Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj
s manželem jsme začali chodit do reprofitu, nyní mu zjistili, že má špatnou morfologii spermií (0,5) může se ta morfologie zlepšit? Děkuji za odpovědi.:smiling_face_with3_hearts:
@nika19 píše:
Ahoj
s manželem jsme začali chodit do reprofitu, nyní mu zjistili, že má špatnou morfologii spermií (0,5) může se ta morfologie zlepšit? Děkuji za odpovědi.:smiling_face_with3_hearts:
A vam k vysledkum nic nerekli?
Ano, spermie se stale tvori nove. Meli vam doporucit vhodne doplnky stravy nebo dat pokyny jak spermiogram zlepsit a ceho se vyvarovat.
Nekomu se behem tri mesicu zlepsi hodne, nekomu temer vubec.
Je to dost individualni.
Nic nezkazi vitaminy a mineraly. Doporucuje se selen a zinek. Partnerovi pomohl Profertil…
Máme podobný problém, ale bohužel se špatnou morfologií toho člověk nic moc nenadělá. Kdyby byla třeba nižší pohyblivost, na to se doporučují různé vitamíny a doplňky, které většinou zabírají, ale jakmile jde o tvar, s tím se moc nehne.
Obecně se doporučuje selen, zinek, vitamín E a můžete zkusit i Macu, kotvičník a další bylinky. Z lékárny můžete také koupit doplňky stravy, např. Folandrol, Fertilan, Profertil atd. Po 2-3 měsících bych zašla na kontrolní spermiogram, třeba tam bude zlepšení. Držím pěsti, ať se brzy zadaří ![]()
U nás se za 13 let nezměnila (přestože se v našem životě mezitím pochopitelně změnilo kde co). Množství a pohyb má v normě - tam je vidět, že po nemoci je to horší, jindy zase lepší když se cítí dobře, ale ta morfologie se nehla ani když jsme se na hlavu stavěli.
Ahoj,
já přesně už nevím procentuálně jak jsem na tom byl, ale popis Oligoasthenoteratozoospermia jsi pamatuju dodnes.
No i když lékaři nedávali šanci na přirozené početí, tak se to nakonec povedlo, dokonce dvakrát. Kdo ví, čím jsem to zlepšil, možná vitamíny, kterých jsem bral fakt dost. Držím vám palce ![]()
@Anonymní píše:
Nic nezkazi vitaminy a mineraly. Doporucuje se selen a zinek. Partnerovi pomohl Profertil…
Rady ohledně doplňků shromažďuji tady:
https://www.emimino.cz/…muze-279505/
Snad by mohlo trochu pomoct ![]()
Ahoj, můj partner ma taky morfologii pod 0,5. % patologie vsech části spermii jsou okolo 99% (teratozoospermia). Ostatní hodnoty jsou zase nadprůměrné. S morfologii pry ale nehnem, takže klasika jenom vitaminy (folandrol). Případně mohl k andrologovi, ale my čekat nechceme, tak mame před sebou IVF + ICSI (reprofit). Nakonec si priplatime i za PICSI a MACS. šance přírodního otěhotnění je vždy, jen je ještě min zarucena, nez jindy. ![]()