyssiho hcg, je jednim z moznych. U kamaradky take nevedeli. Proste ho mela vyssi celou dobu
. Preji hodne stesti. ![]()
@doggie94 Já jsem dle MS v 15tt, dle UTZ ve 14tt. Pokud vyjdou ty výsledky pozitivně, půjdu na plodovku, která by to jen potvrdila a tak myslím, že do 16tt by to mohlo být kdyžtak vyřešeno. Pondělí je už za pár, zítra budu celý den u našich a o víkendu plánuje s přítelem výlety, no a v pondělí dopoledne by to mělo být. Zato ty si chudáku ještě počkáš :/ Ale ta plodovka je 100%, tyhle testy uplně ne, ale vychází spíš falešně pozitivní. Každopádně máš pořád to riziko mnohem mnohem lepší než já, takže to bude určitě dobré. Já bych do dalšího těhotenství šla co nejdříve, jednou to vyjít musí a moc se těším, až budeme mít miminko.
@17akcak Takže ovulace také později? Já ji na sobě poznám, nebo spíš poznám, že proběhla
takže jsem si ovulací jistá, kdy byla. Ale to vše až po porodu prvního syna, předtím jsem o tom nemla ani tušení a malej byl celé těhotenství o 10 dní mladší, takže ovulace také později ![]()
Také se snažím nějak zaměstnat, manžel má dovolenou, takže snad něco také podnikneme, se synem bychom mohli někam do Zoo, miluje zvířátka
Takže snad mi to také uteče.
Píšeš „s přítelem“, svatbu nechcete? ![]()
Neboj se, sestřenice ho měla 1:60 a také vše dopadlo dobře. A to, co se nezdálo tvé gyndařce na ultrazvuku mohlo být právě tím, jak je miminko mladší. Bude to v pořádku, doufejme v to ![]()
Tak pokud by tohle těhotenství nevyšlo, určitě bych to zkusila znovu, to je jasné, moc bych si přála pro syna sourozence. Ale moc doufám, že tohle těhotenství dopadne v pořádku, v lednu mi těhotenství odešlo s menstruací (12DPO čárka, 14DPO silnější, 17DPO už skoro žádná a do 2 dní menstruace
), nerada bych, kdyby i toto těhotenství nevyšlo a navíc až v takovém týdnu, kdy už to opravdu vypadá jako miniaturní miminko. Bylo by to příšerně těžké ![]()
@doggie94 já tě můžu uklidnit, že mi vyšel DS 1:17 a vše je ok. UTZ, krev a věk je jen statistika. Na plodové vodě jsem byla taky. Nic hrozného to není. Krev Clarico mi nechtěli udělat. A také jsem podle UTZ byla těhotná o 3 dny dřív než jsem si myslela.
@doggie94 píše:
Ahoj,začínám 14.tt těhotenství a dozvěděla jsem se, že mi vyšel pozitivní screening. Na ultrazvuku jsem byla podle MS v 12+6, podle ultrazvuku 12+1 (vím, že jsem měla ovulaci 19. den cyklu), na ultrazvuku bylo vše v pořádku, nosní kůstka přítomna, šíjové projasnění 1,6mm, doktorka říkala, že miminko má naprosto vše, co má mít a že ho i díky mé hubenosti krásně celého vidí. Jenže v krvi mi vyšlo vysoké beta hcg ( 164 iu/L 2,32MoM), ani nevím, kde je hranice. Co jsem tak z toho pochopila, krev mi vyšla pozitivně jen kvůli tomuto vysokému hcg (PAPP-A vyšlo 0,5iu/L 0,29MoM - doktorka se ani o této hodnotě nezmiňovala, takže ta je asi v pořádku, nevím). Každopádně mi to vyhodnotilo jako zvýšené riziko na Downův syndrom 1:190Objednala mě na odběr plodové vody až za 19 dní, takže jsme dost v nervech, co mi tam řeknou, co mi budou dělat..
Doktorka říkala, že si myslí, že bude miminko v pořádku, protože ultrazvuk vyšel naprosto v pořádku a že to je asi jen o té krvi, ale pro jistotu mně posílá na genetiku.
V papíře je napsáno, že stáří plodu podle ultrazvuku bylo v den odběru 10+3tt, přitom to muselo být 10+1tt, když jsem i ovulaci měla o 5 dní později, než je „průměr“, ale že by ten rozdíl dvou dnů mohlo takhle zkreslit výsledek? Chtěla bych se uklidnit, ale je to těžké, není to prostě nic příjemného takové věci podstupovat a strachovat se, jak na tom to miminko vlastně jeAsi se nestlao někomu něco podobného, že? Pokud ano, budu moc ráda za nějaké pozitivní zprávy nebo zda mi třeba na genetice nenabídnou ještě něco jiného než hned odběr vody
Moc děkuji za zprávy a mějte krásný den!
