Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chci se zeptat, zda je tady někdo kdo má stejné trable, chodila jsem k fyzioterapeutce kvůli chtěnému oplodnění které se nějak hned nedařilo. Při vyšetření se ale zjistilo ze mám špatné postavení pánve kdy jedna strana jde více,,dopředu,, projevovalo se to neustálou bolesti kyčle, bolesti beder, samozřejmě půl roku cviky, problém otěhotnět, vyšetřování přes konečník, peklo. Nakonec úspěšně, jsem v 11 týdnu
ale známy chiropraktik mi řekl ze to dobré není, nemůžu prakticky žádné cvičení a to je dost aktivní, takze jen chůze a dojizdim za nim co 5 týdnu aby se plod,,neutrhl,, šílené…
Můj dotaz zní, je taky někdo s podobným problémem? Zkušenosti? Mužu říct ze jsem si těhotenství představovala vic v klidu ale tohle me trápí, ne ze nemůžu mít pohyb ale neustálý strach, dekuji za odpovedi
Zdravim… No obdobne trable jsem nemela, ale jsem fyzio. Co říká vas gynekolog? Podle ceho vas chiropraktik (co ma za vzdělání?) usuzuje na riziko potratu? A hlavne, jak se po fyzicke strance citite vy? Nechcete radeji dal docházet k te fyzioterapeutce, ke ktere jste chodila pred otehotnenim, v podstatě vam asi pomohla? Navic chiropraxe (nevim, co tam s vami konkretne dela, ale předpokládám nějaké manipulace?), bych povazovala v tehotenstvi za vic rizikova nez cviceni, ci pohyb. Jestli se vy po pohybu cítite dobre, lepe, nechapu proc vam doporucuje klid. Pokud nejste po nějakem velkem urazu, nebo neco podobneho… Coz asi ne…
@lenkovka můj gynekolog zatím nic neřekl, ale já jsem se mu s tím ani nesvěřila, po fyzické stránce se cítím dobře jen mě opravdu ta pravá strana kyčle pobolívá a tlak v bedrech cítím taky když jdu delší trasu. Ten chiropraktik vyšetřuje přes krční páteř, takže semnou manipuloval ale ne nijak ze by mě něco bolelo, jednoduše mě prokřupal, uvolnil a dal mi tejpy, po třech dnech bolest kyčle začala ustupovat, tak sama nevím komu věřit
@lenkovka jinak mě teď fyzio vidět nechce, nemám ani cvičit ty cviky a par měsíců před porodem začneme pracovat na tom aby všechno probíhalo hladce
Chapu zmatek… Nechcete udelat nic spatne. Nadruhou stranu zen, ktere maji nejake pohybove obtize (bolest zad, SI skloubeni..) nekdy i vyhrezy, jsou po urazu panve atd. je dost a nemají omezeni v pohybu, prave naopak, vlivem tehotenskych zmen se tyto problemy nekdy zhorsuji, uvolnuje se vazivo, brisni stena hure drzi, povoluje panevni dno a naopak nejake cviceni pomaha predchazet, resit tyto potize. Plus miminko pak neco vazi, nosíte, nespite a tohle vsechno je pak zatez, ktera muze zadelat na problemy, ktere určitou prevenci v tehotenstvi eliminujete.
To, ze vas chiropraktik prokrupe muze byt fajn, uvolni se nejake blokady… Ktere ale v pripade, ze je nezastabilizujete cvicenim se maji tendence vracet. Tohle je ale na delsi diskuzi.
Kazdopadne bych se nebala potratu kvuli normalnimu pohybu, nebo lehčímu cvičení. Nejste rizikova. Zeptala bych se ho, z ceho vychazi a jakou ma statistiku, ze u zen s problemy s pohybovym aparatem je vyssi riziko potratu. Pohybovych obtizi ano, kvuli vysse zminenemu. Nebo se nekdy stava, ze kvuli oslabenemu panevnimu dnu pak zeny v druhem trimestru musi třeba ležet, ale to byva casteji napr. Po prvnim tezsim porodu, kdy panevni dno dostalo hodne zabrat. Navic by vam gynekolog rekl, ze se vam napr. Zkracuje cipek nebo neco takoveho. Vy nemate v anamneze potrat… Pokud mate strach, pockala bych ty 2 tydny, az budete po 1 trimestru, nejvetsi riziko budete mit za sebou a pak bych se normalne hybala, nasla si treba tehu cviceni, pro ten pocit, ze jste pod dozorem. A ridila se vlastním telem a pocitem, kdy je mi dobre.
Vim asi neporadim, to bych vas musela videt🙂 drzim palce, no stress, uzivejte budouciho jara a preji zdrave miminko.