Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, já jsem měla 1:200, kamarádka také, amnio jsem odmítla-nechala jsem si udělat genetický ultrazvuk(v Praze na klinice Gennet-super!), kde postižení vyloučili, ale samozřejmě se kryjí tím, že Ti řeknou, že výsledek není stoprocentní-ale to výsledek amnia také ne… (mám zdravou holčičku) Četla jsem dost diskuzí na téma kolik se dělá amniocentéz v ČR a jinde ve světě. Holky co žijí mimo, mi to určitě potvrdí. Venku se Amnio dělá až po nejasném výsledku genetického ultrazvuku-to bych na ní šla také, ale i tak jsem byla rozhodnutá si miminko nechat.
Myslím si, že miminko, které nosím v sobě totiž není žádná náhoda! (ale to záleží na každém osobně, nikomu to nevnucuju.)
Znám holčinu měla 1:9-má zdravé dítě, pak také mrtvě narozené mimi v 26t po úniku plodové vody po vpichu,.. atd nechci nikoho strašit.
Holky, můj názor je:dobrý výsledek amniocentézy-to přece není jistota!
Vždyt nemůžeme vědet, jestli prcek po narození nedostane horší nemoc než je Down!!
Všem zdravé miminka-Lenquita
Lenquito, 100% jistotu nemáš nikdy, ale amniocentéza je asi 99,9%. A právě v Gennetu mě pouze od ultrazvukového vyšetření odrazovali a velmi mi doporučovali odběr… Je to prostě na každé z nás jak se rozhodne.
Adka
Odběr plodové vody jsem absolvovala kvůli věku,bylo mi to jen doporučeno.( rodila jsem ve 35,5letech). Odběr je záležitost nebolestivá, která trvá cca 1min - , ale nervy před a po při čekání na výsledek jsou ...... Ve zprávě jsem měla výslovně uvedeno Dawn.syndrom vyloučen, podle mě raději odběr absolvovat než se nervovat do konce těhotenství.Vím o čem píšu- kamarádka má 2-letého chlapečka s DS …na amniocentézu nešla…
Byla jsem na odběu plodové vody při obou těhotenstvích, na M. Down ukazovaly jine markery než triple testy. Mám 2 zdravé kluky a kdyby mě někdo postavil před rozhodnutí, znovu na AMC jdu.
Asi ti bude odber nabídnut, ale rozhodnout se musíš sama. Já neznám nikoho, kdo po odběru měl nejak problémy, já byl po týdnu plavat a za 14 dní šla pochod praha prčice
. zkrácený tedy
. Doktorka nám říkala, že "zodpověnost "za omlikace
po odběru je cca 1 týden. Ty pozdější že by tak jako tak přišly.
Riziko 1:110 je zvýšené, ale není to nic tragického. V medicíně není nic 100%, porstě si doktor něco takového nemůže dovolit vyslovit. Každopádně ultrazvuk je na odhalení DS málo. I ten mega dobrý v gennetu, u apolináře apod.
Mně genetička řekla, že riziko potratu po AMC je u mě naprosto minimální, menší než to udávané.
Samozřejmě že miminko může mít jiné postižení (mně krom toho vyšlo riziko rozštěpu páteře 1:19
), ale když je medicína schopná něco odhalit…no záleží na tobě.
V rodine máme DS, vím o čem mluvím a já bych na odběr šla i kdyby mi ty testy vyšly dobře.
martina
V těhotenství mi amnio taky „hrozilo“. Jelikož všechny testíky a podrobné UZ dopadly na výbornou, tak primář z genetiky od amnia ustoupil. Kdyby ale bylo něco špatně, určitě bych s odběrem souhlasila.
Teta mého přítele byla na amniu kvůli věku a potratila. Moc jsem se na to neptala, ale podle toho, co jsem zaslechla, tak to bylo především proto, že měla být více opatrnější po odběru a především jí na to asi měli upozornit lékaři. No fakt nevím, prostě nějak brzo po odběru odjeli autem dom a jí odtekla plodovka. Sama moc dobře vím, že maminky po amniu jsou ještě nějakou dobou na předvyšetřovně, sedí, odpočívají a čekají na budoucí tatínky.
Klára
Ahoj,
já jsem měla taky špatné výsledky z odběrů plodové vody. už nevím jaká tam byla čísla, ale lékař mi odebral krev ještě jednou (tentokrát ve správném termínu - musí to být přesně jeden daný týden) a bylo vše v pořádku. To stejné se stalo sestře i sestřenici - pravděpodobně máme pozdější ovulaci, což zase potvrdilo druhé těhu, ale i kdyby ne, tyto testy rozhodně nejsou 100%ní.