Dva dny rozdil určo nehrají roli. To riziko Ds je kombinované -upravene dohromady se vším, včetně ultrazvuku, ze? V tom případě bych další test podstoupila. Můžeš si zaplatit neinvazivní test z krve. Nebo jít na tu plodovku, no. Držím palce ![]()
@doggie94 Jojo mam delsi cykly, navic neprevidelne, ale ten tyden podle me uplne sedi
me uz to ceka zitra, nervozita stoupa
ja take doufam, ze to dobre dopadne, je to jen statistika, sijove projasneni bylo vic nez dobre, nosik taky nasla… Prave, uz je to uplnej clovicek, brisko roste, bylo by to hodne smutne… Ja bych svatbu rada a moc, ape pritelovi se asi moc nechce, nedavno mi rekl, ze do tri let
na podzim spolu budeme 5 let, co vy?
@lolink Děkuji, snad to dopadne dobře, jen je to strašná doba čekání a nervy, už to chci mít za sebou.
@Rusty Já vím, že je to jen statistika, ale i tak, člověka to vyděsí. Ale zase kolikrát vyšel negativně a stejně tam pak bylo něco špatně, takže ono je to všechno takové 50 na 50
No snad vše dobře dopadne, já obdivuji ty, co mají hodně dětí, že to takhle zvládly, když to těhotenství jsou jen samé nervy ![]()
@jankajj No mělo by tam být právě přesné stáří plodu podle ultrazvuku, tak si říkám, co když i ty dva dny hrají roli
A taky si říkám, že kdyby mi brali krev třea v 11+0, mohla taky vyjít úplně jinak a už by třeba i vyšla v pořádku.. ale to už nezjistím no. Děkuji.
@17akcak Já už to mám taky trochu pravidelné, ale ovulaci stejně pokaždé jindy
Já ji jako nepoznám, poznám jen to, že proběhla, mívám půl dne divné „silné“ bolesti v podbříšku, i při chůzi a hlavně při pohl. styku
to, že to je bolest z ovulace jsem zjistila díky ovulačním testům, jinak jsem běhala po doktorech, že nevím, co to je a přitom si stačilo jen udělat ovulační test ![]()
Já na tebe myslím a říkám si, jak už zítra budeš mít jasno a já ještě tolik týdnů v nervech
Budeš tam volat, nebo ti zavolají oni?
Já právě ten ultrazvuk taky měla všechno v pořádku, ale člověka to prostě užírá, že v krvi se jim něco nelíbí no.. no doufám, že to vyjde dobře a syn bude mít na Vánoce sourozence ![]()
Mně se také nechtělo, protože vím, že svatba ti nezaruší, že spolu budete napořád a měla jsem na to špatný názor, ale zase jsem nakonec do toho šla, protože jsem chtěla mít stejné příjmení, být rodina. Je to hezké
My se s manželem brali, když jsme spolu byli 5 let, známe se od střední, chodili jsme spolu do třídy
do třídy plnou holek
takže to blyo kolikrát na palici
ale ustáli jsme to, teď spolu budeme letos 8 let, tolik to utíká!
Zítra přeji moc štěstí a samé dobré zprávy!
Budu na tebe (vás) myslet!
Ahoj, tak mi volali ze se to nepotvrdilo a cekame chlapecka
spadl mi kamen ze srdce, ted se modlit, aby se z neobjevilo a pak se konecne opravdu tesit a uzivat
jeste asi neni uplne vyhrano skrz tu ductus venosus, ale snad uz bude jen dobre
dej pak taky urcite vedet jak jsi dopadla! ![]()
A ta stredoskolska laska to je proste krasa, to jen my meli ve tride samy telata
manzel je frajer ze ve 24 ma rodinu a stara se, ja znam proste jen samy telatka. Pritelovi je 29 a je to pro mne ideal, ale kdyz maturoval, ja byla v sedme tride, tak tam to mozne nebylo ![]()
@17akcak Juuu, to je skvela zprava!
Moc gratuluji k chlapeckovi! Bude to bojovnik a vse bude v poradku, uvidis!
A kdy mas jit na dalsi ultrazvuk? Aby se ten ductus venosus zkontroloval? Ja dam urcite take vedet, ale to je jeste takova doba, utika to cim dal pomaleji ![]()
To je pravda, kluci v jeho veku jsou telata
No tatinkem se stal uz ve 20
a ted mu teprve bude 23, je o rok mladsi
Ale ja vypadam furt na 15 let, takze jako mladsi vypadam ja ![]()
A kde jste se s pritelem potkali? ![]()
@doggie94 Příští středu jdu do poradny a na konci července na ten genetický utz, tam se asi uvidí
ježiš tak to je fakt mladíček, to je super
mám stejně starého nejlepšího kamaráda a to je právě to telátko, je hrozně hodnej a fajn, ale teda jako otce si ho ještě spoustu let představit nedokážu
seznámila nás kamarádka, v té dobře jsem s ní chodila pořád pařit, a on jí jednoho dne řekl že jí miluje, chodili pak pořád všude ve třech, zkamarádili se, ale já pořád chtěla ať je s ním ta kamarádka, ona nějak nechtěla, pak jsme se jednou opili a spala jsem u něj, takže veeeeliká romantika
![]()