Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky,
opět si sem jdu pro pár Vašich zkušeností a možná rad, tentokrát se týkají spánku.
Malá spinkala od narození zhruba do tří měsíců celou noc, potom se začala budit jedenkrát až dvakrát za noc na kojení, u kterého většinou usnula, nebo pak usnula během chvíle v náručí po kojení. Teď jsou to ale už čtyři noci, co jsme se skoro nevyspali. Malá se vzbudí a je úplně vzhůru i po kojení a trvá třeba i hodinu nebo dvě, než znovu zabere. Musím ji nosit, protože v postýlce pláče. Druhá varianta je, že usne, ale jakmile ji položím, ať už do postýlky nebo k nám do postele, tak začne plakat. Dnes v noci plakala i v náručí ze spánku, tak si říkám, jestli to nemůžou být zoubky? Nebo snad růstový spurt? Nebo zlé sny? Nebo to souvisí se zavedením příkrmů? (přikrmujeme 6 dní) Taky se začala hodně kroutit a šponovat, což by odpovídalo prdíkům, ale na ty nikdy netrpěla a stoličkuje bez problémů několikrát denně. Tak vypadá noc. Ráno se vzbudí a je v pohodě, usmívá se a jakoby takové trápení v noci vůbec neměla. Koukám na dásničky, ale nateklé ani zarudlé nejsou. Zažili jste nebo zažíváte něco podobného kolem těch šesti měsíců věku? A pokud ano, jaká u Vás byla příčina? Za jak dlouho to přešlo? Jak jste řešili bdění miminka v noci? Předem děkuji za Vaše reakce.
hmmm tak něco podobného jsme taky zažili a nevím, co to bylo… jestli zuby nebo něco jiného.
Když to bylo poprvé, tak to trvalo čtyři noci a bylo to někdy po tom půl roce… cca po měsíci to přišlo znovu a trvalo to devět nocí. Teď je mu 8 měsíců a hrozim se, že by mohla přijít další a ještě delší série ![]()
v noci jsme si ho brávali k nám do postele, tam líp usnul než v postýlce…
vydrž! ![]()
Oživuji, jelikož jsme na tom stejně a už fakt nevím co. ![]()
Dcerce je čerstvě půl roku, minulý týden jí vylezly dva zoubky, přikrmujeme zeleninku už asi 3 týdny, ale malá sní tak 5 lžiček a víc nechce. Zkusila jsem jí dát poslední 3 večery (dnes už ne) i nemléčnou kaši, ale mám dojem, že ji akorát způsobila bolení bříška. Jinak plně kojím, ale poslední dny mi přijde, že toho dcera ani moc nevypije, u kojení často pláče. Te´d poslední dva večery a noci je to děs, pláče, nespinká, ani kojení nepomáhá, když už se hodně nají. Nevím, co s tím, střídavě jí te´d vyndávám z postýlky, chovám, dala jsem jí pár lžiček vody, ale za chvíli je to zase o pláči. Čím to může být? Nemůže mít hlad? ![]()
@amálkaa až to zistíš daj vedieť aj mne
Už som nespala skoro 2 roky.
Moje deti jednoducho do istého veku v noci poriadne nespia
Ale zlepšuje sa to strašia bola hore cca každu hodinu mladšia ked má dobrú noc tak každé dve ![]()
Moje malá byla ukázková do toho cca 6tého měsíce.. Začala jsem přikrmovat - jedla zeleninku i kaše, v noci jsem kojila 1-2×.. Pak jí vyrostly spodní zuby, vše v pohodě no a pak začaly růst horní - skoro všechny čtyři najednou a už jsem do ní nedostala vůbec nic, chtěla se jen kojit.. A v noci se budila i osmkrát
zuby vylezly, noční spaní se zlepšilo - vstává tak třikrát.. I tak je to dost - už jí bude rok.. stále hlavně kojím, nějak se nám nedaří se k tomu normálnímu jídlu vrátit.. Takže to může být zoubkama.. Já si myslím, že pokud by měla hlad, tak by si alespoň to prso vzala.. A bříško jí klidně z té kaše může bolet.. Nebo i z těch pár lžiček příkrmů - kaká?, umí pít něco jiného? Možná jí to tam tlačí - u nás to tak je, stačí pár lžiček a druhý den se kroutí a úplně u toho křičí ![]()
Měli jsme to samé, přešlo to samo po pár dnech. Kaši jsem začala dávat před koupáním, když ji dám před spaním, hodinu ji bolí bříško.
Ono to bude těma zubama, mám to samé. Dej ji třeba do látkové plenky malou kostičku ledu, nech ji to pocucat, koj, jak si řekne, nenuť ji jídlo a nedávej moc teplé.
@martuska75 Vítej v klubu, mám to samé, jen zatím jeden rok.
U nás se vstává taky několikrát za noc.
