Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hledám marně radu všude kde se dá, asi neexistuje, ale tak třeba si tohle přečte někdo, komu něco pomohlo. Mám 27m dceru, která odmalička hrozně špatně spí. Všichni mi říkali ať vydržím do roka, do roka a půl, ve dvou se to zlomí a nic je to čím dál horší. Teď už měsíc spim tak 4h v noci a to ještě ne v kuse. Může za to i moje těhotenství, bolí mě záda a nemůžu pořádně spát. Ale ona jednou kňourá, chce maminku, další noc spí, ale třeba jen do 4, další noc ječí ze spaní a má špatné sny. Pokaždé to má jinak, ale nikdy neprospí celou noc. Většinou k ní nestačí vstát, řve třeba hodinu a víc, pak 2h spí a nanovo. Už jsme vyzkoušeli snad všechno. Spaní s náma, spaní u ní, nechat vyřvat, homeopatika…na co si kdo vzpomene. Přes den má pořád stejný režim, vstává mezi 6 - 7, po obědě si dá 1,5h spát večer chodí 8 - 8:30. Už to s manželem nedáváme, pořád si opakujeme, že přes den je neskutečně hodná, nevzteká se a šikovná, Plynule mluví, pozná snad víc zvířat než já…což mě taky napadlo, že těch vjemů má prostě moc. Jenže ona sama je tak zvídavá a bystrá, všechno si pamatuje a pak se jí to v noci honí hlavou. Poslední dobou mi několik lidí říkalo ať zajdem k doktorce, že už to není normální, nebo nějakou kineziologii a apod. Já nevím máte s tím někdo zkušenost? Kdybych věděla, že to je normální tak prostě asi vydržím, ale nemáme v okolí žádné dítě které by po roce neprospalo jedinou noc. Tak co myslíte najde se tu někdo s nějakou radou, kterou jsme ještě nevyzkoušeli či doporučením co s ní?
Vyzkoušeno, o pul čtvrté usíná na zemi totálně hotová. Nejde ji udržet vzhůru. ![]()
@abela nezvládla by to bez odpoledního spánku? Jinak osobně zkušenost nemám, ale já sama jsem extrémní nespavec, mamka si se mnou užila hrozné věci. Doteď spím max 4 h denně
když jsem byla malá, tak se mnou nic nesvedli a rodiče se u mě střídali
můj kluk též nespavec, od 15 m nespal celý den, jen v noci a to vstával ve 4, max 5 ráno. Upravilo se pouze časem, teď spí krásně - 21-6:00. Vč víkendů. Ale je to paráda, dřív to bylo peklo ![]()
@martina.se píše:
@abela nezvládla by to bez odpoledního spánku? Jinak osobně zkušenost nemám, ale já sama jsem extrémní nespavec, mamka si se mnou užila hrozné věci. Doteď spím max 4 h denněkdyž jsem byla malá, tak se mnou nic nesvedli a rodiče se u mě střídali
můj kluk též nespavec, od 15 m nespal celý den, jen v noci a to vstával ve 4, max 5 ráno. Upravilo se pouze časem, teď spí krásně - 21-6:00. Vč víkendů. Ale je to paráda, dřív to bylo peklo
Snažila jsem se ji udržet vzhůru celý den, ale je to fakt nemožný, prostě usne na zemi u hraní. Ona i večer je dost utahaná, šmrdlá se, tupě kouká, i v noci nevypadá že by byla vyspalá. Jen jí to nejde
Moc děkuju za rady já si uvědomuji že mám prostě asi smůlu, ale chtěla jsem to zkusit, kdyby se našel někdo s něčím, co by pomohlo. Naděje umírá poslední. Hormony pracují a já ted pořád jen brečím.
@abela píše:
Snažila jsem se ji udržet vzhůru celý den, ale je to fakt nemožný, prostě usne na zemi u hraní. Ona i večer je dost utahaná, šmrdlá se, tupě kouká, i v noci nevypadá že by byla vyspalá. Jen jí to nejdeMoc děkuju za rady já si uvědomuji že mám prostě asi smůlu, ale chtěla jsem to zkusit, kdyby se našel někdo s něčím, co by pomohlo. Naděje umírá poslední. Hormony pracují a já ted pořád jen brečím.
