špatné výsledky genetiky..

329
21.9.06 17:49

špatné výsledky genetiky..

Obracím se na Vás s prosbou a " snad" uklidněním..kolegyňka je v současné době 16-17t,a včera dostala krevní výsledky,kde je podezření na Downův syndrom :cry: -je tam přímo uvedeno 1:100,vzhledem k věku matky 1:1300..snažím se jí trochu uklidnit,že to může být jen špatným termínem porodu-měla 44 denní cykly,a problémy s ovulací,že to bude třeba tím.. :( vím,že na to tady už proběhly diskuze..jedná se mi zejména o to procento rizika..nevíte některá,jestli je to u ní opravdu vysoké riziko??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
322
21.9.06 18:02

Ahoj,
1:100 není vysoké riziko. Je to tedy o dost víc, než má většina maminek, ale i tak je to jen 1 ku 100, že dítě bude nemocné. V takovém případě bych asi šla na ultrazuk, na něm se někdy také dá Downův syndrom poznat (tedy také jen s nějakou pravděpodobností). Na odběr plodové vody bych asi nešla, to je docela riziko.
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
21.9.06 18:04

jannis, oni ji stejně pošlou na odběr plodové vody, který to ukáže daleko přesněji než krevní testy - není to tak neobvyklé, ty testy vyšly blbě víc holkám a pak to plodovka vyvrátila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
21.9.06 18:07

evi, nevím o nikom, komu by odběr plodové vody uškodil, ty ano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
21.9.06 18:14

Ahoj,
Hell, nemám moc známých, osobně vím jen o jedné mamince, která na odběru plodové vody byla. O nikom, komu by uškodil, ani o nikom, kdo by měl dítě postižené Downowým syndromem osobně nevím (tedy neznám). Ale pravděpodobnost úmrtí dítěte kvůli provedení odběru plodové vody je jedno procento. To se mi zdá docela dost velké riziko, že bych „zabila“ svoje miminko. Můj doktor dělal odběr vody jedné 39 leté mamince, měla také špatné výsledky krve a navíc ten věk… miminko zemřelo… bylo zdravé. Bylo to její první dítě a moc ho chtěla. To bych nechtěla zažít, osobně bych radši riskla to jedno procento Downa, nebo bych se ještě rozhodla podle toho ultrazvuku, ten snad nijak nebezpečný není, tak bych ho určitě chtěla. Ale uznávám, že to je každého věc, jen píšu svůj názor.
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1242
21.9.06 18:23

Ahoj,

já znám maminku, která o miminko přišla kvůli odběru plodové vody… Špatné testy, a přesto miminko bylo zdravé… Bohužel riziko 1:100 si vybralo právě je…

Nyní už mají zdravou holčičku :)

U každého zákroku je riziko.

Lékaři jí jistě poradí. V tomto se vyplatí jim naslouchat a pokud doporučí odběr plodové vody, tak bych se nebránila.Já osobně bych šla.

Hodně štěstí kamarádce

Mirka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
21.9.06 18:28

myslím, že na utz se to prokazatelně poznat nedá, to je stejná nejistota, jako z té krve - navíc se teď pro změnu objevují zprávy, že utz častěji vlastně škodí… kdo se v tom má vyznat.

ale raději bych na odběr plodové vody šla, i když nevím, co bych dělala se zjištěním pozivních výsledků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2263
21.9.06 18:53

Jannis,
věřím, že to pro ni musí být těžké rozhodnutí.
Má dvě možnosti, buď to nechá až do porodu a bude celou tu dobu nervózní. Znám lidi, kteří to tak prožívali a nakonec se jim narodilo zdravé dítě.
A nebo půjde na odběr plodové vody, je tam sice riziko potratu, ale je dost malé, zase na druhou stranu, bude vědět na čem je a může se těšit na narození zdravého miminka. Moje setřenka na tom byla, testy dopadli dobře a má už devítiletou holku úplně zdravou. Takových případů znám víc.

Já bych šla na ten test, než žít v představě a čekání, jestli se nakonec dítě narodí zdravé nebo ne. A to si nemyslím, že bych nějak zvlášť riskovala, já už se o děti snažím 3 roky, mám za sebou 5.pokusů IVF, i přesto, že bych měla strach, abych své vytoužené dítě nějak neohrozila, šla bych na tu plodovku!

