Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já, jen k tomu jídlu. Náš mladej nesnese bryndák ani utěrku. Krmím ho nahatýho, měla bych zničené všechny věci. Taky se snaží vylézt ze stoličky, ale už je starší, tak na něj prostě zařvu a sedne si zpět. Po chvíli se to opakuje. Sedí spořádaně, jen když mu něco mimořádně chutná a může se lovit lžící v jídle a strkat si do pusy.
Moje neter ms bryndak a ten je jako mikina i s rukavama abod 4? podle me nezbuide nez vydrzet to, drepnout k nemu pohledit, vysvetlit, ze ted ne, a opakovat, zbytek neporadim. Prcka neznam, ale vse se da
Velmi doporučuji dve knihy, ktere toto řeší: Kontaktní rodičovství, manželé Searsovi a knihu Bez plenky, Ingrid Bauerová. Vše co popisujes souvisi hlavne s vyměšováním a s úzkosti z odloučení. Držím palce, aby byla brzy rovnováha a harmonie.
Tak jezení v židličce bych nehrotila, podle mě je to dost dáno tím, jak je dítě aktivní a povahově založené..naše malá začala chodit v 10m a od té doby neposeděla, takže jsem jí dala jídlo na malý stoleček, malou židličku a ona se courla, na chvíli si sedla, mezitím něco snědla, teď ve 22m už chvíli vydrží posedět a najíst se v klidu (jenže teď vlastně zas skoro nejí
)..Bryndák ani plínu jsme nikdy nepoužívali, malá je v tomhle směru dost dráždivá a prostě nic natěsno kolem sebe nesnese, takže jsme to nechali plavat, nějak mi to nepřijde nejpodstatnější..nechala bych klidně spát jednou denně, pokud už odpoledne prostě spát nechce, tak ho nedobutíš, malá začala spát jednou denně někdy taky tak v té době, docela trvalo, než si zvykla, i když to bylo dle jejího „rozhodnutí“, myslím tak měsíc
Ta noc podlě mě může být buď kvůli zubům nebo kvůli tomu, že to má přes den takové rozházené, že vlastně nemá pořádně pevně režim..asi bych zkusila vydržet to spaní jednou denně, po obědě třeba na chvíli odpočinout u pohádky nebo tak a v té krizové době vymyslet něco zajímavého, co ho rozptýlí..
Kolem roku a až tak do roku a půl jsem nosila v podstatě kdykoliv (i když to o to tolik nestála), teď to začínám omezovat, protože malá by se třeba venku jen nosila…tak snad jsem Tě trošku uklidnila ![]()
@Anonymní píše:
Moje neter ms bryndak a ten je jako mikina i s rukavama abod 4? podle me nezbuide nez vydrzet to, drepnout k nemu pohledit, vysvetlit, ze ted ne, a opakovat, zbytek neporadim. Prcka neznam, ale vse se da
když nesnese bryndák hodila bych mu nějaky starý hadřík na papaní co mi není líto a sobě taky nějakou zasteru, prost+ě zbytečnost ničit věci
Ahojky,
taky máme doma malého terotistu, teda v našem případě teroristku ;o)
K jídlu, židličce a plínce - zkouší už jíst sám lžičkou? Nemá židlička kšíry?
Asi bych jeden den (možná i víc dnů) vydržela a trvala na tom, že se jí jenom v židličce a s plínkou(bryndákem). Je teda fakt, že my s tím problém nemáme, ale když začne v židličce kravit, tak jí vyndám. Myslím, že když vytrváš tak prcek pochopí. Prostě zkouší co vydržíš. Hlady určitě neumře, jinak by dlabal a nekravil.
Pití - kojíš přes den? Dáváš sladké pití nebo neslazené? U nás pomohlo slazení. Ostatní mě možná ukamenují, ale MM je taky sladké. Takže jsem začali na ředených pitíčkách (minimálně 1:1) a teď vesele přešli na čajíky (granulované). Pijeme z hrníčku s brčkem. U ostatních nepochopila, že je má naklonit.
No a spaní. Postýlku mám zatím stále přiraženou k posteli a malá se prostě v noci přesune ke mě. Nemám sílu a chuť chodit za ní do pokojíčku a trávit noc cestováním (už se těším až tu za pár měsíců budu zakládat diskuzi jak naučit spát samotnou v pokojíčku
).
Nošení - jak kdy. Malá je mazel a když to jde, tak než abych jí vzala na ruce, sehnu se a pomazlíme se. Nošení se snažím eliminovat (všichni ostatní jí vesele nosí dál, já na to už nějak nemám sílu).
Neboj v 15 nebude chtít uspávat, nají se sám a všechno bude v pohodě…až na tu pubertu.
