špatný triple test

107
30.6.09 18:27

špatný triple test

ahojky,
dnes jsem se dověděla že mam pozitivní screening triple testu, konkretně zvýšené riziko downova syndromu 1:30. nemate s tim někdo zkušenosti? je mi 26, nic podobného v nejširší rodině nemáme tak nevím kde se stala chyba. ještě jsem četla že když se TT dělá moc brzy, vychází falešně pozitivně.my jsme podle UZ o 3 týdny méně těhotní než podle poslední menstruace (test byl prováděný dle PM v 16+4), může to báýt můj případ?? na genetický UZ jdu až za 4 dny, asi se zblázním… Prosím o JAKEKOLIV zkušenosti s pozitivními triply, budu ráda i zaty se špatným koncem, at vim na co se mam připravit.
Díky moc, R.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
30.6.09 18:43

Když jsem byla těhotná, tak si pamatuju, že mi sestřička říkala, že špatný tripple test vychází dost často. Prý hodně záleží na tom, jak přesně se určí stáří těhotenství, hmotnost matky atp. Mnohem přesnější je prý screening, co se dělá v 1.trimestru, jestli jsi na něm byla a dopadl dobře, tak by to mělo být dobré, někteří doktoři po negativním screeningu už TT moc neberou. Každopádně držím a palečky určitě se ozve spousta maminek, kterým vyšel TT falešně pozitivní a pak bylo vše OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
440
30.6.09 18:46

Ahojda, já tě jdu teda uklidnit..doufám..3 moje kamarádky měly tripple testy špatný a všechny 3mají zdravé děti. Jako zdr. sestra můžu jen říct, že vím, že tam jsou ty hodnoty prostě posazený radši níž, aby se podchytilo všechno..než aby byl negativní a pak se zjistil problém až po porodu. Víš stát se může všechno, ale myslím si, ze zkušenosti, že to bude dobré..držím pěstičky..M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
717
30.6.09 18:56

Ahoj, o těch tripple se opravdu píše, že jsou dost nepřesný a četla jsem tady na netu spoustu případů, kdy ze špatných testů vyšla zdravá děťátka :D .
Moje kámoška, 39let, těhotná, byla na screeningu v 1.trimestru a tam ji vyšlo špatně Down 1:19 8O :! :! Nejhorší je, že tenhle screening se bere jako celkem spolehlivej oproti tripple testu a tak z toho byla dost zničená a já nevěděla jak jí povzbudit. UZ měla dobrej, NT v pořádku i nosní kůstku, ale řekli jí, že někdy se děti s DS vyvíjejí na UZ zcela normálně. Tak byla minulej týden na amniocentéze no a včera jí volali předběžný výsledky a čeká úúúúplně zdravou holčičku.

Tak já držim palečky a věřím, že je to jen další falešnej poplach :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
865
30.6.09 19:02

Renčo, tripltesty vychází pozitivně opravdu často, už právě proto, že naměřené hodnoty se porovnávají s předem daným týdnem těhotenství a každý týden přes hraje velkou roli (takže se neděs). Na to, že je ti 26 máš riziko Downa trošičku vyšší, ale četla jsem tu na diskuzi horší falešné výsledky. Já ho měla 1:70 (rizikové je myslím pod 1:300).
K rozpoznání rizika Downa se dělá UZ +- ve 12 tt (tzv. První biochemický screening) a měří se projasnění šíje a přítomnost nosní kůstky. To jsi asi neabsolvovala, ale nevadí.
Na genetickém UZ, kam jdeš za 4 dny vyloučí některé vývojové vady a na 99% ti s tvým rizikem Downa doporučí amniocentézu.
Až z amniocentézy (pokud se rozhodneš odběr podstoupit) budeš vědět jestli Down ano nebo ne.
Já amnio podstoupila, nic to nebylo a výsledky byly do týdne přímo z plodovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
30.6.09 19:39

Já měl TT 1:320, hned ze dne na den nás objednali na genetiku. Dělá se běžná anamnéza veškerých nemocí a vad v rodině (rodiče, prarodiče, sourozenci, děti). Doporučili mi amniocentézu. Jak píše Halama nic to není, i když o rizicích ti genetik řekne a nechá tě podpsat papír, že s ní souhlasíš. Mi ji dělal můj gynekolog. Přežila jsem a mám zdravého chlapečka. Dnes už tedy dva.