Chci se Vás zeptat-a všechny co jste byly na amnio-opravdu by jste všechny šly na přerušení?
Nechtěla jsem, aby to vyznělo proti amnio, jenže je známé že u nás se dělá amnio často zbytečně(podle mého-jsou za to dobré body od pojišťovny…
), a maminy se nervují, což prckům moc nepřidá.
Srovnávala jsem info z USA, Německa, a Skandinávie.
L.
Krasny den vsem. Patrim do diskuse breznatka 2007, kde se ted otazka tripple testu a amnia stava vic nez aktualni.
Byla jsem sokovana, kdyz jsem zjistila, ze tady v Japonsku se tripple testy automaticky nedelaji (o moznosti screeningu v 1. trimestru ani nemluvim) a jako uz tolikrat jsem si na mistni zdravotnictvi zanadavala. Uvazovala jsem, ze si o ty testy pozadam, ale kdyz jsem uvazovala, co bych si pocala s pozitivnim vysledkem, usoudila jsem, ze je to zbytecne a vyhozene penize, protoze v 5.mesici bych se asi tezko rozhodla nechat si vzit miminko. Kdyz vidim, jak se ted holky v diskusi nervuji, pred vysledky tripple testu, po nich, cekani na amnio, na vysledky amnia a nedej boze, aby se pak nektera z nich musela rozhodovat o osudu mimca…nakonec jsem rada, ze mi zadne testy nedelali a delat nebudou, protoze bych rozhodne nechtela podstoupit vsechny ty stresy, ktere jsou nakonec pravdepodobne nebezpecnejsi pro miminko, nez nejake riziko DS. Navic, vetsina holek si ty nervy proziva zbytecne, protoze tripple testy byly provedeny v nespravnou dobu, protoze dr. spatne odhadnul stari tehotenstvi…no a riziko DS je na svete. Pokud je v pripade tve kamaradky riziko 1:100 a riziko ztraty mimca po amniu 1:100 musi se rozhodnout, co je pro ni horsi, zit pripadne s ditetem s DS nebo prijit o miminko kvuli amniu? V obou pripadech jde jen o teoreticke riziko, mimco muze byt zcela zdrave a amnio zcela bez nasledku.
No pro me plati, ze pokud ultrazvuk bude ukazovat zdrave miminko, na rozlousknuti si pockam k porodu.
A dnesni specialni velmi citlive ultrazvuky dokazi posoudit, zda mimi ma DS nebo ne. Jsou znaky DS ktere se daji poznat, napr. tvar rucicek atd. Kamaradka moji sestry diky takovemu ultrazvuku zavrhla vsechny rizika, ktere vychazely z krve a ma zdrave miminko. Skodlivost ultrazvuku? Neverim, kdyby to tak bylo, prislo by se na to uz davno a ne dnes, kdyz jsou ultrazvuky cim dal tim setrnejsi, Zadna z nas prece nelezi pod ultrazvukem desitky minut kazdy tyden ani mesic. Aspon muj dr. mi tedy dela ultrazvuk sice pri kazde kontrole, ale vetsinou je hotov za par minut maximalne.
Lenquita,
přeci to, že jdu na amnio neznamená, že se dítěte vzdám!!! Jen budu vědět na čem jsem, můžu se na postižené miminko připravit, zjistit včas informace a nenervovat se celé těhotenství. Já se nervovala jeden den - do 24h mají v Gennetu výsledky na Downa, ostatní chromozomy do 3 týdnů. I když to bylo krušné, co je jeden den stresu před 22 týdny? a navíc mohou zjistit i další vadu neslučitelnou se životem a i když je to moc smutné a těžké, myslím že je lepší se děťátka vzdát po zjištění závažné vady než vidět ho umírat po porodu v řádném termínu. To je jen můj názor.
