Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
prosím o názory a rady. Vyšel mi špatně tripl test
Na NT testu možnost Dawna 1 z 870 a teď 1 z 15
Byli jsme na genetické konzultaci, na ultrazvuku a i na plodovce. Teď máme čekat 14dní na výsledky, mám ale pocit, že se zblázním!!! Testy v 1.trimestru a i teď podle ultrazvuku, je vše v pořádku, ale moc dobře vím, že to neznamená výhru. Hrozně se s manželem bojíme!!! Sice mě pořád hrozně podporuje a říká, že nás chlapeček jen zlobí, že má prostě rád černéj humor, ale když ho vidím sedět u stolu o samotě, vidím, jak ho to trápí a přemýšlí. Prosím o zkušenosti, názory - bohužel i ty špatné. Děkuji moc!!!
tké mi ted vyšly špatně triply,NT byl naprosto v pořádku…šla jsem na plodovku…těch 14 dní bylo nekonečných ty nervy a myšlenky zná asi každá která to prožila…ale zas kdžy se budeš užírat a nervovat nic neovlivníš a jenti to bude škodit a miminku taky.Sama vím že nejde se nenervovat nedávno jsem to prožila už po druhé v životě(u obou kluků jsem byla na plodovce).Neznám jedinou maminku které výsledky vyšly pozitivně i na plodovce,triply jsou často falešně pozitivní,takže i tím jsem se uklidnovala.Neboj se miminko bude zdravé a budeš patřit do skupiny jako já že ty vyšly pozitivně falešné triply,uvidíš:)Moc držím palečky!
Neboj se ničeho, pokud ti vyšel dobře NT screening tak ten je mnohem spolehlivější než Triple. Hodně lékařů od triple testu upustilo a vůbec na ně těhulky neposílá. Triple je hrozně často falešně pozitivní, dokonce až tak že jen snad tuším jedno procento po plodovce je pozitivní z původních podezření z triple testu. Velkou roli tam může hrát i to jestli je dobře určené stáří těhotenství, stačí pár dní a hned je falešně pozitivní. Takže klid a držím palce ať výsledky z plodovky jsou v pořádku. ![]()
Majo … ahoj, o nespolehlivosti triplů je tady už popsáno mnoho, ale chápu, že v rozpoložení, v jakém jsi, tak to hledat nebudeš.Nemám osobní zkušenost, ale mojí sestře tvrdili, že její miminko má podle triplů taky Downův syndrom . Podstoupila odběr plodové vody a nervovala se měsíc kolem Vánoc
, zhubla asi 7 kilo
.No a výsledek? Jasmínce budou příští týden tři roky a je naprosto zdravá a veselá!!!
Nechci to zlehčovat, ale pokud Ti NT test vyšel negativní (což si myslím, že při 1:870 asi je) a UTZ taky vypadá v pohodě, tak by to mělo být v pořádku
.
U triplů opravdu hodně záleží na spoustě faktorů, na tom, aby byl správně spočítán týden těhotenství , hraje roli i Tvůj věk a pár dalších věcí
.
Přeju Ti, aby Tě výsledky amniocentézy uklidnili a dál už jen pohodové těhoteství a zdravé miminko
.
docela se divím, že tě doktor posílal i na triply, když jsi měla v pohodě NT screening. můj doktor od nich upustil, stačil ten NT screening, který je spolehlivější. Tripl testy každou akorát zbytečně nervují
Ve většině případů je pak výsledek z plodovky úplně v pořádku! bude to v pohodě, uvidíš! ![]()
holky, moc děkuji, ale víte, co mě ještě nervuje? V různých diskuzích, jsem se dočetla, že měli výsledek na Dawna 1 z 250 , 1 z 200 atd.. Kamarádka, které miminko vzali, protože ji na plodovce objevili Dawna, měla výsledek 1 ze 100… Je mi 28.let a můj výsledek 1 z 15, mě prostě nenechává klidnou. Ale moc bych chtěla, aby jste měli pravdu!!! ![]()
Proč vlastně doktoři posílají na ty triply, když NT vyjde dobře??? Akorát to maminky nervuje. Moje doktorka je naštěstí rozumná. Když mi vyšel negativní NT, tak mi řekla, že na tripla nedoporučuje jít, že je to nespolehlivé a často se objevuje falešný pozitivní výsledek.
Takže majo, snaž se být v klidu jak jen to jde. Přeju ti, aby testy plodové vody byly v pořádku
.
maja 69 píše:
holky, moc děkuji, ale víte, co mě ještě nervuje? V různých diskuzích, jsem se dočetla, že měli výsledek na Dawna 1 z 250 , 1 z 200 atd.. Kamarádka, které miminko vzali, protože ji na plodovce objevili Dawna, měla výsledek 1 ze 100… Je mi 28.let a můj výsledek 1 z 15, mě prostě nenechává klidnou. Ale moc bych chtěla, aby jste měli pravdu!!!
Majo, jestli ti vyšlo 1:15 nebo 1:100 je jedno, je to jen hra s čísly, která rozděluje výsledky na pozitivní a negativní. Pozitivní neznamená, že miminko je postižené, ale že je potřeba to doupřesnit odběrem plodové vody.
Vím, že se lehko řekne nestresuj se, ale jestli máš čas (myslím tím třeba že se potřebuješ zabavit), tak doporučuju pročíst diskuzi MUDr. Kouckého (porodník od Apolináře). Tam je těchto dotazů mraky
. Já jsem se v těhotenství do této poradny chodila vždycky uklidnit, když jsem se něčeho bála.
http://www.prozeny.cz/…nska-poradna
Moc držím pěstičky, ať má tvoje těhotenství šťastný konec
.
Majo, ale přece v NT ti vyšla pravděpodobnost 1z850! prostě ber tu lepší hodnotu, tripl byl falešně pozitivní!!! Uvidíš, že to bude všechno v pořádku! víc bych věřila hodnotě z NT screeningu než z triplu!
Ahojda, mela jsem sice mensi, ale podobny problem. NT mi vysel asi 1:xtisicum, proste jasne negativni. A pak Tripple testy vysly 1:100 a byl nam doporucen odber plodove vody. Ja jsem tedy podepsala revers a nesla na nej, z duvodu jasne negativity NT. Ale do konce tehu jsem to mela cervene v prukazce - amnio odmita ![]()
A ted mi tu spinka Zuzanka ![]()
taky jsem měla špatné tripply 1: 390 (hned mi byla doporučena plodovka, gen.UZ mi nedělali, prostě hned odběr, prý při skóre pod 400 automaticky všechny doporučujou na amnio)
UZ ve 12.tt byl OK, na plodovku jsem šla, nevydržela bych nervy až do porodu.....takhle byly nervy jen 2 týdny na výsledek plodovky - dopadla dobře.
Manžel mi taky furt říkal, že je dítě v pořádku, protože to jsou jeho silný geny a ty přece nemůžou být vadný ![]()
S tvýma obavama ti nikdo nepomůže, ale cítím s tebou, i jsem kolikrát brečela, protože jsem už myslela na nejhorší…no byly to hrozný 2 týdny, nezbývá ti než je vydržet
jo a znám případ, kdy byl tripple 1:5 a plodovka v pořádku ![]()
Příspěvek upraven 13.05.10 v 12:02
Ahoj já měla Tripple testy 1:75 a byla na odběru plodové vody a máme zdravého chlapečka, vím že máš nervy, já tenkrát taky měla ale neboj, všechno dobre dopadne.
Zrovna jsem to minulý měsíc řešila s kamarádkou, stalo se jim totéž… byla z toho úplně hotová, protože downíka mají v rodině, tak věděla, co by je čekalo… těch 14 dní čekání bylo nekonečných - a výsledky dopadly dobře… Věřím, že to tak bude i u Tebe!!!
Holkyyyyyyyyyyyyyyyyyy JOooooooooooooooooooooo!!!!!!!!
Testy dopadli skvěle, miminko je zdraví, já to obrečela a manžel, ten to ještě rozdýchává
Děkuji všem, co mě podpořili při čekání… jooooooooooooooooooooooooooooooooo
![]()
Ahoj!!! Velká gratulka !!!
![]()
Já na tom byla v 1. těhu stejně - takže chápu tebe i partnera! To čekání je strašné ![]()
Ale naštěstí nám to také dopadlo dobře a mám doma krásnýho 3 a půletého rošťáka!!! ![]()
Teď už si to jen užívej!!! Hodně štěstí a radostných chvil!!! ![]()