Jinak zuby jsou pěkný prevít, dokážou hodně nazlobit. ![]()
Tak nám to začalo už v pěti měsících, budí se 5 - 10X za noc, ted nám je 6,5 a spíš se to zhoršuje, zub zatím žádný nevyrostl
tak nevím na co to svádět
přikrmujem asi měsíc a jí čím dál míň = čím dál víc kojím
ale jinak je to úplné zlatíčko - ve dne ![]()
@gabriela82 píše:
Moje malá byla ukázková do toho cca 6tého měsíce.. Začala jsem přikrmovat - jedla zeleninku i kaše, v noci jsem kojila 1-2×.. Pak jí vyrostly spodní zuby, vše v pohodě no a pak začaly růst horní - skoro všechny čtyři najednou a už jsem do ní nedostala vůbec nic, chtěla se jen kojit.. A v noci se budila i osmkrátzuby vylezly, noční spaní se zlepšilo - vstává tak třikrát.. I tak je to dost - už jí bude rok.. stále hlavně kojím, nějak se nám nedaří se k tomu normálnímu jídlu vrátit.. Takže to může být zoubkama.. Já si myslím, že pokud by měla hlad, tak by si alespoň to prso vzala.. A bříško jí klidně z té kaše může bolet.. Nebo i z těch pár lžiček příkrmů - kaká?, umí pít něco jiného? Možná jí to tam tlačí - u nás to tak je, stačí pár lžiček a druhý den se kroutí a úplně u toho křičí
Tak to je taky něco, že pořád jen hlavně kojíš. ![]()
Taky si říkám, že pokud by fakt chtěla jíst, tak se nají, ona to umí. Ale napadlo mě, nemůže to být třeba tím, že jí vadí, že zezačátku to mlíko tolik neteče? Fakt už nevím, vymejšlím všecko možný.
Včera večer řádila do 10h, nemohla pořádně zabrat, pořád jsem jí nabízela prso, chovala, atd., pak najednou to šlo, položila jsem ji do postýlky a usnula. V noci se pak budila po 3 hodinách, ale už neplakala a vždycky po kojení pak usnula, je pravda, že prákrát ještě zakňourala během kojení, ale ne vždycky a pláč to teda nebyl. Tak nevím, čím to je. Kaši jsem večer nedala, stejně teda nemohla do těch 10h usnout a chtěla chovat. Jestli to jsou zoubky, tak mi ale přijde, že si tam zase tolik ty prstíky nestrká a tolik neslintá jako když jí lezly ven. Nevím, bolí to ty miminka, když už je mají venku ty zoubky a jen jim rostou? ![]()
A ty příkrmy; ty problémy začaly, když jsem jí nabízela brokolici s mrkví a bramborem, už jí to nedávám, teď jsem jí dala mrkev, brambor a petržel a tolik to neplive, 3 lžičky aspoň sní. Tak nevím, co jí nabízet dál. Tu kaši jsem jí dávala tak cca 1,5 h před spaním, tak nevím, jestli už by jí to nemělo vadit na bříško.
Do včera normálně kakala každý den, co měla tu brokolici, tak i 3× za den, včera prvně nekakala vůbec, ale dneska ráno už to dohnala. ![]()
Já fakt nevím, přes den to je docela v pohodě, ale ty večery jsou teď děsný. Uvidíme, co bude dneska, ale fakt si teď nejsem jistá příkrmy, co jí dávat a taky se uvidí, jak s kojením, přes den u toho taky plakala. Vodu jí dávám po lžičkách, když ji přkrmuju, ale dneska jsem jí chtěla prvně nabídnout i dětský čajík, tak uvidíme. Vodu po lžičkách si docela dá.
@martuska75 píše:
@amálkaa až to zistíš daj vedieť aj mneUž som nespala skoro 2 roky.
Moje deti jednoducho do istého veku v noci poriadne nespia
Ale zlepšuje sa to strašia bola hore cca každu hodinu mladšia ked má dobrú noc tak každé dve
No, fíha, to si neumím ani představit. ![]()
@MarieOVMUC píše:
Ono to bude těma zubama, mám to samé. Dej ji třeba do látkové plenky malou kostičku ledu, nech ji to pocucat, koj, jak si řekne, nenuť ji jídlo a nedávej moc teplé.
Dobře, zkusím tu kostku ledu, ale fakt si nejsem jistá, jestli to je zoubkama. Jídlo jí nenutím, když vidím, že to nechce a plive to, tak jí nedávám, ale blblý je to s tím kojením, když u toho pláče a nedaří se jí nic moc vypít. To jsem úplně hotová z toho.
@abela píše:
Tak nám to začalo už v pěti měsících, budí se 5 - 10X za noc, ted nám je 6,5 a spíš se to zhoršuje, zub zatím žádný nevyrostltak nevím na co to svádět
přikrmujem asi měsíc a jí čím dál míň = čím dál víc kojím
ale jinak je to úplné zlatíčko - ve dne
Tak já fakt nevím, čím to sakrka může být? Tím přikromováním, že by to to tělíčko ještě nezvládlo? Ale naše dcerka je na jídlo úplně natěšená, fakt ho chce, ale pak to prostě odmítá. Nevím, jestli nezkusit třeba spíš ovoce, než zeleninu, ale pak mám obavy, aby to už tuplme nechtěla.
Zvažovala jsem i, jestli nedokrmovat UM, protože si říkám, jestli to taky není tím mým mlíkem, třeba jí nestačí nebo fakt nevím. Ale začínat na 7. měsíci UM, když mám mlíko…prostě nevím, co zkusit. ![]()
@amálkaa ja jsem um zkoušela ale v 6ti mesich flašku s dudlíkem proste nechce, pítko ji jde líp, ale stejně vypije jen par kapek ne tolik aby se najedla.Tak to neresim, nabizim příkrm 5X denně, co sní to sní a doufam že se časem rozjí. A překvapivě zeleninu jí mnohem líp než ovoce, ted už mi přestává jíst i kaši ![]()