Adka
Jannis a jaký krevní testy podstoupila tvoje kamarádka? Tripple test? Dnes se totiž provadí i kombinovaný testy a ty jsou daleko přesnější. Pokud jde o ten tripple test, tak výsledek 1:100 bych si opravdu vykládala tak, že 99 maminkám, který budou mít stejnej výsledek se nakonec narodí zdravý dítě(tedy bez DS). Já např. měla riziko 1:10(šlo obecně o jakoukoliv vadu, ne jen o DS), genetik, kterej mi tohle tenkrát sděloval mi samozřejmě dával na vybranou pokračování těhotenství či potrat. Tenkrát jsem se ptala, jeslti bych třeba po specializovanym ultrazvuku mohla být klidnější, ale bohužel… Na místě tvý kamarádky bych ale na odběr vody šla, když by mi byl doporučen. Pokud tedy neni rozhodnutá, že i kdy by vyšla voda špatně, tak že si dítě nechá. Protože péče o postižený dítě opravdu neni snadná, nejen kvůli jemu samému, ale je třeba brát v úvahu i okolí, manžela, rodiče, atd… Já mam naštěstí zdrvý dítě(zatim se tedy u nej na nic nepřišlo), ale docela dost jsem se připravovala na to, že se narodí postižený. Neměla jsem radost ze shánění výbavy, kždyž jsem viděla zdravý miminko, měla jsem slzy očích… bál se manžel, bály se babičky, i když se mě snažili uklidňovat… Tvý kamarádce přeju, aby tohle nemusela zažít.
tak jsem teď mluvila s kolegyňkou,šla zrovna z prohlídky,a dr. jí uklidnil,že kdyby tam byl D.S. tak by prý viděl na UTZ " kroužek" ? okolo hlavičky nebo krku(ted si to přesně nepamatuju).Takže jí to trošku uklidnilo
.Ona jí totiž ty výsledky řekla sestra po telefonu,na plnou hu..a na dr.jí přepojit nechtěla,že tam měl pacientku…v úterý jde na srdíčko,a tam se s ní prý domluví,jestli je nutné dělat amnio…
moc Vám děkuju za odpovědi.Někomu se to může stát jako fráze,ale ono je opravdu nejdůležitější zdraví..
přeji krásný den,a co nejméně starostí..
Lenquita, ja nerikam tak ani tak. Nemuzu uplne jiste rict. Nikdy jsem se nemusela rozhodovat. Spis bych na amnio v takoveto situaci nesla. Hrozne je, ze muze vyjit spatne a dite muze byt zdrave. A vlastne ani nevim, jestli bych pak sla na potrat. Mozek mi to ted nevzresi.
Ale kdybych mela v rodine nejakou vaznou vadu sla bych a nejspis bych si o amnio sama rekla. No poradila bych se samozrejme na genetice.
Ahoj.
Každé rozhodnutí je na mamince a tatínkovi.
U prvního dítěte jsem podobné problémy moc neřešlla. U druhého těhotenství jsem po špatném tripplu šla na amnio a začala sbírat všemožné informace. Jejich výsledkem byla změna gynekologa, protože jsem „černou můrou každého dr. , protože moc čtu a ptám se…zvědavá opice…“. Ptala jsem se na celkem běžné věci jako jsou jiné možnosti zjišťování genetických vad - v našem zapadákově (3 největší město v republice) - zajímaly mě kombinované testy, šíjové projasnění, UTZ nosní přepážky, měření stehenní kosti a další pomocné ukazatele… zrychlené výsledky fish metodou… Ještěže genetik a nový gynekolog byli vstřícnější. Vůbec netuším, proč se u nás nespolehlivé trriple testy ještě plošně dělají a maminkám se dřív - v 10-12tt nenabídnou jiné možnosti, byť by si na ně musely připlatit. Pořád mám pocit, že se u nás všechno dělá jako na běžícím pásu, jako ve velkovýrobně.
Osobně vůbec nevím, jak bych se rozhodla v případě špatných výsledků amniocentézy (možná i vzhledem k tomu, že již jedno dítě mám a pracuji s dětmi - nejenom zdravými), ale měla bych možnost výběru. Dřívější diagnostika případné vady by mi rozhodování pravděpodobně ulehčila. V okamžiku, kdy maminka cítí pohyby je to o mnoho těžší.
Beruška ![]()
Mně doporučovali amniocentézu kvůli zjištění, jestli bude mít moje dítě hemofilii (porucha srážlivosti krve). V rodině nemáme žádnou hroznou formu a to mi teda přijde naprosto zcestný. Samozřejmě jsem odmítla ![]()
A kamarádce přeju hodně štěstíčka, bude to v pořádku ![]()
Ahoj všichni, já se na vás obracím s prosbou o radu a názor.Byla jsem na kontrole u svého lékaře a ten mě řekl, že jestli jsem uvažovala o odběru plodové vody. U nás v rodině se totiž objevil Dow.Syn., sestřenice se narodila postižená.No a já jsem to doktorovi nahlásila a teď jsem s toho akorát nervózní a mám hrozný strach i když mě říká že je vše v pořádku.Na NT+ a sceeringu jsem byla a tam mě to vyšlo negativní a riziko 1/43 000.Tak nevím co mám dělat, jsem z toho dost zmatená.Děkuji moc