Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@eetkikinka kloboučky nejsou ideální, je to nepřirozené, ale mně zachránily kojení. Mám vpáčené bradavky, v začátku než se vytáhly se malá nedokázala chytit. V porodnici jsem chytla super sestru, moc mi pomáhala a sama řekla, že s tím se moc kojit nedá a přinesla klobouček jako poslední možnost. Po příchodu domu jsem volala LP a čekala, že mi za kloboučky vynadá. Uklidnila mě ať tak kojím a ať postupně zkusím až bude malá větší bez. Po šestinedělí jsem kloboučky odložila a kojim už rok ![]()
@theu Tak pokud je holčička spokojená, tak bych to neřešila. Ona se ta mimča dokáží napít hodně rychle (klidně jen 5 minut) a zvlášť pokud je mléka hodně.
@kleushka Asi to myslíš dobře, ale kdybych se měla řídit tvými radami (respektivě zřejmě radamy tvého pediatra), tak bych neodkojila ani jedno ítě víc, jak tři týdny.
Stolice nemusí být jak míchaná vejce - může být klidně zlatavá jako hořčice, klidně může být i nazelenalá ![]()
Nepřepíjet se, aby mlíko nebylo slabé? Taky pěkný kec - nepít v počátcích kojení tak 5 l tekutin denně, tak bych zdechla žízní, nehledě na případná vedra ![]()
Každé dítě si vypije individuálně. Plně kojený syn pil okolo 6 měsíců 80-100 ml na kojení, víc si nevzal, což je podle tebe dávka pro cca 2-3 měsíční mimino. Prospíval nadprůměrně. Vážit u přibírajícího mimina kolik vypije a porovnávat to s tím, kolik by mělo podle tabulek vypít, je jedině dobrá cesta k tomu se vystresit a přestat kojit.
Dcera nabrala za 6 týdnů 700g, ona i doktorka naprosto spokojené. ![]()
@Svistice se vším souhlasím…náš pediatr mě uklidnil se lovy, že zelená stolice není hladová, že to může znamenat jen, že vypila více předního mléka…pro vážení je jednou za tři dny, aby se vidělo a ne podle tabulek, ale taky kouknout a posoudit dle vzhledu mimča, jestli prospívá…naštěstí doktorku máme skvělou, stresovat se vážením před a po, to vůbec..hlavně si myslím, že každá máme jinak tučné mléko, jiný poměr předního, zadního, stejně jako dospělý, každý jinak přibírá…není občas nad zdravý selský rozum
@theu abych byla uprimna, nam taky pomohlo paradoxne az zavedeni kojeni s kloboucky, a po 3 mesicich mala najednou kloboucky nechtela a dal kojim bez nich. Doporucuji i fotbalovou polohu, pekne si malou dej na polstar a zkus to.
@kleushka Na řidším mlíku ve vedrech není nic špatného. Mimčo potřebuje víc vody, ale pořád stejný přísun živin. Matička příroda to zařídila tak, že se mlíko naředí a není potřeba, pokud kojíš, nalejvat dítě čajem nebo vodou. Zbytečně sis huntovala ledviny a riskovala infekci mimča z vody.
@theu K té případné špatné technice. Dcera mi někdy na dvou týdnech začala přisávat vzduch, od cca 8. týdne to už pak zase nedělala. Mé pokusy jí to nějak „opravit“ se míjely účinkem, tak jsem to nechala na ní a evidentně si to „opravila“ nějak sama.
Tak dnes v noci už jsem skoro brečela při kojení, jak mě to bolelo, on tahá hlavně za tu bradavku a já už z toho nemůžu, jak to bolí, vůbec to nejde, tak jak by mělo…co mlíko teče, tak pije, pak když se musí snažit a sát, tak se začne kroutit a vztekat a tahá ještě víc a takhle jsme bojovaly od půlnoci do 3, obě vyčerpané a já teda nervní tak, že si to ani neumíte představit, co dělat???
@kleushka píše:
Ahojky první věc nazelenalá stolička je hladová stolička s tím souvisí i to, že je mimčo spavé unavené. Je dobré vážit před kojením a po kojení tak zjistíš kolik si maličká vypije a jestli je to dostatek 3 tydenní mimčo by si mělo vytáhnout cca 60 až 90 ml /proto vážení / je třeba vycházet z porodní váhy /náš malý měl 3580g v 6 týdnech už vážil 4700g/nevím jak postupuje tvůj pediatr k vážení. Stolice kojeného dítka by měla být vždy žlutá jak říká můj pediatr přesně jako míchaná vajíčka to je známka, že dítko nestrádá!!!Vše ostatní je špatně mi bylo řečeno. Zkus si najít vhodnou polohu já kojila v tzv. fotbalová poloha vyhovovalo nám to. Pokud máš mléka hodně tak odstříkat a mrazit. pokud máš prsa nalitá pomůže sprcha teplá voda nezatvrdnou ti.Taky je třeba být opatrná s pitím nesmíš se moc přepíjet pak je mléko slabší mám vyzkoušeno na sobě vím v těch vedrech je to těžké, ale pak není mléko tak kvalitníjá jedla zasmažené polévky vychlazené kefíry pila v těchto vedrech nic nepokazíš tím když dáš na pití maličké kojeneckou vodu po lžičkách vlastní zkušenost. Před kojením zkus odstříkat mléko a pak kojit je možné, že maličká se nemůže dostatečně dobře přisát už jen tím, že jak jsou prsa nalitá bradavky se jakoby vpáčí a i s dvorcem jsou tvrdší. Proto vytáhne jen to přední mléko.
píšeš mylné infomace. zelená stolice u dítěte rozhodně NENÍ hladová. ![]()
@brko píše:
píšeš mylné infomace. zelená stolice u dítěte rozhodně NENÍ hladová.
Cituji z knihy o matce a diteti:
Zelena nebo zelene skvrnita stolice: zcela normalni, mali vsak dite male mnozstvi zelene tolice nekolik dnu, muze to znamenat, ze nema dostatek vyzivy
Mě dr řekla, že to spíše znamená, to co popisuji, že vypije hodně předního mlíčka a ne moc toho zadního, že to způsobuje nazelenalou stoličku, a le že to může být i něčím jiným, ale apelovala, že zeleaná neznamená hladová, že je to blud…každopádně měla jen jednou trošičku, teď už má zase výstavní vajíčka ![]()
@Kamikadze píše:
Zelena nebo zelene skvrnita stolice: zcela normalni, mali vsak dite male mnozstvi zelene tolice nekolik dnu, muze to znamenat, ze nema dostatek vyzivy
Je třeba si vybírat zdroje informací, já bych věřila spíše tomuto: http://www.mamila.sk/…e-a/stolica/
@theu píše:
Tak dnes v noci už jsem skoro brečela při kojení, jak mě to bolelo, on tahá hlavně za tu bradavku a já už z toho nemůžu, jak to bolí, vůbec to nejde, tak jak by mělo…co mlíko teče, tak pije, pak když se musí snažit a sát, tak se začne kroutit a vztekat a tahá ještě víc a takhle jsme bojovaly od půlnoci do 3, obě vyčerpané a já teda nervní tak, že si to ani neumíte představit, co dělat???
Bolest u kojení není v pořádku, stejně jako přisátí jen na bradavku. Zopakuji ještě jednou, kontaktujte kvalitní laktační poradkyni (nejlépe od Mamily http://www.mamila.sk/…pri-dojceni/#cr, ne tu z porodnice) nebo se s některou spojte pomocí FB stránek online, rádi vám poradí i tak. Vyjde to rozhodně levněji než přechod na UM ![]()
@Kamikadze píše:
Ta kniha je zastaralá a je tam plno špatných informací, včetně této. Hladová stolice je nahnedla-hneda a silně zapáchajici. Zelená je např, z nadmerneho pozivani mlecnych výrobků ve stravě matky.