Nevim, uz me napadaji takove hlouposti, co bych zkousela
zmena pyzama? Trochu svetla? Absolutni tma? Zima? Nebo teploucko? Ja absolutne neusnu, kdyz mam oblecene nohy treba ![]()
@Barca12345 píše:
Nevim, uz me napadaji takove hlouposti, co bych zkouselazmena pyzama? Trochu svetla? Absolutni tma? Zima? Nebo teploucko? Ja absolutne neusnu, kdyz mam oblecene nohy treba
Dík vše vyzkoušeno, možná zmena pokoje, ale na jiný byt nemáme
Dneska jsem si i představovala, jak by ten pokojíček šel přestavět. Tak nevim třeba to vyzkoušíme
Odpolední spánek bych nerušila, ale zkusila zkrátit. To nebývá pro děti takový zásah do režimu, já to tak dělám se starším (3,5 roku) už asi rok, hlavně teda proto, aby nestrašil večer, ale možná by to trochu pomohlo i vám
Něco podobného mám doma, akorát už chodí do školy tak nevím přesně jak dlouho to takto měli. Dcera to měla hodně stejné - velice aktivní, šikovná, mluvila brzy. A v noci buď nějaké děsy, nebo se vzbudila a nemohla sama usnout takže řev a uspávání, vyjímečně prospaná noc, ale to už ji zastoupil mladší brácha
Ten se hrozně dlouho budil a chtěl napít a stěhoval se k nám do postele. Rozhodně ještě ve školkovém věku. Oba vstávali nejpozději v 6. Bez odpoledního spaní byli na ránu, o to hůř pak večer usínali.
Neboj, až budou muset vstávat do školy, budou schopni spát do 8 ![]()
@Temaho píše:
Odpolední spánek bych nerušila, ale zkusila zkrátit. To nebývá pro děti takový zásah do režimu, já to tak dělám se starším (3,5 roku) už asi rok, hlavně teda proto, aby nestrašil večer, ale možná by to trochu pomohlo i vám
zkoušeli jsme docela dlouho jsem ji budila a na spaní v noci to nemělo vubec žádný vliv, jen po tom násilném probuzení třeba hodinu brečela u mě v náručí.
Počkala bych ještě. Nejspíš má noční děsy. Odpolední spánek bych v žádném případě nerušila, spíš bych zkusila večer posunout třeba do půl desáté, aby spala tvrdě.
U nás byly děsy spojené s bolestí zubu, jak se vytrhl, skončilo peklo.
Ale mám kamarádku, které to holčička dělala až do pěti let, nejdřív třeba po hodině, pak se to zklidnilo a teď občas ještě vyvádí.
Jinak synovec je taky nespavec, otravuje klidně do půl jedenácté a ráno v pět vstává. Jednou za 14 dní se stane, že se dospává a klidně vytuhne odpol v sedě a chrní až do rána. Bude mu pět a nezměnilo se to, spíš spí míň a míň
No a ségra je to stejný, takže se nemůže na něj zlobit
![]()
Neteř nespala do víc jak dvou let (resp. spala v noci tak do jedné a pak do 5 byla vzhůru) - zkoušeli všechno možné, byli na spoustě vyšetření. Nakonec nedávno švagrová musela do nemocnice a malá zůstala doma jen s tatínkem - a ejhle - začala v noci spát.
No, nemůžu v Archivu ČT1 najít poslední díl Kouzelné bylinky, ale právě tak paní doporučovala na nespavost a klidné spaní právě Meduňkový čaj a do výplně polštářů dát sušenou levanduli. Levandule se dá nahradit buď aroma olejem do místnosti přes spaním nebo kápnout levand. esenci na polštář.
Dá se i koupit polštář s levandulí :
http://www.vyprodejskladu.eu/…dule-p27389/