PS. Známá měla 1:4, pravděpodobnost děsná, a taky dobrý. V případě, že víš, že si postižené dítě nechceš nechat a vychovávat, je dobré amniocentézu zvážit. Pak se můžeš rozhodovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
30.6.09 19:39

Přečti tohle a jistě budeš klidnější…
https://www.emimino.cz/modules.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
30.6.09 20:15

Ahoj,
já měla riziko z Tripple testů stejné jako ty a podstoupila jsem amnio. Vše dopadlo ok a dnes máme roční dceru. Takže držím všechno, co se držet dá. Uvidíš, vše bude ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
30.6.09 20:38

I já měla riziko 1:90 na DOwna, je mi 38. Amnio jsem odmítla, kvůli riziku následného potratu( mám za sebou dva spontánní…) a spoléhala na genetický utz, který vyšel ok. A Bára je na světě, zdravá a úúúžasná. Neboj, ty triply jsou fakt na palici…Držím palce, ať je to ok!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
30.6.09 21:11

diky moc za vaše zprávy. Je fakt zvláštní že mi nedělali screening v 1. trimestru, jak o něm píšet Helama. Taky by mě zajímalo jestli někdy výsledek triple testu může být i nefalešný… ale asi jo, jen se na těchto stránkách holky kterých se to týká neukážou… Vypadá to teda že mě čeká amnio, ještě s partnerem zvažujem opakování triplu při negativním UZ. Jsme z toho fakt v prdeli, celý den hledáme na netu informace, ale stejně se nam nedaří ani v nejmenším uklidnit. Díky moc za vaše dobré konce!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
568
1.7.09 10:16

*

ahoj, mě vyšla špatně krev,vyšlo mi riziko downova syndromu 1:70,posílali mě na plodovku,alee já odmítla,bála jsem se a navíc bych si prcka stejně nenecala vzít,zkrátka jsem věřila,že bude mimi zdravé,speciální ultrazvuk mi vyšel super,navíc doktor říkal,že tím se to riziko dosti snížilo…no nic,narodil se nás zdravý krásný chlapeček,papa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
1.7.09 11:53

Ahoj,

mě taky vyšel pozitivní tripple test ale na rozštěpové vady 1:80 a doktor říkal, že vychazí špatně tak 20% těhotných a špatnou zprávu prý slyší asi 1%. Ale co jsem slyšela a četla, tak vychází falešně pozitivně dost často. Mně se nakonec narodil zdravý kluk. Prý dost záleží na týdnu ve kterém ti ten test udělají. Tak hlavně pevné nervy a ať všechno dobře dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
1.7.09 12:13

čauky, no právě jsme si všemi možnými způsoby ověřili, že jsem asi otýden méně těhotná, než podle poslední menstruace. Měla jsem ji doooost nepravidelnou a k ovulacím rozhodně nedocházelo podle učebnice. Navíc tomu odpovídá i termín porodu podle prvního UZ a průběžné měření miminka na běžných UZ… Myslíš, žei ten jden týden by mohl způsobit že to riziko tak strašně vyletí??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6502
1.7.09 12:23

Ahoj, i ja mela pozitivni TT. Riziko rozstepovych vad bylo 1:25. Na UTZ nic videt nebylo, a stejne nam byla doporucena AMC. Podle vseho cekame zdrame mimi akorat je zhruba o 12 dni mladsi. Proto nam to asi vyslo pozitivne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
794
1.7.09 20:34

Ahoj Renčo,
jelikož tu 2× píšeš, že chceš slyšet i negativní zkušenost, tak jsem se nakonec rozhodla sem napsat. Já měla riziko Edwardse 1:5, šla jsem na genet. UTZ a už ten něco ukázal a amnio to bohužel potvrdila - výsledek jsem měla za týden.
Ale též se přikláním k názoru, že velmi často je to planý poplach.
Tak moc přeju, ať je to v pořádku!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky