Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Já teda vídám naprosto běžně, jak rodiče (či prarodiče) vozí děti bez sedaček, klidně i vepředu na klíně. Hlavně do školy, školky…
Nechápu a říkám si, jestli jim to dá tolik práce je připoutat. Jenže člověk s tím nic nenadělá.
Informovala jsi je, jak je to správně a víc udělat nemůžeš. Udělají si to stejně podle svého.
Já bych jim dala přes hubu a na otázku „proč?“ bych odpověděla taky „to je schválně“
Ne pardon, ale při těchhle situacích se mi otvírá kudla v kapse nad neodpovědností některých lidí ![]()
PS: Švagr své děti vozí nepřipoutané a bez sedaček, tcháni s nimi dělají to samé. A kroutili hlavama, že jsme divní, když jsme řekli, že takhle s naším dítětem nikdy nepojedou. A jejich argument? Za a) oni jezdí opatrně, za b) kdo by ty sedačky pořád přendaval (od šváry ke švagrové a ke tchánovi do aut) a za c) policajti je určitě nechytnou. Taky nemohli pochopit, že jsme koupili sedačku novou a dle nich zbytečně drahou ![]()
Kamča.dalmatinka píše:
Nejhorší je)teda nikomu bych to nepřála) že jim se nikdy nic nestane.u nás celá rodina poutá správně a stejně to bylo k ničemu a nakonec díky autosedačce bylo smrtelné zranění tak pak si vyberNepletla bych se do toho.Neuděláš s tim nic.Do schránky leták o správném poutání vajíčka a víc bych to nechala na nich
to je prave to, ze 95% autosedacek jsou poutany spatne, teda aspon ty bez isofixu a za tohle bych ji dala do drzky a bez pardonu. Clovek tady investuje tisice do toho nejkvalitnejsiho co je a pak nekdo … skoda mluvit. Doufam, ze nikdy nebudou bourat
Háto, jako nechci se těchto lidí zastávat, ale někdy to vážně ti lidé neví, že je to tak špatně a když je na to upozorníš, tak aby se zbytečně neshodili, tak si něco vymyslí, jen aby nemuseli přiznat, že to nevěděli. Mám trošku jiný příklad od nás. Naše sousedka, která nesmírně dbá na stravu a bezpečí svých dětí, vozila 4 letou dcerku v sedačce 9-36 kg , netestovanou a poutala ji tak, že dávala pás ten vrchní v podpaží a na břicho. Jako překvapila mě tím, páč vím o ni, že vážně dbala na bezpečí svých dětí.Ale taky vím, že nesnášela, když jsem ji náhodou řekla , že dělá něco asi špatně (což chápu, páč taky to nerada slyším
), takže, když jsem ji a její dceru vezla v našem autě, tak při poutání své dcery jsem nahlas říkala, že teď poutáme přes ramínko, jak to správně má být a spodní pás přes boky , nikoliv přes bříško a ona se začala sama zajímat, jestli jsme to někde vyčetli a já ji poslala na meil odkaz o správném připoutání a taky jsem tam přihodila crash testy a oni si do měsíce koupili novou, atestovano autosedačku ![]()
Ja vim o lidech, kteri vozili ve vajicku tak, ze miminko v nem sice meli pripoutany, ale to vajicko pak jen tak polozili na zadni sedadlo
Upozornuju, ze to jsou mlady lidi, takze meli by se v dnesnich vecech trochu orientovat. Ale lidska blbost proste nezna mezi … oni vubec nevedeli, ze ta sedacka se do auta taky nejak pouta
pro ne to bylo proste takove nositko ![]()
Jinak teda musim priznat, ze s manzelem jsem se x-krati pohadala ted pri druhem synovi, protoze pri prvnim pred 15ti lety „vajicka“ bud jeste nebyla, nebo byla v zacatcich a nepovinna, takze toho jsme jako miminko vozili v korbicce na zadnim sedadle, dokud si v ni nezacal stoupat
Pak prisla na radu klasicka autosedacka.
A muj manzel si vubec nevsiml, ze doba jaksi pokrocila a klidne by to tak praktikoval i ted
pro nej bylo vajicko taky takova vecicka na poponaseni mimina, pri kazdy ceste nekam (jezdime malo) jsem se s nim musela handrkovat, ze korbu do kufru a vajicko pripoutat na sedadlo
proste stara skola no. Jinak ridic vybornej, opatrnej, zadna nehoda nikdy. Ale proste to nevedel, nikdy se o to nezajimal.
nakukovatelka píše:
Ja vim o lidech, kteri vozili ve vajicku tak, ze miminko v nem sice meli pripoutany, ale to vajicko pak jen tak polozili na zadni sedadlo![]()
Upozornuju, ze to jsou mlady lidi, takze meli by se v dnesnich vecech trochu orientovat. Ale lidska blbost proste nezna mezi … oni vubec nevedeli, ze ta sedacka se do auta taky nejak pouta
pro ne to bylo proste takove nositko
Jinak teda musim priznat, ze s manzelem jsem se x-krati pohadala ted pri druhem synovi, protoze pri prvnim pred 15ti lety „vajicka“ bud jeste nebyla, nebo byla v zacatcich a nepovinna, takze toho jsme jako miminko vozili v korbicce na zadnim sedadle, dokud si v ni nezacal stoupat
![]()
Pak prisla na radu klasicka autosedacka.
A muj manzel si vubec nevsiml, ze doba jaksi pokrocila a klidne by to tak praktikoval i tedpro nej bylo vajicko taky takova vecicka na poponaseni mimina, pri kazdy ceste nekam (jezdime malo) jsem se s nim musela handrkovat, ze korbu do kufru a vajicko pripoutat na sedadlo
proste stara skola no. Jinak ridic vybornej, opatrnej, zadna nehoda nikdy. Ale proste to nevedel, nikdy se o to nezajimal.
Nám se tohle jednou stalo… Jak vždycky řešíme, aby byl malej připoutanej a tak, tak jsme ho připoutali do autosedačky, ale už jsme zapomněli, že jsme před tím tu sedačku měli z auta vyndanou
prostě blbci no…
sice jsme jeli jen kousek, ale i tak jsme byli v šoku, že se nám něco takovýho stalo…
![]()
Normálně máme sedačku v autě furt, tak nás tehdy nenapadlo kontrolovat, jestli je připoutaná a zkontrolovali jsme jen to, jestli je prcek připoutanej v ní… což by mu bylo houby platný, kdyby se něco stalo… ![]()
Každopádně teď už kontrolujem pokaždý radši oboje ![]()
No, já mám zle se sousedkou, bo jsem jí nedávno potkala ve městě, shodli jsme se, že jedeme domu obě a ona mě vyzvala, abychom jí a její miminko vzali autem, nechtěla pochopit, že bez sedačky je nevezmu, že prej mám jet pomalu a opatrně a já jí nevzala, bo to bych si na svědomí nevzala, no a teď mě tady pomlouvá po vesnici, že jsem neochotná a namyšlená.
No, a mě se taky jednou stalo, že jsem sice měla autosedačku připoutanou, ale malou v ní jen posazenou, jsem se pěkně divila, když jsem dorazila domu a malá nepřipoutaná ( ještě, že nevylezla - bylo jí už asi 10 měsíců), no a pěkně jsem si oddychla, že se nic nestalo.
JančaK píše:No, a mě se taky jednou stalo, že jsem sice měla autosedačku připoutanou, ale malou v ní jen posazenou, jsem se pěkně divila, když jsem dorazila domu a malá nepřipoutaná ( ještě, že nevylezla - bylo jí už asi 10 měsíců), no a pěkně jsem si oddychla, že se nic nestalo.
Jo to se mi taky nedavno stalo.. Malou jsem oblekla, posadila do vajicka a sla chystat sebe… Chlap pak capnul sedacku, soupnul ji do isofixu a jeli jsme… Pak jsem docela koukala, kdyz jsem ji prendavala do kocarku. Jeli jsme jen kousek, ale stejne…
ted uz si davame pozor…
Máme velkou autosedačku a máme i podprdelník. Podprdelník je doma pro tchány případně pro tatínka do dodávky, když odpol vyzvedávají malého ze školky. jinak je to se sedačkou a 3mi auty komplikovaný. Ale tchýně taky říkala že by mu ten bobík už stačil ne?? tož jsem jí vysvětlila že nestačil, už z důvodu bezpečnosti a přidala jsem i pohodlí, že se mu v sedačce líp sedí, může se opřít do boku, nelítá když usne … a pak si sami tcháni řekli před cestou do prahy o nainstalování sedačky.
Jinak v předu na sedadle spolujezdce můžte dítě vozit i po směru, ale musí být vypnutý airbag, popř. sedačka šoupnutá až dozadu. pd týdnem jsem s mým Járou a neteří (20měs) jela k babičce. malá v autě řičela protože zezadu nevidí a pod, a ani jára jí nezabavil. Holt jsem v půli cesty zastavila, sedačku jí dala dopředu a jeli jsme dál a malá byla spokojená. V tomto případě si myslím že jsem udělala nejlíp, protože mě zase strašně znervozňovalo že malá vzadu řve, a o to hůř se mi jelo.
jinak ostatním to nevysvětlíte … holt ať si dělaj jak uznaj za vhodný … když jim něco řeknete, budete vy ty blbky blbí co tomu prd rozumí
![]()
Takové to lidi taky znám. Děti se poutají jen na delší vzdálenost. Za 20 km do města se jim určitě nic nestane atd. Já pak byla ta fůrie, která když je vezla do školy 2km, vyžadovala sundané tašky ze zad a připoutaní aspoň na tom jejich podsedáku.
Nedej bože, když měli se mnou jet na kole, to byl taky dobrý boj, vyžadovala jsem helmu. A jejich maminka tomu dodala, když prohlásila dojdi pro helmu, víš že s tetou ji musíš mít.
K tématu, tys je informovala, můžeš mít svědomí čistý a teď jen doufat že si to vezmou k srdci.
tak mě nejvíc dojímá to, že to musím vysvětlovat svým a přítelovým rodičům u mé 4 leté dcery, když jedou jen někam po vesnici stále mi říkájí okřídlenou větu „je to jen kousek“ přesně jak to bylo ve videu jak paní na konci chová polštář na psyndě… nikdy bych nedovolila, sedačky jsem koupila po pečlivém výběru a koukání na cras testy, vybírání té co dopadla nejlépe.. já mám z tohoto prostě vítr.. ono bylo jiné za doby našich rodičů a prarodičů když se jezdilo varťasema, favoritama, škodovkama.. nejelo to tolik, nebylo těch aut tolik, vím jací byli rodiče před dvaceti lety frajeři, že si pořídili varťase.. dnes kdy má rodina klasicky i dvě auta, provoz je mnohem větší a jezdí se mnohem rychleji.. k tomu uspěchaná doba kdy se každý honí za vyděláváním peněz, stres, nepozornost… vždy sedám do auta s nervama.. než někam jedeme mám zlé sny… já bych byla pro vrácení se koňských povozů a spomalení té praštěné doby… děti by se vychovávali snáze…
Karinko, oni to švagři i tcháni moc dobře ví, o to je jejich lenivost a bezohlednost k dětem horší. Věděli to dřív, než se nám narodila dcera. A i kdyby to nakrásně někdo nevěděl, tak si říkám - co jiného, než vlastní dítě, by mělo člověka přimět k tomu, aby si sehnal informace? Nebo jaký je problém se zeptat na správné používání, když tu sedačku někdo kupuje?
Zkusila jsem jí vysvětlit, jaká jsou nebezpečí, bylo mi opět odpovězeno, ať se starám o sebe. Tak jsem alespoň poslala odkaz na jeden crash test, je to o nepřipoutaném dítěti, což je skoro to samé,víc opravdu udělat nemůžu, ale jsem ráda, že jste se pohoršily se mnou. ![]()
Raduš.ka44 píše:
Já jí napsala, ať si najde videa na youtube, že jí to třeba otevře oči. Ale nevěřím tomu, že se na to vůbec koukne.
Hele a ptala ses na důvody (proč takto schválně) a nebo jsi rovnou radila? ![]()
Jako jasně, že žádný důvod asi nemůže být důležitější než bezpečí dítěte při jízdě. Ale holt někteří lidi jsou hákliví na radílky a tak si pak nenechají poradit už z trucu… ![]()
kate02 píše: …a tak, tak jsme ho připoutali do autosedačky, ale už jsme zapomněli, že jsme před tím tu sedačku měli z auta vyndanouprostě blbci no…
sice jsme jeli jen kousek, ale i tak jsme byli v šoku, že se nám něco takovýho stalo…
![]()
…
Tohle se mi také jednou stalo. Od té doby s autosedačkou casnuju, abych se ujistila, že je přidělaná i ona.
JančaK píše: …že jsem sice měla autosedačku připoutanou, ale malou v ní jen posazenou…
Tohle ase zase stalo manželovi (dnes se mi k tomu přiznával), ale zachránil to malej, kterej prý hlásil: „Ne, ne, táto, to je špatně!“ Takže MM si zase vystoupil, šel dozadu, připnul ho a teprve pak vyjeli. ![]()