Mám taky skoro roční dítě a prostě se sní nebavím. V židličce nekrmíme, krmíme na stoličce, ale taky má svoje nálady, kdy plínku nechce, tak ty dny prostě sní sedím tak dlouho dokud si jí nenechá a v klidu se nenají, myslím, že v tomhle musíš být důsledná. Já teda byla a vyplatilo se. Ke spaní. Taky jsme v noci vstávali, teď jsme jí dali samotnou do pokojíku a my se trápíme sice vedle na posteli pro hosty, ale po pár dnech spí krásně celou noc, nedávala jsem jí mlíko, čaj nic. Teď mi spí 12 hodin v kuse. A k tomu braní na ruce..ne, neberu si jí pokaždé. Někdy mám chut se pomazlit, ale někdy když na mě natáhne ruce, tak jí vezmu, dám jí k hračkám a třeba si sní hraju, já se teda snažím od narození moc nerozmazlovat.
Neporadim, ale napisu, jak to je u nas.
Krmime zasadne u sledovani televize nebo za pohybu, jinak se proste nenaji, vyzkouseno uplne vse.
Bryndak nedavam, ale ji teda sporadane, ze mu po jidle ani pusu nemusim otrit.
Ze zidlicky vyleza, ale ja na ni mam ksiry, tak ho prikurtuju a uz se zvednout nemuze. Takze v tomto neporadim. ![]()
Az se Ti priste probudi odpoledne po hodine, dej ho spat klidne v 6, kdyz bude unave. Jeste lepe, predtim nez bude unaveny. Mohlo by se to tim srovnat. Budi se protoze je nevyspaly a dite, ktere spi dobre pres, spi lepe i v noci. Potrebuje jen nahnat spankovy deficit.
Nebo zkus davat pred spanim Nurofen. Rostoucim zubem to klidne byt muze. Taky jsme to tak meli a zacalo to kolem roka.
Ano, beru ho na ruku, kdyz natahne rucicky pokazde. Kdyz nahodou neco delam, tak na nej mluvim, rikam at pocka chvilinku, ze si ho hned vezmu. Svou praci rychle prerusim a pochovam. A nemyslim si, ze ho tim rozmazlim. Snad bude mazlivejsi a ja budu o to radsi, ale s rozmazlenim to nema nic spolecneho.
@boball píše:
Já, jen k tomu jídlu. Náš mladej nesnese bryndák ani utěrku. Krmím ho nahatýho, měla bych zničené všechny věci. Taky se snaží vylézt ze stoličky, ale už je starší, tak na něj prostě zařvu a sedne si zpět. Po chvíli se to opakuje. Sedí spořádaně, jen když mu něco mimořádně chutná a může se lovit lžící v jídle a strkat si do pusy.
http://bryndaky-a-uteracky.heureka.cz/…ce-oranzovy/ myslíš toto
1. taky kolem roku odmítal být ve vysoké židličce, tak jsme jí rozložilana jeho židličku a stoleček a jí zase dobře. U našich jsme u vysoké židličky odebrali pultík a jí s náma normálně u stolu.
2. bryndák taky většinou nesnesl, takže jedl nahatej, aby nezničil všechno oblečení. Rajskou tak bude jíst ještě hodně dlouho ![]()
3. neporadím
4. nebrala jsem, zničila bych si záda. Ze začátku se hodně vztekal, postupně se to zlepšovalo.
Malá se nenechá přikurtovat ani v kočárku ani ve stoličce.. Snažím se jí zaujmout něčím jiným - když je zabavená zapomene, že chce zdrhat.. Je jí rok, příkrmy moc nechce, až posledních pár dní jakž takž jí.. Stále kojím a když nechce jíst normálně a ječí, tak dostane prso - věřím, že k normálnímu jídlu dospěje sama.. To samé usínání - usíná u prsa nebo v mém objetí, zabere to pár minutek a je klid.. Mě to nijak neobtěžuje.. Ona není správný typ na vyřvávání, vyhysterčí se skoro do bezvědomí.. Naposledy to ukázala na roční prohlídce, i doktorka docela koukala.. A ano, většinou jí hned zvednu - ale ona natahuje, když nevidí - např. já krájím na lince a ona musí vidět co tam dělám, tak jí zvednu a ukážu jí to.. Pak jí dám zpátky na zem třeba s kusem pórku co zrovna krájím.. A pije jen z brčka..
