Špatné výsledky triple testů

826
3.1.11 12:29

Špatné výsledky triple testů

Ahoj,
dneska jsem byla u dr. kvůli špatným výsledkům triple testů. Tak mám zvýšené riziko trisomie chromozomu č. 18 (1z160 v termínu) a zvýšené riziko Smith-Lemli-Opitzova syndromu (1z130).
Zítra jsem objednaná do poradny kvůli amniocentéze. Myslíte si, že by to postižení mohla vyloučit?
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
3.1.11 12:33

Ano, na 99% riziko vyloučí.
Jen pro úplnost, riziko potratu po amniocentéze se pohybuje mezi 0,5-1%, tj při 1% je to 1 ze 100. Z toho vychází, že riziko potratu po invazivním vyšetření máš vyšší, jak samotná rizika jednotlivých syndromů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
3.1.11 12:33

Ahoj.
Podle mě jsou triple testy zastaralé a nepřesné.
Znám spoustu mamin, které je měly pozitivní a po odběru plodové vody bylo vše v pořádku.
Ještě není nic definitivní. Držím moc palečky ať to dopadne dobře a mimčo je zdravé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
3.1.11 12:38

Ahoj,tak ja mela taky riziko Dawnova syndromu z triple testu a byla jsem kvuli tomu i na amniu a mam krasneho zdraveho syna :)
Sestrenka mela z testu riziko toho Opitzova syndromu a na plodovku ji ani neposilali,jen na podrobny UZ a taky ma zdraveho syna!
preju at je vse v poradku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
3.1.11 12:40
Gladys píše:
Ano, na 99% riziko vyloučí.
Jen pro úplnost, riziko potratu po amniocentéze se pohybuje mezi 0,5-1%, tj při 1% je to 1 ze 100. Z toho vychází, že riziko potratu po invazivním vyšetření máš vyšší, jak samotná rizika jednotlivých syndromů.

Zcela souhlasím. Vyžádej si předně superkonziliární ultrazvuk a uvidíš, zda se na něm nějaké příznaky objeví. Sice amnio je přesnější na Downa, ale rizika má značná. Na amnio můžeš jít i po tom UZV, nebo poznáš, že by bylo zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
3.1.11 12:50

též jsem měla tripple špatné vyšlo mi riziko downa… a byla na amniu… a mám syna zdravého! což i výsledky plodové potvrdily, že je vše ok! často vychází falešně pozitivně… držím palečky!!! ať je vše ok!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
3.1.11 12:52

Ahoj ja sla nejdriv na podrobny UZV a protoze urcite podezreni bylo, tak jsem absolvovala i amnio. Nebylo to nic strasneho. Mnohem horsi bylo cekat na vysledky. Ja byla v Gennetu v Praze a uz druhy den mi rekli vysledek na tri hlavni poruchy. To delali nejakou rychlou cestou. Za dalsi skoro tri tydny jsem znala podrobne vysledky. Amnio vse vyloucila. Hovorili o hlavnich poruchach. Ty ze se urcite u meho ditete nevyskytnou. Samozrejme existuji urcita dalsi onemocneni, ktera se takto vyloucit nedaji, ale jsou to (abych tak hloupe rekla) ne tak zasadni poskozeni miminka. Dnes mam skutecne zdraveho synka!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1112
3.1.11 13:13

Grumliku, jak Edwardsův syndrom (18. chromozom), tak Opitzův syndrom jsou jednoznečně rozpoznatelní na podrobném tzv. genetickém ultrazvuku - pokud je dělá zkušený lékař na dobrém přístroji. Jak už ti někdo napsal, riziko potratu - tedy ztráty i zdravého dítěte - po aminiocentéze je v tvém případě stále vyšší, než riziko, že dle zastaralých a v podstatě nefunkčních tripl testů je postižené tou či tou aberací. Na tvém místě bych se popídila po dobrém prenatálním diagnostikovi a na rizikovou amniocentézu se z vysoka vykašlala.
Hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
3.1.11 13:47

Zítra jdu do poradny. Tak mi třeba taky zatím doporučí jen ten ultrazvuk. V něhož jsem doufala, ale mám doporučení přímo na amnio. Tak uvidím.
Snad to bude v pořádku. V rodině nemáme žádná postižení. Měla jsem angínu a atb. Tak je to možná proto zkreslené.
A díky za podporu. Ale ten šok je strašnej!! :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
3.1.11 20:41
Grumlik píše:
Zítra jdu do poradny. Tak mi třeba taky zatím doporučí jen ten ultrazvuk. V něhož jsem doufala, ale mám doporučení přímo na amnio. Tak uvidím.
Snad to bude v pořádku. V rodině nemáme žádná postižení. Měla jsem angínu a atb. Tak je to možná proto zkreslené.
A díky za podporu. Ale ten šok je strašnej!! :cry:

Chápu Tě :cry: ,já jdu na amnio 17.1. s tím, že mám riziko Downa:1:49000 a riziko MTD: 1:3500. Nevím jak mají nastavená kriteria, ale je to asi přísné. Mě to tak rizikové nepříjde. Ale i já v době odběru byla nemocná, tak je to asi zkreslené. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
4.1.11 00:41
Grumlik píše:
Tak mi třeba taky zatím doporučí jen ten ultrazvuk. V něhož jsem doufala, ale mám doporučení přímo na amnio.

Doporučení na amnio dávají skorem vždy, ale máš právo ho odmítnout… je to jen na tobě… poté tě pošlou stejně na ten superkonziliární UZ a z něj se tebou zmiňované vady dají poznat a v případě, že si ani na UZ nebudou jistí, že mimi je zdravé (nevyloučí vady) dá se amnio udělat po něm… bohužel tady se pořád ještě dělá amnio (zřejmě je to pro ně i dobrý byznys)jak na běžícím pásu i přesto, že je jiné řešení…
Navíc jak už zde bylo psáno, riziko potratu po amnio je 1%, není to moc jako číslo na papíře, ale je to až příliš, pokud se to stane tobě, to už píšu ze své zkušenosti - mé triply vyšly 1:150 (18.chromozom), byla mi doporučeno amnio s tím, že je to jediná „jistota“ (že jde toto postižení zjistit pomocí UZ mi neřekli, to jsem vypátrala až časem)… no a mou jedinou jistotou se stalo to, že mi při amnio zanesli zánět a já 3 dny po něm potratila naprosto zdravou holčičku… Tím tě nechci v žádném případě vystrašit, jen doporučit, aby ses víc pídila po jiných neinvazívních možnostech diagnostiky a tak invazívní zákrok jako je amnio nechala až na chvíli, kdy bude indikován jinou metodou než těmi ve velké většině falešně pozitivními triply.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
4.1.11 00:59
yenkee píše:
Grumlik píše:
Chápu Tě :cry: ,já jdu na amnio 17.1. s tím, že mám riziko Downa:1:49000 a riziko MTD: 1:3500. Nevím jak mají nastavená kriteria, ale je to asi přísné. Mě to tak rizikové nepříjde. Ale i já v době odběru byla nemocná, tak je to asi zkreslené. :nevim:

Tak hlavně záleží, jak máš nastavená kritéria ty! Podle tvých výsledků není vůbec důvod podstupovat amnio. Je to tvoje rozhodnutí - tvoje zodpovědnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
4.1.11 01:01
yenkee píše:
já jdu na amnio 17.1. s tím, že mám riziko Downa:1:49000 a riziko MTD: 1:3500. Nevím jak mají nastavená kriteria, ale je to asi přísné

Pokud ses neupsala v hodnotách tak to moc nechápu, mě u rizika 1:150 řekli „lehce zvýšené riziko vady“, u těch tvých čísel mi to přijde čistě matematicky jako téměř nulové riziko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
4.1.11 08:02
yenkee píše:
Grumlik píše:
Chápu Tě :cry: ,já jdu na amnio 17.1. s tím, že mám riziko Downa:1:49000 a riziko MTD: 1:3500. Nevím jak mají nastavená kriteria, ale je to asi přísné. Mě to tak rizikové nepříjde. Ale i já v době odběru byla nemocná, tak je to asi zkreslené. :nevim:

tvoje riziko bych „chtěla mít“
já se nervovala s výsledkem tripple testu - podezření na Downa 1:49 :roll:

a nepotvrdilo se, na amniu jsem byla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
4.1.11 08:09

Ahoj já měla to samé, jen jsem to měla zvýšený riziko na Dawnuv syndrom (nebo jak se to píše) oni timhle maminky akorát vyděsí, pamatuju si že jsem se hrozně bála, ale pak když mi po týdnu volali že malej je zdravej bylo mi fajn .-)… Nemusíš mít strach na 99% to vyloučí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí