Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky uz jsem zoufalá, syn každy den při večerním usínáni vyvádí… Řve, vzteká se ( bez slz ), stoupá si… Je to každy den, vidím jak je ospalej…dám ho do postýlky a hodinu řev, nejsem pro uřvání - vyřvání, ale už i na to došlo a vysledek… Usnul, ale další a další den to samé… zkoušela jsem ho i uspat ( i když moc se mi ho to nechce učit ) v naši posteli, ale stejně ba naopak horší… To byl zase hotového z toho že je u nás v posteli a bylo po spaní…
Přes den spí hodinu dopoledne a cca 1,5 hodiny odpoledne… Bez problému
V noci spí celou, občas zabrečí když mu vypadne dudlík…
Děkuju za rady…
A jsi v pokojíčku/ložnici s ním nebo odcházíš? U nás pomáhá sedět u postýlky a hladit dokud neusne. Za 10 minut je tuhý. A mě to nezabije.
Ne nejsem, položím, pohladím a odcházím, ale pokud bych tam s ním byla, tak by si povídal a stoupal si ( také jsem zkoušela ), jinak mě by to také nezabilo, ale nepomáhá…
Já v tom vidím separačku, u nás to samé. Až si budu vědět rady, tak ráda poradím
Zatím uspáváme v kočárku a pak přenášíme. Přitom 8. měsíců jsme jen položili do postýlky, odešli a spalo se.
Hm, mám to samý, ale ani u prsa mi už nechce spát, i když hlavně zlobí, když je večer táta doma, což je skoro vždycky…
Vydrz
deti mi to taky delaly. Ma to souvislost s jejich rychlym vyvojem, na ktery telicko jeste motoricky nema a perou se s tim samy v sobe. Nam casto pomahalo davat spinkat o chvilicku driv, aby nebyly uplne pretazene.
Edit: kojeni moc nepomahalo a mozna to i trosku souviselo se separackou, ale hlavne s tim fyzickym vyvojem - vstavani, sroupani, chozeni. Ditko se neumi samo proste zklidnit a potrebuje klidnou, trpelivou a duslednou mamu.
Měli jsme něco podobného…vždycky ho stačilo dát do postýlky. Párkrát se tam vyblbnul a pak zalomil. Bez křiku, bez problému. Pak najednou zlom a malý protivný, ubrečený, vztekal se až hysterčil
byla jsem s ním v místnosti - nezabíralo, odešla jsem z místnosti - hysterák, který jen tak nekončil a jak byl unavený, tak občas ze stoje padal a bouchal se hlavičkou do postýlky - ještě větší řev ![]()
Nakonec ho uspávám u nás v posteli…sice se občas vzpouzí a řve, ale pevněji ho chytím, hladím a po chvilce se uklidní. Podloube mi párkrát do oka, strčí prsty do nosu
a tak do cca 10ti minut je tuhoš
pak ho přenesu a spí skoro celou noc. Ale on má poslední dobou hoooodně divoké v noci spaní. Občas by mě zajímalo co se mu zdá, že ho najdu pro mě v totál nepřirozené poloze
![]()
@Marion84 Mluvíš mi z duše
Dcerka (10. měsíců) nám ted doma dělá to samé…stoupá si v postýlce a řve a řve ( bez slz)Dřív jsem jí hladila a držela za ruku a vždycky po nějaké době usnula ale ted jí tam musim pořád jen pokládat, protože si prostě neustále stoupá. A přitom je vidět, jak je unavená a stejně si nelehne…Neusne ani u mě v posteli..to zase pořád leze na pelest a stoupne si tam a skáče…Už jsme fakt bezradní co s tím:-(Každý den končí zhruba dvouhodinovými scénami. Dokonce jsem se přistihla jak už se odpoledne děsím toho co malá bude zas vyvádět…
Ahoj, chtěla bych obnovit tuto diskuzi. Poslední dobou má dcera problém s usínáním. Je jí 9 měsíců a asi měsíc trvá i třičtvrtě hodiny než usne, přitom v 7. měsíci usínala krásně…položila jsem, chvilku hladila a do 10 min. spala. Přes den spí tak půl hoďky dopoledne, po obědě tak hodinu a půl, max. dvě hodiny a to max. do 15:30. Někdy usne ještě okolo půl sedmé tak na půl hoďky. Ke spánku jí ukládám okolo 21:00, dřív prostě neusne nebo usne, ale za půl hodiny je vzhůru. Zkoušela jsem i vynechat ten spánek okolo půl sedmé, ale je to stejný…říkala jsem si, že bude aspoň víc unavená. Přijde mi to dost dlouho, aby vydržela např. od 14:30 do 21:30 bez spánku…Nevim, jestli už je přetažená…
Kolem tý sedmý začne fňukat, jdem koupat, to jí asi trochu probere, pak kaši a pak teda vůbec nevypadá, že by se jí chtělo spát. Kdybych jí dala spát už v těch sedm, tak je za půl hodiny vzhůru a už neusne
Takhle u ní stojim, hladim, zpívám, dělám pššš pššš pššš
ona se neustále převrací z jednoho boku na druhej, hraje si s mojí rukou, kouká na kolotoč atd… Když odejdu řve třeba půl hodiny, což zase nechci jí nechávat uřvat… Poradíte někdo něco nebo se picnu
Nějakej čaj na spaní zabírá nebo je to na prd?
@Kacabacka máme to samé… akorát že usínání je prsa a nemá dudlíka tak v noci chce prso
Nám je dnes 9 měsíců… jak to u vás pokračovalo dál?? Je to lepší?
@Lena1 no časem se to zlepšilo…nějak po 10. měsíci začala už usínat líp, teď je jí 15 měsíců. Někdy usne za 10 min. někdy za 20… zazpívám 2-3 ukolébavky a to jí většinou dostane do polospánku a to už odcházim, nečekám až úplně vytuhne. Někdy se stane, že jsem tam těch 20 min. a to mi přijde, že už zabírá, ale pak se najednou zvedne a klekne si, tak jí řeknu, ať udělá hají, ona si lehne, ale za chvíli znova…tak počkám, až si lehne a odejdu…ona si toho sice všimne, minutu pokňourává a pak usne…Asi tim, jak je už v polospánku, tak tak nevnímá, že tam nejsem…nevim… Pak třeba dělám to, že jí hladim po zádech, postupně na ní nechám tu ruku jen položenou a pak nenápadně místo ruky dám namuchlanou deku, aby měla pocit, že tam ta ruka pořád je
Jinak s tim kojenim je to těžký…já jí nikdy večer u prsa neučila usínat, nebo teda spíš, vždycky se mi sama vzbudila…akorát když jsem kojila v noci, tak to jo, to jsme spaly obě, ale já se díky tomu vůbec nevyspala, takže od 7 měsíců jsem jí už v noci nekojila…a když se vzbudila, že jí vypadl dudlík, dala jsem a byl klid, ale to taky až časem… Předcházely tomu asi 3 noci, kdy teda brečela a dožadovala se kojení, ale nedala jsem se ![]()
Děkuju za odpověd ![]()
Já to mám ztížený ještě tím, že starší vstává do školy a tak nemůžu nechat malýho brečet, hned ho nějak utišuju, vlastně hlavně prsem už od narození a tak se nám to stalo, že zabírá jen prso
Tak snad se to taky u nás zlepší. Doufáám..