No tak to budeš mít asi hodně práce
, malému bude 5 měsíců a už má zavedený režim, když si chce při krmení stáhnout plenu, zvýším hlas a okamžitě ví, že to nemá dělat a je klid. Co se týče spaní, párkrát jsme ho nechali vybrečet. Kolem půl osmý večer nám usne, pak se vzbudí kolem 5 ráno¨, nají se a spinká do 9 do rána. Taky to zkoušel
. Dítěti se hlavně musí ukázat, co si může dovolit a co ne
sice je to drastické ale až ti bude skákat po hlavě, tak už bude trochu pozdě
Jinak co se týče spaní přes den, malej taky občas nespí celej den. Jindy spinká třeba 3 hodiny, pak je 2 hodiny vzhůru a zase usne třeba na hodinu. To bych nehrotila - buď si zdřímne nebo ne. Ale ten večer bych asi nějak řešila. Malého dám do podtýlky, natáhnu mu hracího pejska, pak mu přečtu pohádku cca 15 minut, dám mu dudánka a mazlícího pejska. Dostane pusinku, zhasnu a za 5 minut chrápe
. Je to hlavně o rituálech a o trpělivostia hlavně režim
Hodně štěstí a hlavně pevný nervy ![]()
Bryndák dávám takový ten s rukávkama, koupila jsem v Ikee a ten je jediný, který si malá nesundavá, asi to bere jako oblečení.
S jídlem za pochodu naporadím, zkusila bych krmit v jiné pozici (na klíně, na velké židli apod), jeden čas jsem malé musela vždy do ruky vrazit hračku, aby vydržela chvíli v klidu.
Kdykoli mám pocit, že je dítě protivné kvůli zubům, tak je „chráněné“ a beru si ho do postele bez řečí
To spaní přes den je blbé, taky jsme to jeden čas tak pytlíkovali, když přecházela ze dvou spaní denně jen na jedno, prostě to chce čas a uvidíš, jestli začne spát jen jednou denně, nebo jestli si ještě udělá čas na dva spánky.
S pitím máš mé sympatie, ještě nedávno jsme jásali, když malá vypila denně víc, než 30ml tekutin
Dělala jsem jí všechna jídla hodně tekutá, přilévala vodu i do jogurtu
Teď tak nějak vzala na milost Avent s brčkem a pije už líp (dává tak stovku denně
)
Hezký večer, omlouvám se, za přihlouplé dotazy, ale jsem už zoufalá a nevím jak je (správně) řešit…
tak nevím, zda se na něj vyprdnout a zkoušet to cca po půl hodinách? Dojde mu to, že má v klidu sedět?
dnešní rajskou měl snad všude a já ji mám na teplákách (s bryndákem/plenou jsme měly problém vždycky…nám tedy trvalo dost dlouho než se vůbec naučil jíst příkrmy…i u kojení od začátku byly problémy
)…manžel dnes zaujal postoj, že když v klidu nesedí a strhává to, tak ho sundá a vyzkouší se to cca za 30 minut…a znovu (jenže to dopadlo tak, že nejdl svačinu a večeři a měl jen večerní kojení…)
to, že ho uplácávám na posteli aby usnul mi vadí, ale zatím to neřeším…jenže teď za poslední 4 dny mi usne jen v 11 dopoledne (déle to nevydrží, abych mu to natáhla) spí cca 1 hodinu a pak odpo už neusne…dřív chodil spát ještě před 4 hodinou…je unavený, žmoulá se…jdu to zkusit, okamžitě vstává a utíká z postele, když ho držím násilím brečí…zkouším za chvíli…pak znovu…v půl 6 to vzdávám (aby mi spal pak večer) jenže je už strašně unavený, jen brečí a brečí…před 7 usíná vyčerpáním…v noci se pak budí…začíná to mezi 22-23 hodinou, sedá si v postýlce, dojdu, dám dudáka, chvíli plácám po zadečku, odcházím, do 5 minut znovu a znovu…brečí…beru si ho k sobě do postele
usíná mezi 12-1 hodinou…přesouvám do postýlky, budí se mi ještě několikrát za noc, pak dávám prso, ráno při vstávání (cca 7-8.20 hod. znovu prso…) Vypadá to, že mu roste zub, jen nevím, zda to s tím souvisí 
1. co dělat když roční prcek nechce jíst ve stoličce? On si v ní pořád stoupá a když ho tam chci udržet násilím tak brečí a nejí…papá mi jen za „chodu“
2. Nechce jíst s bryndákem/plínkou, a to už dost dlouho…hned si to strhává a řve u toho, jenže pak má jídlo na body a já taky všude
3.uspávání
4.Berete na ruku vždy ročního prcka kdykoliv na vás natáhne ruce? Když to neudělám šíleně řve, bohužel je to naše chyba, strašně jsme ho rozmazlily, ale jak teď z toho ven? Nechci ho nechávat brečet, protože se pak cítím jako bezcitná matka, ale je mi už jasné, že takhle to dál nejde, musí přijít změna, jen nevím jaká je ta správná. Na neurologii nám řekly, že bude asi hyperaktivní, ale myslím si, že je ještě brzo dělat odhady jaký bude…když jsme se naučily jíst příkrmy (až po několika měsících) tak se naučíme i to ostatní…a abych ještě dodala…vůbec mi nepije, je jedno jestli je to lahvička, netekoucí hrnek, šťáva, čaj…vše mi plive…jen z normální hrnku se napije tak 3× za den 2 loky…
Děkuji za rady a prosím neodsuzujte mě, píšu raději anonymně…děkuji