Přeji ji, aby se syndrom nepotvrdil! Kati

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
21.9.06 19:27

Ahoj,
i já mám za sebou odběr plodové vody. Bylo mi řečeno, že riziko 1 z 1000 nebo 1 z 2 vůbc nic neznamená a vůbec nic neříká. Testy jsou prostě buď špatné nebo dobré. Kdyby mi (někdy v daleké budoucnosti) u druhého mimi vyšly testy špatně, šla bych na plodovku opět. I když je velká šance, že se miminko narodí zdravé, nesnesla bych tu nejistotu…
Držím palce, ať je to ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3076
21.9.06 19:31

jannis, úplně chápu pocity tvé kolegyňky.. Vyšel mi přesně ten samý výsledek 1:100 Down… Moc jsem se odběru plodovky bála, doporučil mi ji přímo gynekolog, nejdřív jsem si myslela, že na podrobném ultrazvuku to přece musí být poznat (všechny předchozí testy byly v pořádku - utz na šíjové projasnění a nosní kůstky ve 12tt). Přesto mi na odborném pracovišti doporučili amniocentézu… Samotný zákrok byl nepříjemný asi jako injekce, celkem rychlý a jen píchnutí, zato psychicky jsem to nesla hůř… Čekání na výsledek byly nervy, ale dobře to dopadlo. Přestože jsem odběr plodovky nechtěla podstoupit (naše miminko bylo vymodlené a po IVF) a na odborném pracovišti mi ho nenutili, jen doporučili s vysvětlením všech rizik (rozhodnutí je vždycky na matce, kvůli možným komplikacím), nakonec jsem to podstoupila. A byla jsem nakonec moc ráda, protože bych se stejně do konce těhotenství nervovala. Později na velkém utz mi zjistili, že mám v pupečníku pouze 2 žíly (mají být 3) a na dalším utz větší hlavičku oproti ostatnímu tělíčku… Obojí může ukazovat na Downa… Pokaždé se dr ujistil, jestli byla aminocentéza a prý to je tedy v pořádku, i 2 žíly mohou dostatečně dodávat živiny a růst jedné části těla taky bývá někdy rychlejší a zbytek tělíčka to později dohoní. Tím jsem chtěla říct, že pokud bych na plodovku nešla a pak slyšela tyhle další indicie, asi bych se zbláznila strachy..
Kolegyňka se musí rozhodnout sama, riziko po zákroku opravdu je, ale věřím pokud bude na sebe opatrná a šetřit se, dobře to dopadne.
Přeju hodně štěstí.

Adka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1098
21.9.06 20:16

Já jen co se týče amniocentézy, tedy odběru plodové vody, v dnešní době je to riziko, že se něco stane 2%!!!!!! Takže pokud lékař doporučuje, je to opravdu někdy lepší!!!
Mně vyšly výsledky na roštěpovou vadu a podstoupila jsem odběr plodové vody a bylo to úplně v pohodě a já měla klid že je prcek v pořádku!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
21.9.06 20:27

Ja taky znam cloveka, ktery kvuli amnio prisel o zdrave dite. Nicmene na jeho miste bych sla, protoze jejich provorozena dcera ma vaznou telesnou a tezkou mentalni geneticky podminenou vadu a to bych teda neriskovala.
Jestli bych sla na miste Tve kolegyne nevim, dala bych na gynekologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
21.9.06 20:31

Hell, prosím, co jsi četla o té škodlivosti ultrazvuku? Poslala jsem Ti SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
21.9.06 20:33

Ahoj.

Na amniocentéze jsem byla před 5 týdny. Také mi vyšlo vyšší riziko DS a lišilo se podle různě stanovené dělky těhotenství. 5 dní rozdílu znamenalo, že jsem se dostala do normálních čísel. Byla jsem i na kontrolním UTZ (vypadal v pořádku) - ovšem pro DS je pouze orientační (rozštěpové vady se dají zjistit přesněji), navíc v17tt je miminko poměrně malé a chce to velmi kvalitní UTZ. Genetik i 2 gynekologové mi amnio doporučili. Samotný zákrok je jen nepříjemný - bodání jehlou a odběry mi vadí všeobecně. Horší je čekání na výsledky, ale raději 3 týdny než nejistota po celý zbytek těhotenství. Riziko potratu po amnio se v nemocnici, kde mi zákrok prováděli, pohybuje kolem 0,5%.
Holčička je zdravá. :D :D :D

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
21.9.06 20:37

O te skodlivosti UTZ byla jednou zprava ve zpravach. Ze ho nemaji tehotne zbytecne podstupovat navic oproti beznym prohlidkam. Jako ze si rodice plati nadstandartni pocet UZ, aby se jen na miminko podivali. Ale jeden UTZ navic urcite nevadi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí