Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojka, moje sestra se delší čas snaží o druhé mimčo, nakonec je příčinou manželův špatný spermiogram. Bohužel nevím podrobnosti - zda je problém jen v počtu spermií nebo i morfologické změny atd.
Chtěla bych se zeptat, v jakých případech se doporučuje IUI a kdy je nutné IVF či jiné metody. U sestry by žádný problém být neměl. Čili jaké nejmenší množství je nutné k IUI?
Ještě je čeká vyšetření u androloga, ale chtěla bych ji nějak povzbudit, že to není beznadějné a že hned nemusí šetřit tisíce na umělé oplodnění, snad..
Díky
Jazzi a Matýsek 5m.
Ahoj Jazzi,
zrovna dneska mi dělali IUI - manžel má mj. horší spermiogram. Tentokrát to bylo horší než posledně, ale na sále mi mj. řekla, že stačí aby min. 10 - 15% spermií bylo dobrých.
Moc toho nevím, kdyby něco, ozvu se.
Alma
Ahoj Jazzi, shodou okolností jsem řešila podobnou otázku - manžel má málo spermií a lékařka v IVF centru nám řekla, že jediná možnost pro nás je IVF. Pořád mi to vrtalo hlavou, tak jsem v poradně na neplodnosti.cz dávala na tohle téma dotaz. Dneska mi přišla odpověď od vedoucího lékaře Pronatalu. Napsal mi, že je to trochu složitější, ale v podstatě platí, že nezáleží jen na celkovém množství spermií, ale že na IUI musí být alespoň 1 mil. dobře pohyblivých. Je mi tím pádem jasné, že pro nás je IUI opravdu bezpředmětný. Před 2 měsíci jsme měli celé 3ks ze 100 000, při nových testech bylo sice celkový množství mnohem vyšší (cca 5 mil) ale co se týče pohyblivých asi to taky žádná sláva nebyla.
Držím palce, aby na tom Tvoje sestra, resp. její manžel, byla líp!
Jazzi,
IUI se dělá opravdu jen při menším zhoršení, tzn. že musí být spermijky pohyblivé a silné samy oplodnit vajíčko. Bohužel přesné počty a procenta nevím, náš případ je totiž ten horší. Musíme podstupovat IVF+ICSI. Manžův spermiogram je dost špatný, takže vše za něho musí udělat doktoři. Opravdu je to docela velká finanční zátěž, takže doufám, že tvá sestra bude na tom lépe než my
!
Už jsme měli dva pokusy a jeden KET, teď právě čekáme jak to dopadlo. pokud ne, tak nás čeká už jen poslední hrazený pokus a potom už vše sami, strašná představa
!
Držím pěsti! Kati
Ahoj Jazzi,
zkus kouknout do starsich diskuzi na emiminu.
Urcite stoji za to zacit manzela dopovat vitaminy plodnosti - tim se nikdy nic nezkazi, pokud se dodrzuje davkovani - selen, zinek a vitamin e.
Urcite by jsi v diskuzich nasla i prispevky od holcin, kde spermiogram byl temer katastrofalni a presto otehotnely prirozenou cestou!!!
Nejlepsi reseni by meli sestre doporucit v centru reprodukcni mediciny a samozrejme by s ni meli probrat moznosti dalsiho postupu. Pokud ma jakekoliv pochybnosti zasla bych na konzultaci do dvou center, ale my jsme byli s pristupem spokojeni takze jsme verili (GEST, Praha 5). Hodne informaci se da najit i na internetu a samozrejme i na strankach jednotlivych center reprodukcni mediciny.
Dulezite je udrzet chladnou hlavu a vzit rozum do hrsti! Samozrejme by bylo uzasne kdyby stacilo IUI - inseminace, ale ani IVF - umeleho oplodneni se neni treba bat! Ver mi, mam ho za sebou a jsem 25tt a vse je OK. Dulezite je verit, ze to vyjde, a ze to spolu s manzelem zvladnou a vyjde to!!! Otazku penez bych zatim neresila, ted je dulezite byt v pohode a znat moznosti a pak uz jen udelat to spravne rozhodnuti. Drzim palecky a posilam sestre tehotensky prskanec pro stesti Jarka + lednacek 25tt ![]()